Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Kāla ezerā notiks paliju makšķerēšanas festivāls

Nedēļas nogalē 9.janvārī Madonas novada Vestienas pagastā, Kāla ezerā notiks zemledus makšķerēšanas festivāls, kurā galvenais uzdevums būs noķert paliju.

Festivāla mērķis ir pievērst zemledus makšķerēšanas cienītāju uzmanību vienai no skaistākajām lašveidīgo dzimtas zivīm - palijām. Kā norāda pasākuma rīkotāji, Kāla ezers ir vienīgais ezers Latvijas teritorijā, kurā tiek veikta eksperimentāla paliju ielaišana.

Paliju ieaudzēšana Kālā uzsākta, lai pilnvērtīgāk izmantotu ezera dabiskās barības bāzi un piedāvātu makšķerniekiem jaunas iespējas, ko sniedz paliju ķeršana.

Pirmās 3000 palijas Kāla ezerā ielaistas 2007.gadā. Jau nākamajā gadā atsevišķi eksemplāri noķerti un reģistrēti licencēs, uzrādot labu augšanas tempu un spēju pielāgoties jaunajai dzīves videi. 2008.gadā Kālā ielaisti 4000 paliju mazuļu. Taču ar to ir par maz, lai palijas ieņemtu stabilu vietu makšķernieku lomos, un varētu sekot līdz ieaudzēšanas gaitai.

Līdz šim paliju atražošana balstījās tikai uz privātiem un biedrības "Kāla ezera padome" sarūpētiem līdzekļiem. Taču, pateicoties atbalstītāju pūliņiem un Latvijas vides aizsardzības fondam, 2009.gadā nogalē Kāla ezera ielaisti 15 000 mazuļu un 1000 divu līdz trīs gadu vecu zivju. Pieaugušās palijas tika iezīmētas, nogriežot tauku spuru, lai varētu atšķirt no tām, kas savu dzīvi ezerā uzsākušas kā mazuļi.

Šādas rīcības mērķis ir noskaidrot, kādā vecumā vai izmērā turpmāk nākotnē būtu vislietderīgāk veikt paliju ielaišanu. Ir svarīgi noskaidrot arī barošanās īpatnības, kondīciju un vairākas citas Kāla ezera apsaimniekotājus interesējošas lietas, kas ļautu gūt priekšstatu par ielaisto zivju dzīvi ezerā.

Piedaloties festivālā pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam, pieaug izredzes noķert kaut cik nozīmīgu paliju daudzumu, lai varētu iegūt ezera apsaimniekotāju interesējošos rezultātus.

Festivālu rīko biedrība "Kāla ezera padome". Sacensību dalībnieku reģistrācija no plkst.8.

Par festivāla dalībnieku var kļūt ikviens interesents, kurš vēlas atbalstīt festivāla ideju un mērķus. Festivāla dalībniekiem noteikta maksa pieci lati, bet jauniešiem līdz 16 gadu vecumam un pensionāriem vecākiem par 65 gadiem dalības maksa ir 50 santīmi.

Sacensībās tiks apbalvots jaunākais makšķernieks, vecākais makšķernieks, kā arī būs iespēja cīnīties par balvām nominācijās "Smukākā palija", "Strīpainākais asaris", "Zaļākā līdaka", "Platākais breksis", "Sudrabainākā rauda", "Niknākais ķīsis", "Smagākais loms" u.c.

Festivāla dalībnieks varēs noķert un paturēt kopskaitā piecas iezīmētas palijas, kas sasniegušas vismaz 35 centimetru garumu. Katrs sacensību dalībnieks vienlaicīgi drīkst aizņemt divus āliņģus, taču ne tuvāk kā piecus metrus no cita dalībnieka aizņemtā āliņģa. Makšķerēšana paredzēta no plkst.10 līdz 14.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko