Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Atveseļošanās paradīze Lietuvas pierobežā

Ja neplānojam doties uz eksotiskām siltajām zemēm, tomēr gribas aizbēgt no nebeidzamo darbu un ikdienas pienākumu dzelžainā tvēriena, noteikti vajag aizbraukt vismaz tālāk par liktenīgo "ātrās sasniedzamības" robežu. Lūk, kāpēc dažkārt ir jēga posties uz ūdens dziedniecības kursu tālāk par kādu no vietējiem atpūtas centriem tepat mūsu pašu Jūrmalā vai Rīgā.

Slavenais sāļo minerālūdeņu kūrorts Druskininki, kurš pēdējos gados atgūst seno godību, un kam aktīvā sezona turpinās cauru gadu, ir tieši šāda vieta. Tā atrodas klusā, vēl neizcirstu mežu ieskautā Lietuvas-Baltkrievijas pierobežā, 120 kilometru no Viļņas. Nebūt ne mazsvarīgākais iemesls izvēlē ir arī tas, ka dažnedažādie ūdensprieki un citas relaksējošās procedūras arī viesnīcas numuriņi tur pagaidām pieejami par manāmi lētākām cenām. Piemēram, SPA Vilnius vienvietīgs viesnīcas numurs pieejams no nepilniem 55 eiro, divvietīgs - sākot no 72 eiro, bet dažādo ārstnieciski relaksējošo programmu cena pilnai nedēļai (astoņām dienām, septiņām naktīm, ieskaitot dzīvošanu, ēdināšanu, ārsta konsultāciju un procedūru kompleksu) ir 460 eiro. Turp iespējams doties arī tikai uz nedēļas nogali (239 eiro). Vilinoši plašs ir izvēles spektrs no sanatorijas līdz atjaunotai cara laika dziednīcai. Un no vērienīga akvaparka, kas piedāvā iespējas gan ekstrēmākai, gan lēnīgai atpūtai, līdz viesnīcām, kurās spa pakalpojumi baudāmi nelielos, toties mājīgos spa centros. Tāds, piemēram, ir spa Druskininkai, kas pieejams no veselām divām viesnīcām - gan no sanatorijas tipa atpūtas kompleksa Lietuva, gan no tai tieši blakus esošās četrzvaigžņu viesnīcas Druskininkai. Gaumīgi un gana krāšņi iekārtotajā spa centrā ir baseins ar kaskādi, sešas dažāda tipa saunas, masāžas kabineti, solāriji, burbuļvannas un pat neliels minerālūdens baseins! Interjeru tīkamu dara kāpu imitācijas ar īstām jūrmalas smiltīm. Sportošanai vasarā ierīkoti tenisa korti. Cauru gadu iespējams izklaidēties boulinga zālē.


Ūdens, sāls un gaiss


Druskininki ir gan vislielākais, gan arī visvecākais kūrorts Lietuvā. Tam ir jau 213 gadu, skaitot no brīža, kad ar cara Nikolaja II rīkojumu (ukazu) šai vietai tika piešķirts kūrorta nosaukums. Minerālūdeņi un ārstnieciskās dūņas ir šā nostūra dabas dāvātā priekšrocība un lepnums. Divus gadsimtus Druskininki strādāja kā sanatorijas tipa kūrorts, kur padomju gados uzcēla desmit (!) lielas sanatorijas, kuras bija vislielākās Eiropā. Tolaik turp uzlabot veselību ik gadu devās līdz pusotram miljonam atpūtnieku, kuri tur parasti vaļojās veselu mēnesi. Tie bija lieli veselības kombināti, kas spēja vienā maiņā piedāvāt 8500 procedūru. Taču, laikiem mainoties, vēl pirms dažiem gadiem vecās godības vietā te bija īsta postaža. Tūkstošgadu robeža nāca līdz ar bankrotiem un krīzi, kas nostādīja Druskininku kūrorta likteni hamletiskas "būt vai nebūt" dilemmas priekšā. Tieši tad pašvaldība tomēr izlēma radīt mūsdienīgu kūrortu, kas darbotos visu gadu un būtu paredzēts visiem, ne tikai pensionāriem. To apliecina arī nesen uzceltais akvaparks, kurā ko darīt ir gan bērniem un dinamiskiem jauniem ļaudīm, gan viņu vecākiem un vecvecākiem. Akvaparku tikai pirmajos 14 mēnešos apmeklējis pusmiljons cilvēku! Turp vilina gan īstas Taizemes masieres, gan unikāla procedūra, kuras laikā speciālā džakuzi netīrumus no jūsu ādas noēdīs simtiem īpašu zivju. Tomēr, manuprāt, akvaparka nagla ir pirtis - to tur ir veselas 20, un tās iekārtotas gan japāņu, gan turku, gan somu, gan krievu un citos stilos. Turklāt šajās pirtīs iespējams izbaudīt dažādas speciālās programmas - atjaunotnes rituālus konkrētās dienas stundās.

Padomiska ārpuse


Daudzas ēkas no ārpuses vēl joprojām izskatās padomju stilā, jo renovācija sākta no iekšpuses - proti, no pakalpojumu kvalitātes. Jau pieminētā sanatorija Vilniaus, kas 2001.gadā bija bankrotējusi, tagad pārvērtusies par četrzvaigžņu spa centru ar baseiniem, ūdensprocedūru, masāžu kabinetiem, sporta zālēm, restorānu, konferenču centru, boulingu…

Īpaša priekšrocība ir iespēja baudīt nomierinošus atveseļošanās seansus tā dēvētajā sāls istabā (attēlā). Pati par sevi saprotama lieta ir kosmētiskās procedūras ikvienā no kūrorta centriem. Bieži vien naktsklubi, restorāni, boulingi, saunas zem viena jumta. Un nav nekāda problēma, ja ārā ir slikts laiks…

Cara dziednīca, kas kādreiz piederēja Veselības ministrijai un bija nolaista līdz kliņķim, ir reanimēta no drupām un tagad tajā ir pat prezidentu cienīgi apartamenti. Turklāt tajā dabiskie minerālūdeņi tek tieši no krāna! Visplašāko atveseļošanās iespēju klāstu no skābekļa kokteiļiem un dažnedažādām dūņu vannām un peldēm minerālūdens baseinos līdz t.s. stāvvannām (vertikāla mērcēšanās ūdenī, turoties pie stieņa) piedāvā sanatorija Egle, kas izvietota plašā parka teritorijā ārpus pilsētas centra. Mazliet biedē vienīgi brīdinošais paziņojums, ka procedūras pieejamas rindas kārtībā un iespaidīgas ļaužu pieplūdums baseina garderobē… Ja negribas būt ļaužu masās, brīnišķīga alternatīva ir sanatorija Draugustes vai viesnīca Violeta, kas atrodas tai iepretim un piedāvā pat masāžu četrrocīgi.

Spa centrs Druskininkos atrodas ikvienā sanatorijā un gandrīz ikvienā no 15 viesnīcām. Izdarīt galīgo izvēli palīdzēs ceļojumu aģentūra Lad Pluss, kuras piedāvājumā ir viss plašais Druskininku kūrorta relaksācijas iespēju klāsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko