Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Glāb suni! Nesmēķē!

Smēķētāji, kas vilcinās atmest smēķēšanu pašu veselības uzlabošanai, varētu atteikties no šī kaitīgā ieraduma, lai glābtu savus mājdzīvniekus no slimībām, ko izraisa pasīvā smēķēšana. ASV veikts pētījums liecina, ka 28% smēķētāju sākuši domāt par atmešanu, uzzinot par tabakas dūmu kaitīgo iedarbību uz viņu spalvaino un četrkājaino mīluļu veselību.

"Mēs ceram, ka smēķētāji apzinās smēķēšanas ietekmi uz mājdzīvnieku veselību, jo cigarešu dūmi ietekmē ne tikai cilvēku veselību," uzsver pētījuma autore Šērona Milbergere. Zinātnieki secina, ka daudziem smēķētājiem nav ne jausmas, cik lielas briesmas mājdzīvnieku veselībai rada pasīvā smēķēšana.

Tabakas dūmu ieelpošana mājdzīvniekiem var izraisīt vēzi, dažādas ādas un acu slimības. Piemēram, suņiem palielinās deguna un plaušu vēža risks. Smēķēšana apdraud ne tikai suņus un kaķus, bet arī citus mājdzīvniekus, piemēram, putnus.

Zinātnieki uzskata, ka šīs ziņas varētu likt smēķētājiem aizdomāties par kaitējumu, ko viņi nodara ne tikai sev, bet arī saviem mīluļiem. "Nav jau teikts, ka cilvēki savus mājdzīvniekus mīl vairāk nekā sevi vai savus bērnus, tomēr šī informācija varētu radīt papildu motivāciju, lai atmestu smēķēšanu," spriež Š.Milbergere.

Pētījuma autori mudina izstrādāt smēķētāju izglītošanas kampaņas, kas vēstītu par risku mājdzīvnieku veselībai. "Izglītošanas kampaņas, kas mājdzīvnieku saimniekus informētu par kaitējumu mājdzīvniekiem, varētu pamudināt dažus saimniekus atmest smēķēšanu," rakstīts pētījumā, kas publicēts medicīnas žurnālā Tobacco Control.

Pētījumi liecina, ka pasīvā smēķēšana visvairāk ir izplatīta tieši mājās, nevis sabiedriskās vietās. Lielbritānijas Sirds veselības fonda pārstāvis Pīters Veisbergs uzsver: "Mēs nevaram aizliegt cilvēkiem smēķēt viņu mājās, tomēr aicinām smēķētājus padomāt par risku, ko smēķēšana rada viņu draugiem un tuviniekiem."

Tas attiecas arī uz mājdzīvniekiem, kas spiesti samierināties ar sava saimnieka rīcību, jo nevar viņam aizrādīt par smēķēšanu istabā un palūgt iziet uz balkona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko