Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Krogu apskats: Bibliotēka nr.1

Pirmais septembris restorānā Bibliotēka nr.1, kas mīt Vernisāžā, pilnīgi neatgādināja manu bērnību. Pirmkārt, mūs 1. septembrī pēc skolas vecāki neveda uz restorānu. Otrkārt, tolaik, 70.–80. gados, tik smalku restorānu nebija. Kā nosaukums vedina domāt, šai vietā, iespējams, padomju laikos bijusi bibliotēka – bet to pat google man nespēja skaidri pateikt. Katrā ziņā nosaukums piešķir šarmantu akcentu šim visai dārgajam iestādījumam, un jācer, ka tā atvēršana iezīmē zināmu tautsaimniecības atkopšanos – dienas vidū Bibliotēka bija pilna.

Restorānam ir grūti atrast labāku atrašanās vietu par Vernisāžu. Visā zāles platumā ir stikla siena ar skatu uz piegulošo terasi un parku ar lielajiem kokiem. Interjerā apvienots vecais un laikmetīgais – krāsa no koka kolonnām ir noberzta, pie griestiem karājas lieli moderni gaismas ķermeņi. Sēdvietas, varētu teikt, ir pat pārāk plašas un ērtas, jo es mīkstajā krēslā sajutos kā bērns, iegrimstot nedaudz par dziļu attiecībā pret galdu. Tomēr ne tik dziļi, lai mani nepamanītu vērīgais Bibliotēkas apkalpojošais personāls. Darbinieku ir daudz un, šķiet, trenēti nolasīt pusdienotāju domas, lai viņiem nevienā brīdī nekā netrūktu.

Par ēdienu. Mani interesē jaunā Latvijas virtuve. Tas nav nekāds gastronomisks nacionālisms, bet vienkārši ziņkārība par visu, kas spēj inovatīvi iziet no vecās labās «kotlešu un rasola» paradigmas, izmantojot kvalitatīvas vietējās izejvielas. To Bibliotēkā dara ar iztēli un entuziasmu. Šefpavārs ir bijušais La Bohème pavārs Māris Jansons, un sarkanais pavediens ēdienkartē ir latviešu kulinārie elementi augstās virtuves variācijās, piemēram, pašmāju loma lielā zivju zupa ar dārzeņiem un mārrutku degvīnu, jēra ciskas steiks, lēni cepts pļavu sienā, ar pikantiem aunazirņiem un vistas krūtiņa ar sēņu un kartupeļu biezeni, vistas buljona velutē mērci un melno plūmju biezeni. Intriģējošo ēdienkarti papildina laba Itālijas vīnu izvēle, par ko rūpējas vīnzinis Jānis Gailis, kurš, starp citu, apkalpojis restorānu Māja.

Ja ir kādas uzkodas, ko es varētu apdzejot, tās, šķiet, būs manis izvēlētās – vienreizēji gardais Baltijas reņģu eskabeče ar mārrutku krēmu. Reņģes tika pasniegtas ar mārrutku krēma bumbiņām, marinētu biešu un burkānu sloksnītēm un minikartupeļiem. Man šķita nedaudz savādi, ka reņģēm bija klāt arī astīte. Taču, sākot ēst, mans izbrīns pārgāja, jo reņģes ar visām astītēm vienkārši izkusa mutē. Savukārt otrais ēdiens – veģetārais grūbu risoto – sastāvēja no grūbām, sēnēm, mascarpone siera un zirnīšiem, pārklāts ar cietā siera sloksnītēm. Arī tas garšoja nevainojami, taču es dodu priekšroku rīsu risoto, turklāt manā mutē tas nespēja pārspēt reņģu pārsteidzošo efektu. Pēc šādas uzkodas man nav nekas pretim būt sauktam par «reņģēdāju» tautas pārstāvi.

***

Izklaide TV ēda:

- Baltijas reņģu eskabeče ar mārrutku krēmu – Ls 4,50

- Grūbu risoto – Ls 6,50

***

Cik zirņu tu dotu šim krogam?

Komentē www.diena.lv vai raksti [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Restorāns bibliotēka nr.1

Restorāns bibliotēka nr.1

Tērbatas iela 2,

svētdien–trešdien 11.30–23.00,

ceturtdien–sestdien 11.30–2.00

* * * Interjers

* * * * * Ēdieni

* * * * * Apkalpošana

* * * * Atmosfēra

* * * * Bērniem draudzīga vide

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko