Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Atpūta pie "ungāru jūras"

Par spīti krīzei, Balatonfīredas kūrorts aizvien spēj pievilināt atpūtniekus

Nelielā, pārsvarā uz tūristiem orientētā pilsētiņa ar lielu parku un skaistu, vīksnām un liepām apstādītu promenādi brīvdienās ir ļaužu pilna. Balatonfīreda tūristus vilina un pievelk kā magnēts. Ik gadu apbrīnot «ungāru jūru», baudīt šīs lepnās tautas neviltoto viesmīlību un nacionālās virtuves meistarstiķus, kā arī ārstēt nopietnas sirds un asinsvadu saslimšanas kūrortā ierodas aptuveni 50 000 cilvēku.

Turīgākiem ceļotājiem vilinoša šī vieta šķitusi jau kopš XVIII gadsimta, kad aristokrātiem un citām dižciltīgām personām Balatona ziemeļu krastā sāka piedāvāt dziednieciskus pakalpojumus. Par kādreizējo uzplaukumu un aktīvu sabiedrisko dzīvi aizvien liecina daudz skaistu, ar izsmalcinātu gaumi celtu villu.

Atgriezies pirms 200 gadiem

Ja uz kūrortu esat atceļojis ar vilcienu, izejot no stacijas ēkas, uzreiz rodas sajūta kā nokļuvušam īpašā vietā - klusums, miers, lai gan saulainā laikā šeit ir pilns ar cilvēkiem. Jāpiebilst, ka šis ir arī visdārgākais no Ungārijas kūrortiem. Vai katrā Balatonfīredas privātmājā ir iespējams īrēt istabu, nemaz nerunājot par viesnīcām, kurās bez pārnakšņošanas piedāvā arī daudzveidīgas atpūtas iespējas. Piemēram, ja apmetīsieties ungāru grāfa Esterhāzi vārdā nosauktajā viesnīcā, jums būs pieejama privāta, tikai hoteļa viesiem paredzēta pludmale, bet vēsākā laikā varēsiet peldēties viesnīcas iekšējā baseinā (Balatonu var redzēt caur stikla sienu), kā arī jauka izklaide kokteiļu bārā Kon-Tiki, kas atrodas uz Esterhāzi villas jumta.

Kā jau tas kūrortiem raksturīgi, Balatonfīreda ir izteikti zaļa pilsētiņa; te neatrast stūrīti, kur nebūtu labi koptu apstādījumu - vai nu plaši dārzi ar visdažādākajiem dienvidu augiem, tai skaitā milzu palmām, vai arī ziedoši krūmi un simtgadīgi koki ielu malās, kuru ēnā var paslēpties, ja saulītē kļūst par karstu.

Kaut arī šķietami Balatonfīreda ir ļoti izdevīgā situācijā, diemžēl globālās krīzes radītās problēmas nav metušas līkumu pat šai Ungārijas pilsētai. Bija tik savādi redzēt, ka gandrīz vai pie katras otrās mājas, tai skaitā arī lepnajām villām, izlikts liels uzraksts Pārdod!

«ᅢノlvezet» nozīmē «baudīt»

Šis skanīgais ungāru vārds, šķiet, radies tieši Balatonfīredā! Un, lai kārtīgi izbaudītu brīvdienas, atgūtu fizisko formu, nevajag daudz - vai nu pāris tenisa partiju kādā no daudzajiem šim sporta veidam paredzētajiem laukumiem Rabindranata Tagores promenādē, kas vijas tieši gar ezera krastu, vai arī dažas stundas veltīt nūjošanai vai riteņbraukšanai (gan nūjas, gan riteņus, gan arī tenisa inventāru var nomāt). Savukārt, ja esat par slinku, lai kārtīgi izkustētos, izmantojiet iespēju pagozēties saulītē kādā no Balatona pludmalēm.

Jāpiebilst, ka pie ezera Balatonfīredā, nesamaksājot nelielu naudas summu, nav iespējams pieiet vispār, nemaz nerunājot par sauļošanos un peldēšanos. Visās pludmalēs, kas ir labiekārtotas un līdzinās t.s. Zilā karoga pludmalēm, noteikta ieejas maksa (aptuveni Ls 1,50, vietām arī dārgāk).

No Balatona ziemeļu piekrastes, kur atrodas Balatonfīreda, paveras lielisks skats uz dūmakā tīto Tihaņas pussalu ar tās majestātisko katedrāli un pauguraino reljefu. Skatoties uz otru pusi, debesīs pamanām pāris izpletņlēcēju, bet nedaudz tālāk bariņš bērnu gaisā palaiduši raibus pūķus un paši par to ir stāvā sajūsmā.

Īsta paradīze zemes virsū Balatonfīreda ir ūdenssporta veidu, īpaši burāšanas, cienītājiem. Par to liecina arī milzīgs daudzums jahtu nelielajā Balatona ziemeļu krasta ostiņā.

Tagores sirds

Viena no iecienītākajām vietām Balatonfīredā nenoliedzami ir Rabindranata Tagores promenāde, kas atrodas pašā ezera krastā. Tā ir cilvēku pilna jau no agra pavasara līdz vēlam rudenim, kad vēsi kļūst pat Ungārijā. Nedaudz pārsteidz promenādes nosaukums, jo ungāriem būtu raksturīgi to dēvēt Sēčeņi, Košuta vai Petēfi vārdā. Izrādās, slaveno indiešu (bengāļu) dzejnieku uz Balatonfīredas kūrortu, kas pasaulē labi zināms arī kā sirds ķirurģijas centrs ar atbilstošām rehabilitācijas iespējām, 1926.gadā atvedusi sirds slimība. Kā pateicību pēc kūrorta apmeklējuma dzejnieks parkā iestādījis liepu. Esot pat tāds indiešu ticējums - ja koks iesakņojas un aug, tā stādītājam paredzams ilgs un veiksmīgs mūžš. Un tik tiešām - pēc kociņa iestādīšanas Tagore nodzīvoja vēl 14 gadu.

Vēlāk vietā pie dzejnieka stādītās liepas un viņa piemiņas statujas tika izveidots indiešu parks, ko apmeklējuši vairāki Indijas prezidenti, to vidū arī Indira Gandija, un Tagorem par godu iestādījuši pa kokam. Tā arī radusies jauka tradīcija, ka slaveni cilvēki - dzejnieki, rakstnieki, politiķi, zinātnieki, astronauti (vairāki no viņiem ir Nobela prēmijas laureāti), kas viesojušies Balatonfīredā, - šai parkā iestāda koku. Šodien Tagores promenāde stiepjas kilometra garumā. Pastaigājoties pa to, vēlams pievērst uzmanību zemē novietotajām vara plāksnītēm, lai uzzinātu, kura slavenība kuru koku stādījusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko