Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Muzejam atgriež pirms 26 gadiem nozagto Anrī Matisa gleznu

Pirms 26 gadiem nozagtā franču mākslinieka Anrī Matisa glezna atgriezusies Stokholmas Modernās mākslas muzejā.

"Glezna Dārzs no Londonas nogādāta atpakaļ mājās. Pašlaik tā atrodas transportēšanai paredzētajā kastē," teikts muzeja trešdien publicētajā paziņojumā, piebilstot, ka tai jāaklimatizējas jaunajos apstākļos. Izpakot to varēs tikai pēc jaunajā vietā pavadītām 24 stundām.

Fovisma mākslinieka 1920.gada darba vērtība aplēsta ap vienu miljonu dolāru (527 000 latu). Gleznas priekšplānā attēlotas baltas rozes, bet aizmugurē - koki un krūmi.

Kā jau ziņots, glezna 1987.gada 11.maijā tika nozagta Stokholmas Modernās mākslas muzejā. Izmantojot veseri, laupītāji ielauzās ēkā caur tās galveno ieeju. Matisa glezna bija vienīgais desmit minūtes ilgajā laupīšanā nozagtais mākslas darbs.

Mediji tolaik ziņoja, ka muzejam piedāvāts Dārzu atpirkt par pārmērīgi augstu cenu.

Taču neilgi pirms Ziemassvētkiem kāds poļu kolekcionārs piedāvāja darbu iegādāties mākslas darbu tirgotājam no Eseksas, Lielbritānijas. Tomēr pirms darījuma veikšanas kompānijas Charles Fine Art tirgotājs Čārlzs Roberts ielūkojās pazudušo un nozagto mākslas darbu reģistrā, kura darbinieki vēlāk panāca vienošanos par gleznas atdošanu Lielbritānijai.

Roberts atklāja, ka gleznu pārdot viņam lūdzis kāds pavecs vīrs no Polijas, pie kura darbs glabājies kopš 90.gadiem. Vīrietis esot to iegādājies "labticīgi" un bijis pārsteigts par ziņām, ka glezna ir zagta. "[Viņš] bija apmulsis un pārsteigts un jautāja, vai tā patiešām ir autentiska," skaidro mākslas tirgotājs.

Pēc zādzības Modernās mākslas muzeja pārstāvis norādīja, ka Dārzs esot pārāk "labi pazīstama" glezna, lai to "varētu pārdot brīvajā tirgū", tāpēc arī tā tik ilgi neesot atrasta.

"Zagtiem mākslas darbiem likumīgā tirgū nav nekādas vērtības, turklāt tie kaut kad noteikti tiks atgūti," teica gleznu atgūšanas speciālists Kristofers Marinello. "Vajag tikai pagaidīt."

Matisa darbi bieži piesaistījuši zagļu uzmanību. Saskaņā ar FIB Nacionālās nozagto mākslas darbu kartotēkas datiem par pazudušiem tiek uzskatīti pieci citi fovisma mākslinieka darbi, tai skaitā 62 skiču kolekcija.

Jūlijā Maiami tika atrasta Matisa glezna Odalisque a la culotte rouge, kuras vērtība lēsta ap trijiem miljoniem dolāru (1,6 miljoniem latu). Par mēģinājumiem to pārdot šonedēļ notiesāti divi cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko