Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kopīga gulta — tikai seksam, nevis miegam?

Abiem gulēt vienā gultā vai katram savā istabā? — šis jautājums miega un attiecību ekspertus nodarbina gadiem. Britu eksperti šonedēļ intervijā BBC tomēr pāriem iesaka apsvērt iespēju gulēt atsevišķi. Tāda izvēle uzlabos gan miegu, gan attiecības. Britu pētījumos teikts, ka pāriem, kas guļ kopā, ir par 50% vairāk miega traucējumu nekā tiem, kas guļ atsevišķi.

Miega speciālists Neils Stenlijs BBC stāsta, ka gultas dalīšana ar partneri ir cīņa par segu, kas var laupīt tik vērtīgo miegu. N.Stenlijs, kurš pats guļ atsevišķi no sievas, pamato, ka vēsturiski gultas nav kalpojušas, lai ar tām dalītos. Viņš skaidro, ka modernā tradīcija — lielās laulību gultas — sākās tikai līdz ar industriālo revolūciju, kad cilvēki pārcēlās uz lielajām pilsētām un sāka dzīvot šaurākos mitekļos. Pirms Viktorijas ēras nebija nekas neparasts precētiem pāriem gulēt savrup, raksta BBC. Arī Senajā Romā kopīga gulta kalpoja tikai seksam, nevis miegam.

Sekss tikai vasarā

Latvijas Brīvdabas muzeja etnogrāfs Uģis Niedre stāsta, ka Latvijā par miega rituāliem un gulēšanas paradumiem pētījumu nav. Par tiem vien varot spriest pēc gultām muzejā. Taču tās neesot senas, vecākās no XIX gadsimta. Dažas izvelkamās gultas muzeja kolekcijā attiecināmas uz vēlāku laiku — XIX gadsimta otro pusi. Pirms tam ļaudis gulējuši uz soliem vai krāģīšiem. Puiši no meitām vai vīri no sievām gulēja atsevišķi, jo pēc smagas darba dienas izgulēties divatā bijis grūti. Gultu dalīja tikai tad, kad "gribējās to lietu", stāsta etnogrāfs.

Saimnieka galu no kalpu gala sāka atdalīt tikai XIX gadsimta otrajā pusē, min U.Niedre. Līdz tam saime ziemā dzīvoja vienā (lielā) telpā. Pavasarī, kad sākās atkušņi un ārā vairs nebija lieli mīnusi, parasti martā, lielākā daļa brīvo kalpu pārvācās uz sienaugšām, staļļa augšām. Meitas — uz klēti, lai atbrīvotu rūmi, lai būtu ērtāk. U.Niedre klāsta, ka pagasta tiesas protokoli liecina — līdz ar šo periodu, kad meitas un puiši sāka gulēt atsevišķi, sākās arī ķildas. Puiši un meitas gāja cits citu apciemot, un vienmēr atradās arī kāds, kam tas nepatika un kas gāja sūdzēties. Savukārt baznīcas grāmatu ieraksti par dzimstību ļauj secināt, ka mīlēšanās notikusi pārsvarā vasarā — pļavā, siena gubā vai kur citur.

Tālāk no krācēja

Gan britu, gan latviešu eksperti ir pārliecināti, ka gulēt kopā vai atsevišķi ir katra pāra individuālā izvēle. Viss atkarīgs no tā, kas dara pāri laimīgu. Cilvēki emocionāli labāk jūtas, ja viņi guļ kopā ar partneri, bet veselības pētījumi liecina pretējo, pārliecināts britu sociologs Roberts Medovs. Viņa veiktajā pētījumā, kurā apskatīti 40 pāru gulēšanas paradumi, pierādīts: ja pāris guļ kopīgā gultā un kāds no abiem pamostas, 50% gadījumu tiks pamodināts arī guļošais partneris. Par spīti tam, Lielbritānijā pāri negribīgi izvēlas gulēt atsevišķi. To dara tikai 8%. Labākam miegam N.Stenlijs arī mūsdienās cilvēkus mudina rīkoties tāpat. Viņš uzsver, ka slikts miegs var veicināt depresiju, sirds un plaušu slimību attīstību, iespaidot koncentrēšanās spējas dienā, pakļaujot sevi un līdzcilvēkus satiksmes un citiem nelaimes gadījumiem.

Vēstnesis krīzei?

N.Stenlijs uzsver, ka neizgulēšanās var būt iemesls arī laulības šķiršanai. Savukārt pāru psihoterapeits Māris Siliņš pārliecināts par pretējo. Viņš skaidro, ka mūsdienu pasaulē gulēt kopā ir iegājies paradums. Lielai daļai cilvēku gulēšana kopā ir svarīga intimitātes sastāvdaļa, arī ārpus seksuālajām attiecībām. Cilvēki, kuri ilgi dzīvojuši kopā, vienatnē nemaz nevar labi izgulēties, skaidro psihoterapeits. Turpretim gulēšana atsevišķi ir individuāli atkarīga no katra cilvēka personiskās telpas, vides izjūtas un attiecību kvalitātes normām. M.Siliņš novērojis — laulātie vai pāris sāk gulēt atsevišķi, kad attiecības kļūst vēsākas. Bieži "gulēt atsevišķi" ir pirmais vēstnesis par krīzi attiecībās. Tas nozīmē, ka pāris sāk attālināties.

Miega ārstes Ijas Cimdiņas praksē ir bijis tikai viens gadījums, ka pāris izvēlējās gulēt atsevišķi. Iemesls abiem partneriem izvēlēties tālākās istabas lielā mājā bija krākšana. Pārim laulības dzīve esot tikai uzlabojusies, bijis labāks miegs un kvalitatīvāks sekss. Viņi izspēlēja lomu spēles — gāja viens pie otra ciemos, satikties un mīlēties.

***

Gulēt kopā vai atsevišķi?

Aina Poiša Ģimenes psihoterapeite


Mūsdienās vairākums cilvēku precas jūtu dēļ un laulātajiem kopā gulēšana uztur nevis seksuālo, bet emocionālo saiti. Laulība ir ilga, ja pāri spēj noturēt savstarpējo maigumu. Dienas gaitā, ja partneri strādā atsevišķi, maigums starp pāri ir deficīts. Tāpēc vakarā gultā ir iespēja to kompensēt. Tā ir iedomāta provokācija, ja ceram, ka pārim, kurš ir ilgi kopā, gulēšana atsevišķi laulības dzīvi tikai uzlabos. Tā var manipulēt tikai jaunībā.

Aivita Putniņa Sociālā antropoloģe

Skandināvijā līdz pat nesenajiem gadsimtiem visa ģimene gulēja vienā gultā. Tāpēc, ka tas bija racionālākais veids, kā izdzīvot — telpas grūti piekurināt. Bet gulēšana kopā nav automātiski saistīta ar seksuālajām attiecībām. Daudz būtiskāka ir gulēšanas funkcija, jo lielāko daļu laika gultā cilvēki pavada miegā, nevis mīlējoties. Seksuālās attiecības ir vairāk atkarīgas no telpas un situācijas, kad pāris var palikt viens. No gulēšanas kopā vai atsevišķi pāru attiecības nemainās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko