Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kur paliek mājas svētība

Bija tāds mežonīgo gadu periods, kad pārvākšanās no viena īrēta vai draugu aizdota dzīvokļa uz citu bija gandrīz normāls dzīvesveids. Ievēroju pat kādu sakritību savos biežajos Jurģos — tie regulāri gadījās pavasarī, pat datums bija bez būtiskām izmaiņām — 30.marts. It kā es būtu gājputns, kam jātiek mājās. Tikai ikreiz tā izrādījās kāda cita māja. Pārceļoties jau ar ģimeni no Siguldas uz Sārnati, pirmo reizi dzīvē biju mājā, nevis mājās un, ņemot vērā šo būtisko starpību, kā arī to, ka mājas svētībai esot vajadzīgs kaķis, nevis peles, vēl pirms grandiozās ieceres bijām aizrunājuši kaimiņu kaķenei vienu strīpaino. Strīpainais izrādījās nevis Kaķis, bet Katja, un viņai tika uzticēts svarīgais murrāšanas, peļošanas un dažkārt arī — "paskaties, kur ir bērni" pienākums. Mūsu Katja bija uzdevumu augstumos, dažkārt pat ļoti augstos, jo putnu vērotāja instinkts viņai bija tikpat spēcīgs kā peļu pētniecība un kaķu mammas dabas dotās spējas. Viņas iemīļotais novērošanas punkts bija priekšnama skapjaugša, kur savā jaunības zinātkārē reiz viņai gadījās tapt noķertai makšķernieka piederumos. Viss beidzās labi — smejošo kaimiņu, kura asās knaibles ātri atpestīja mūsu zvēriņu, bet samulsušo kaķa purnu, kurš uzvēries uz trīsžuburu makšķerāķa, visi atceramies kā daļu no privātajām "nacionālajām īpatnībām". Viņa bija īsts kaķis un nāca ar mums kopā uz jūru, lai arī brēcot savā kaķa valodā diezgan nepārprotami: "Vai nepietiks? Te taču ir drausmīgi — auksts/karsts un slapjš?!" Katja nodzīvoja kopā ar mums sešus pavasarus, sešas aukstas un vējainas ziemas un septiņas priecīgas, draugu pilnas piejūras vasaras. Rudens izpalika.

Ziemas beigās satriekta atklāju, ka priekšnamā parādījušies citi siltasiņu dzīvnieki, — purinot kādu laukiem atvēlētu rudu kažoku, no tā aizskrēja vēl trīs rudi kažociņi ar elegantu tumšāku strīpu pār muguru. Lauku strupastes beidzot varēja atviegloti uzelpot. Tika pieņemts lēmums, ka pavasarī, uz Jurģiem, ņemsim kaķīti. Turklāt ņemsim no patversmes, jo apkārtnē mums pazīstamās kaķenes jau bija vienkārši kaķi. Dienā, kad kopā ar bērniem ieradāmies Talsu dzīvnieku patversmē, mums bija jāatsakās no ieteikumiem un jāieklausās sevī. Pēdējais nemaz nebija tik vienkārši. Uz mums četriem — sajūsminātiem bērniem, kas gribēja visus kaķus, un domīgiem vecākiem, kuri baidījās kļūdīties, — skatījās, ņaudēja, šņāca, rūca un vicināja astes aptuveni divdesmit kaķu. Runči gan izskatījās pēc pensionētiem kara veterāniem Soču kūrortā, kuri jau iepazinuši dzīves solījumus, šo savu apsolīto zemi ij netaisītos pamest kaut kādu apšaubāmu divkājaiņu iegribu dēļ. Mazs ruds runčuks centīgi rādīja visu, ko prot — kārtoties kastītē, dzert, ēst un pārliecinoši murrāt. Bet viņam bija kliba kājiņa. Un mums pļavā rosās lapsas. Beigās, neizturējusi šo bērnunamam identisko vidi, izvēli atstāju vīra ziņā, un nu mums mājās ir ieradusies miermīlīga Mince ar baltu krāgu un smukām, izzīmētām acīm.

Piejūras brīvdabas muzeja teritorijā šajās dienās atklāj jaunu ekspozīciju — veselu māju, ko izdevies veiksmīgi pārvietot, saglabājot tajā bijušās saimnieces atvēlētās lietas un cilvēka mūža garumā izveidotu vidi. Pelargonijas uz palodzēm, tēja uz plīts, tikai minkāna nav. Lapsu arī. Rudais runčuks no Talsiem te noderētu... un vēl tās neskaitāmās mājai liekās ūsainās svētības, kas kaut kur skumst vai bomžu rūdījumā vairs neuzticas nevienam. Eh, tad gan varētu no sirds dziedāt līdzi visai ES — esiet sveikti, miljoni!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko