Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kāpu rulete

Gluži kā vaļi, kas neizskaidrojamu iemeslu dēļ metas sausumā un aiziet bojā, kāda mūsu sabiedrības daļa tiecas būvēt savus mājokļus iespējami tuvāk jūrai, kur tos var aizskalot vētra. Par to mēs, pārējie, varētu arī daudz neraizēties un ļaut dabai izlemt viņu likteni, ja vien tas neapdraudētu gadsimtos veidojušās vērtības, ar kurām Latvija vēl aizvien var lepoties citu valstu vidū.

Neapbūvētā, dabiskā piejūra ir viens no iemesliem, kādēļ Latviju apmeklē tūristi, kuru valstīs līdzīgu ainavu vairs nav. Mums ir dota iespēja savām acīm vērot, kā, ap sālsvirzas puduriem sakrājoties maziem smilšu pauguriņiem, kas ar laiku apaug ar graudzālēm un kārkliem, aizsākas kāpas. Un kā, uznākot vētrai, tās nereti atkal tiek aizskalotas nebūtībā. Taču tās jaunās kāpas, kas negadās viļņu ceļā, laika gaitā var pārtapt noturīgākās - pelēkajās kāpās ar tām raksturīgo īpašo augāju un mežiem apaugušās kāpās. Mums ir dota iespēja vērot arī vētru veidotos stāvkrastus un izjust cilvēka niecību dabas varenības priekšā. Vai arī vienkārši caur skaistu, vecu mežu netraucēti aiziet līdz jūrai. Kur citur vēl saglabājies tik daudz vecu priežu mežu, kur melnās dzilnas kaltajos dobumos ligzdvietu rast meža balodim un naksnīgos lidojumos izlidot ūpim, kā pie jūras?

Par to visu mums jāpateicas iepriekšējām paaudzēm un arī agrāko laiku politiķiem, kas prata saudzēt piejūru. Tieši ilgstošās saudzēšanas dēļ šīs platības ieguvušas to vērtību, kāda tām ir šobrīd.

Taču tā visa mums var arī nebūt. Ik pa laikam tiek rosinātas izmaiņas likumdošanā piekrastes "sašķēlēšanai". Arī pašlaik politiķi lemj piekrastes likteni, grozot Aizsargjoslu likumu. Cerams, ka šis nebūs viens no tiem gadījumiem, kad valdība nolems ziedot daļu mūsu valsts bagātības - Latvijas dabas, kuras dēļ ir jēga šajā zemē dzīvot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko