Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Jogurts neārstē, tas ir našķis

Jogurts ir pārtikas produkts, par kuru tiek izteikti dažādi viedokļi, - tas tiek uzskatīts par veselībai ļoti labvēlīgu produktu, kas var pat nodrošināt slimību novēršanu, par vienkārši garšīgu, kā arī par produktu, kura sastāvs rūpīgi jāpēta un kritiski jāizvērtē visu sastāvdaļu iespējamā iedarbība uz veselību.

«Pozitīvais tas, ka jogurts satur visas piena sastāvdaļas, turklāt piena raudzēšanas procesā palielinās B grupas vitamīnu īpatsvars, pienskābes baktēriju producēto pretmikrobu savienojumu un bioloģiski aktīvo peptīdu saturs. Patiešām bagāts komplekss! Tieši pienskābes baktēriju sastāva un koncentrācijas dēļ jogurts ieteicams uzturā, gremošanas orgānu mikrofloras regulācijā. Turklāt to kā garšīgu uzturā labprāt lieto bērni un jaunieši,» pārliecināta LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne profesore Inga Ciproviča. «Negatīvais aspekts saistīts ar samērā augsto cukura saturu daudzos jogurta veidos, jo mazkustīga dzīvesveida piekopējiem, cilvēkiem ar lieko svaru, ar sirds un asinsvadu un vēl citām slimībām tas būtu jāierobežo. Patērētāju bažas par pārtikas piedevu daudzveidību jogurtā gan ne vienmēr ir pamatotas.»

Kā lasīt etiķeti

Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētniece inženierzinātņu doktore Ilze Stumpe-Vīksna norāda, ka jogurta labvēlīgo ietekmi uz veselību nosaka ne tikai tam pievienotās baktērijas, kas veicina imūnsistēmas aktivitāti, bet arī tas, ka jogurtā ir daudz proteīnu, minerālvielu un vitamīnu. Tieši tāpēc jogurts labvēlīgi ietekmē zobu stāvokli, kaulu sistēmu un sirdsdarbību, turklāt jogurts izvada toksīnus no organisma un pat var apturēt iekaisuma procesus organismā. Vērā ņemams arī fakts, ka jogurtā esošās pienskābās baktērijas samazina holesterīna līmeni asinīs.

«Iegādājoties jogurtu, ieteicams izvēlēties produktus, kas satur pēc iespējas mazāku tauku un cukura daudzumu,» aicina I. Stumpe-Vīksna. «Kalcija daudzums šādos produktos ir tāds pats, bet enerģētiskā vērtība un tauku daudzums ir ievērojami mazāks salīdzinājumā ar parastiem produktiem. Tomēr jāņem vērā, ka, lai pagarinātu derīguma termiņu, ražotāji produktu mēdz arī termiski apstrādāt, un tas pavājina baktēriju iedarbību.»

Tallinas Pārtikas un fermentācijas tehnoloģiju kompetences centra laboratorijas pētniece, Tallinas Tehniskās universitātes doktorante Marta Panke, kas iepriekš ieguvusi veselības zinātņu maģistra grādu Rīgas Stradiņa universitātes uzturzinātnes programmā, stāsta par to, kā lasīt etiķetes uz produkta iepakojuma: «Ja, piemēram, uz jogurta etiķetes nepilnīga informācija sniegta par ogu piedevu, jāņem vērā, ka bieži tieši to sastāvā iekļautas ķīmiskas piedevas un konservanti; ja tiek minētas pienskābes baktērijas, tad pircējam būtu vēlams zināt, kādas tieši baktērijas ir produkta sastāvā,» uzsvēra M. Panke, piebilstot, ka tauki, kas ir jogurtā, var būt piesātinātie tauki, kas visbiežāk sastopami dzīvnieku izcelsmes produktos.

«Iepazīstoties ar jogurta sastāvu, rodas jautājums, vai tiešām ir nepieciešami trīs skābuma regulētāji? Pretrunīgi ir viedokļi par krāsvielu - karmīnu. Pastāv uzskats, ka šī viela var negatīvi ietekmēt alerģiskus un jutīgus cilvēkus, kā arī grūtnieces un bērnus,» akcentē Marta Panke, norādot arī, ka uzmanība jāpievērš konservanta kālija sorbāta klātbūtnei produktā, jo arī tas var negatīvi ietekmēt alerģiskus un jutīgus cilvēkus, grūtnieces un bērnus.

M. Panke atzīmē, ka jāuzslavē Kārums bifido jogurts ar mellenēm, jo šā jogurta marķējumā ražotājs sniedzis detalizētu informāciju par produkta sastāvu. «Žēl, ka šādu informāciju negūstu par visiem veikalos tirgotajiem produktiem, jo tas atvieglotu zinoša pircēja izvēli,» pauž veselības zinātņu maģistre.

Drošs, dabisks, svaigs

Cilvēki, kas nevēlas baudīt ražotāju izvēlētās garšas vai uzturā lietot ražotāju sarūpētās pārtikas produkta sastāvdaļas, var iegādāties jogurtu bez piedevām un paši pielikt klāt mājās gatavotu ievārījumu, iesaka Ilze Stumpe-Vīksna.

«Ikvienam pircējam būtu vēlams pievērst lielu uzmanību etiķetei un rūpīgi iepazīties ar jogurta sastāvu, lai plašajā klāstā izvēlētos ne tikai garšīgu, bet arī veselīgu produktu. Iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību derīguma termiņam un pareizai uzglabāšanai,» iesaka portāla receptes.lv vadītājs Aivars Līpenītis. «Jogurta uzdevums ir iepriecināt tā ēdāju ar garšīgu skābpiena produktu. Lai ārstē medikamenti, jogurts ir veselīgs našķis!»

Marta Panke norāda, ka, izvēloties tādu pārtikas produktu kā jogurts, vajadzētu paturēt prātā trīs pamatvērtības - jogurtam jābūt drošam, dabiskam un svaigam. Dabisks ir produkts, kas iegūts maksimāli dabiskos apstākļos, minimāli rūpnieciski ietekmēts un ilgstošā evolūcijas gaitā pierādījis savu labvēlīgo ietekmi uz lietotāju. Svaigs - tas nozīmē, ka vislabākais ir produkts, kura realizācijas termiņš nav nesamērīgi garš, jo ilgu realizācijas termiņu panāk, pievienojot dažādas pārtikas piedevas un konservantus. «Ja kā izvēles etalonu pieņemam dabisku jogurtu, kura sastāvā ir tikai svaigi pasterizēts piens un jogurta baktērijas, un pēc pašu izvēles pievienojam dārza vai meža ogas vai augļus, tad droši varētu teikt, ka esam sev sagatavojuši veselīgu ēdienu, kurā apvienotas labākās piena un ogu vai augļu īpašības,» saka M. Panke.

Panke iesaka ikvienam jogurta lietotājam izveidot pašam savu jogurtu vērtēšanas sistēmu - piemēram, vienkārši sarindot veikalā piedāvāto jogurtu aiz iedomātā etalona, sākot ar mazāku mākslīgi pievienotu produktu daudzumu (piemēram, cukura), mazāku pievienoto ķīmisko piedevu skaitu (piemēram, konservantu, krāsvielu u.tml.), īsāku realizācijas termiņu, - un vienmēr izvēlēties vislabāko no pieejamiem.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena 22.augusta numurā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko