Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Bīstamais skaistums

Iedomājoties vaksāciju, atzīstam, ka skaistumkopšana var būt sāpīga. Taču par to, lai tā būtu nāvējoši bīstama, rūpējas paši kosmētikas ražotāji.

"Vidēji sieviete dienā izmanto ap duci dažādu produktu, kuri sastāv no vairāk kā 160 ķīmiskajiem elementiem," atzīst Steisija Melkana, grāmatas „Ne tikai skaista seja: Neglītā skaistuma industrijas puse“, ziņo portāls fabfitfun. Turklāt daudzas valstis kosmētikas industrijā nepieprasa veikt pētījumus par izmantotajām vielām, tādējādi ražotāji produktos var izmantot arī kaitīgas sastāvdaļas. Šis ir īss saraksts ar ķīmiskajām vielām, no kurām labāk izvairīties:

Parabēni (ethylparaben, butylparaben, methylparaben, propylparaben): Šīs ķīmiskās vielas ir līdzīgas estrogēnam un var paaugstināt risku saslimt ar krūts vēzi. Viens no jaunākajiem pētījumiem šajā jomā liecina, ka metilparabēns nobloķē zāles, kuras tiek izmantotas vēža ārstēšanā. Šis toksīns var būt dažādu kosmētikas produktu sastāvā - sākot ar smaržām un beidzot ar skropstu tušu.

Nātrija laurisulfāts (sodium laureth sulfate): Agrāk šī viela tika izmantota ādas ražošanā, taču šobrīd jāuzmanās, lai tas netiktu izmantots kosmētikas pieniņos un sejas tīrīšanas līdzekļos. Šī sastāvdaļa tiek izmantota kopā ar dioksīnu, kas ir pazīstams kancerogēns.

Kosmētikā sastopami arī „sliktie zēni“ jeb vielas, kas var izraisīt formaldehīdu, visai pazīstamu kancerogēno un alerģiju izraisošu vielu - kvaternijs-15, diazolidinils, DMDM hidantoīns.

Smaržvielas: Nepievilies ar to skaistajiem nosaukumiem. Smaržas var būt toksiskas, jo to ķīmiskais sastāvs tiek glabāts kā viens no smaržu veidošanas noslēpumiem. Smaržas var saturēt stiprus alergēnus, kā arī pftalātus, kuri izraisa dažādas pataloģijas jaundzimušajos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Obstlers mūsdienās

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko