Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Liepājā notiks koncerts Džonam Keidžam - 100

Sestdien plkst.18 Liepājā, viesnīcas Promenade Hotel Hika zālē, ciklā Iededz gaismu notiks koncerts Džonam Keidžam - 100, informēja nodibinājuma Via Cultura pārstāve Dace Bluķe.

Koncerts būs trio Opera veltījums dižajam 20.gadsimta skaņu meistaram. Pērn septembrī visa pasaule atcerējās Keidža 100.dzimšanas dienu. Tikpat svarīga kā mūzika Keidžam bija arī visas mūs aptverošās ikdienišķās un neikdienišķās dzīves skaņas. Keidžs tiek uzskatīts par avangarda līderi mūzikā, vienu no ietekmīgākajiem un provokatīvākajiem 20.gadsimta komponistiem un domātājiem. Viņš azartiski rīkoja performances un hepeningus, apbrīnoja klusumu un cīnījās par skaņas cilvēktiesībām. Populārākais Keidža skaņdarbs ir 4:33, kura laikā tā izpildītājs nenospēlē nevienu noti.

Keidžs mēdza pārbūvēt mūzikas instrumentus, pielāgojot tos savām idejām, kā arī par mūzikas instrumentiem padarīja sadzīves priekšmetus, kuru pielietojums uz skatuves klausītājiem nebija iedomājams.

Koncertā Liepājā šodien pirmo reizi būs klausāmas un skatāmas Keidža skaņdarbiem īpaši sagatavotas klavieres. Pianista Jura Žvikova pārraudzībā tās tiks saskrūvētas, slāpētas un visādi citādi sagatavotas jeb preparētas, lai reizēm pilnībā mainītu savu skanējumu un pārtaptu par sitaminstrumentu.

Trio Opera sastāvā muzicē pianists Juris Žvikovs, čelliste Inga Sunepa un vijolniece Svetlana Okuņa, kuri kopā ar video mākslinieku un režisoru Robertu Rubīnu veidos stāstu, kurā atspoguļosies Keidža pasaules uztvere, idejas mākslā un mūzikā. Mūziķi atskaņos gan mūziku sagatavotajām klavierēm un sensacionālo 4:33, gan Salvatores Šarīno trio, kas interesantā veidā parādīs mūzikas izteiksmes evolūciju 20.gadsimtā, gan Dmitrija Šostakoviča trio, kas ir šāda kameransambļa sastāva zelta repertuārs un dod sevišķu pievienoto vērtību jebkurai programmai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko