Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pagaidi ar pirmo rīta cigareti!

Zinātnieku uzmanība bijusi pievērsta vielai kotinīns, kas ir nikotīna metabolisks blakusprodukts. Šī viela ietekmē plaušu vēža veidošanos. To smēķētāju organismā, kuri ievelk dūmu tikai pēc brokastīm, kotinīns bija atrodams mazākā koncentrācijā. Pētījuma autori uzskata, ka agrajiem rīta smēķētājiem būtu nepieciešams vairāk pūļu, ja viņi vēlētos atmest kaitīgo ieradumu. Nav skaidrs, kas tieši nosaka atšķirību vielas koncentrācijā organismā, taču viena no iespējām varētu būt tāda, ka agrie rīta smēķētāji jūt lielāku atkarību un viņu smēķēšanas veids ir intensīvāks.
Amerikā veikta pētījuma rezultāti liecina, ka tie smēķētāji, kuri iededz pirmo cigareti drīz pēc piecelšanās no rīta, sevi pakļauj lielākam riskam saslimt ar plaušu vēzi, raksta BBC. Pētījumā  teikts, ka neatkarīgi no dienas laikā  izsmēķēto cigarešu skaita, lielāks nikotīna daudzums atrodams to smēķētāju organismā, kuri smēķē uzreiz pēc piecelšanās.

Pētījumā bija iekļauti vairāk nekā 250 cilvēku bez veselības problēmām, kuri smēķē katru dienu. Konstatētas ļoti lielas atšķirības kotinīna koncentrācijā to smēķētāju organismā, kuri ik dienas izsmēķē 20 cigaretes. Augstākais līmenis 75 reizes pārsniedza zemāko līmeni. Visaugstākais līmenis konstatēts tiem, kuri aizsmēķē jau pirmajā pusstundā pēc piecelšanās.

Ne visi smēķētāji ir vienā  maisā bāžami, uzsver pētījuma autori. Lai samazinātu smēķēšanas apjomu vai to izbeigtu, jārēķinās ar individuāla smēķētāja uzvedību, intensitāti un biežumu un psiholoģiskiem simptomiem.

Pētījuma rezultāti var palīdzēt labāk izprast smēķēšanas ieradumus un atkarības no tabakas  veidošanos, uzskata zinātnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko