Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Atā, ziema! Klāt jautrie masku svētki

Bērniem pārģērbšanās ir neatņemama rotaļu sastāvdaļa. Iejūtoties dažādos tēlos, mana piecgadīgā meita drēbju kārtas var nomainīt neskaitāmas reizes dienā. Par tērpiem kalpo jebkas - cepures, lakati, improvizētas maskas, bet klusībā viņa sapņo apmeklēt Venēcijas karnevālu, kas ik gadu notiek tieši februārī un ar krāšņiem svētkiem noslēdz ziemas sezonu pirms Lieldienu gavēņa.

Taču, lai baudītu karnevālu atmosfēru, nebūt nav jādodas uz kādu tālu zemi. Ziemas beigām tuvojoties, daudzviet notiek pārģērbšanās un masku dzīres. Kad esam kārtīgi nosvinējuši Meteņdienu, kas tiek atzīmēta februāra pirmajā pusē, svētku sezonu varam noslēgt, iepazīstot cittautu tradīcijas. Februāra beigās daudzviet tiek svinēta Masļeņica.


Kaimiņu tradīcijas

Kad biju maza, diezgan daudz laika pavadīju kopā ar krievu bērniem, kas stāstīja par savām tradīcijām un svētkiem. Dzirdēju par Masļeņicu, šķita, ka tas ir kaut kas jautrs, tikai neizpratu to nozīmi. Tad kādā krievu filmā redzēju kadrus, kur tantes, onkuļi un bērni, saģērbušies jautrās drēbēs, nacionālos kostīmos, priecājas un svin dzīvi. Izrādās, ka šie svētki jau izsenis ir nozīmīga slāvu kultūras sastāvdaļa, par kuru mums, latviešiem, ir samērā maz ziņu. Mini Diena iztaujā ģimeņu folkloras kopas Berendejka vadītāju Olgu Dergunovu un dalībnieci Mariannu Jodi un noskaidro, kas ir Masļeņica un kur to var atzīmēt kā nākas.

Masļeņicu svin nedēļu pirms Lieldienu gavēņa, un šogad tas ir no 20. līdz 26. februārim. «Cilvēki mielojas, dzied, senāk arī rīkoja dūru cīņas un visādi citādi nolaida tvaiku, lai pēcāk varētu septiņas nedēļas gavēnī sēdēt mierīgi un lūgt dievu, un koncentrēties uz garīgo. Arī visnabadzīgākajiem vajadzēja svinēt Masļeņicu un darīt to iespējami lepni, tādai vajadzībai pat aizņemoties naudu vai pārdodot kādu no mājlopiem,» stāsta Olga Dergunova. Tie ir otri krāšņākie svētki aiz Ziemassvētkiem, kurā tiek iesaistīta visa ģimene, pieaugušie kļūst bērnišķīgāki, bet bērni aicināti uz jautrām izdarībām.


Venēcijas karnevāls
Karnevāla tradīcijas ir cieši saistītas ar reliģiju, tādēļ arī Itālijā masku gājieni notiek pirms Lielā gavēņa. To ik dienas apmeklē 30 000 cilvēku. Pat ja jums šķiet, ka doties uz Venēcijas karnevālu kopā ar bērniem nav prāta darbs, visbiežāk tomēr mazie ģimenes locekļi ir sajūsmā par redzēto. Turklāt pirmajā svētku sestdienā Svētā Marka laukumā tiek rīkota tieši bērniem veltīta masku balle, kurā var piedzīvot jautras izdarības, koncertus, ar sejas krāsām uzzīmēt maskas turpat uz vietas. Pirmajā svētdienā karnevāla apmeklētājus priecē krāšņa svētku uguņošana, kura vienmēr izpelnās bērnu nedalītu uzmanību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko