Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Ekonomiskās klases vīni

Interesanti, kurš ir tas, kas pirmais secina, ka jaunā suņu, kaķu vai zivju barība ir ar "uzlabotu garšu"? Un kurš ir sacījis, ka kaķis labprātāk ēd vistas fileju, nevis subproduktu? Kurš gan uzņemsies drosmi apgalvot, ka saprot kaut ko no foksterjeru vai viļņoto papagailīšu garšas kārpiņām? Bet ir tak kādam dūša... Par ko es te? Par vīniem, protams. Jau kuro gadu naktīs mostos ar murgu - ja nu es jūtu citādi? Mm, ko?

Ķeramies pie lietas. Šodien par tā dēvētajiem ekonomiskās klases vīniem. Kāpēc? Saules izslāpusī tauta tuvākajās brīvdienās metīsies pie griliem un mangaļiem, lai kaut ko cepinātu, sildītu un svilinātu. Vai dzers viņi vīnu? Protams. Vai dārgu? Ne taču.

Vina Casablanca Cefiro Reserva Carmenere 2007. Jau pierasts Carmenere glāzē redzēt tumša rubīna sarkanumu ar jauniem vīniem raksturīgo violeto maliņu. Šis ir gatavāks par daudziem saviem sugas brāļiem. Kādu pusgadu vēl turēsies baudāms. Smaržā neaktīvs, kā noguris, bet raksturīgās iezīmes ir dažādas meža ogas, svaigi malti pipari un nedaudz šokolādes kūkas. Ja riskēsiet un pagaidīsiet, smaržā parādīsies arī karamele. Kāpēc saku - ja riskēsiet? Vienkārši vīns ļoti ātri "saplok". Nevelkot garumā un vīnu dzerot drīz pēc atvēršanas, saņemsiet gatavu, labi sabalansētu, "gludu" vīnu ar zīdainiem tanīniem, ar ļoti maigu karameles un vaniļas piegaršu, ar patīkamu, bet neuzbāzīgu kanēļa pēcgaršu. Neapgalvošu, ka šis vīns būs jūsu lielākais gardēža pārdzīvojums, bet laikā - šobrīd - un vietā - pirmajā pavasara ēdienreizē svaigā gaisā kopā ar marinādes nesačakarētu cūkas miesu - baudījumam vajadzētu sanākt.

Santa Ana Reserve Shiraz 2005. Pirmkārt, patiesi eleganta etiķete. Otrkārt, neatceros Argentīnas širazu dzēris. Turklāt no San Juan reģiona. Treškārt... pietika ar pirmajiem diviem. Liekam grozā, braucam mājās, taisām vaļā, un aiziet. Tumši sarkanā, gribas teikt - melni sarkanā krāsa un smagais, bet miegainais melleņu, dūmu un garšvielu veikala aromāts iemidzināja modrību... Cēlu glāzi pie lūpām, un tad nāca trieciens pa saules pinumu - tā, ka elpa aizraujas. Vīns zibenīgi pārņem maņas līdz pēdējam receptoram. Muti piepilda ārkārtīgi intensīva gatavu aroniju, korinšu un grauzdētas rupjmaizes garša. Gatavs un perfekti sabalansēts vīns, tanīni ir samtaini un tieši tik, cik vajag. Pēcgarša gara, piparaina un atmiņā paliekoša. Vīns ir pilnīgi pašpietiekams, bet, ja nu akurāt dzīvības uzturēšanai kas apēdams jāpiemeklē, atļaušos ieteikt visādas gaļas. Ļoti ilgi sautēts liellops varētu būt perfekcionista sapnis.

Viss. Lieku punktu. Man vēl ir puspudele lieliska vīna un zināms cilvēks, ar kuru dalīties...

***

Santa Ana Reserve Shiraz

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Izcila cenas un gūstamās baudas attiecība. Lieliskas garšas īpašības.

Cena; 5,10

Valsts; Argentīna

Reģions; San Juan

Vīna darītava; Bodegas Santa Ana

Vīnogas; 100% Shiraz

Garšas īpašības; Gatavas ogas, dūmainās sveķu un balzama smaržas. Pipari.

Ar ko iet kopā?; Jūs tiešām gribat kaut ko ēst klāt? Nu, nezinu.

Alkohola īpatsvars; 14%

Cefiro Reserva Carmenere

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Pieklājīgs ražotājs, vīns labā kondīcijā, par pieņemamu cenu.

Cena; 5,80

Valsts; Čīle

Reģions; Rapel Valley

Vīna darītava; Vina Casablanca

Vīnogas; 100% Carmenere

Garšas īpašības; Pakļāvīgs, viegli dzerams un viegli saprotams "meiteņu vīns".

Ar ko iet kopā?; Ēdieni ar tīru gaļas garšu, mīksti, ne pārāk sāļi pelējuma sieri.

Alkohola īpatsvars; 14%

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko