Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pauls Raudseps: Ziedlapiņu dārgakmeņi

Atvaļinājuma laikā ceļojumā uz Dienvidfranciju izlasīju The New Yorker žurnālista Adama Gopnika eseju krājumu par pieciem Francijā nodzīvotajiem gadiem No Parīzes uz Mēnesi (Paris to the Moon), kurā viņš, it kā garāmejot, definē divus franču haute cuisine — augstās virtuves — pamatprincipus: gatavot ēdienus, kuri ir daudz oriģinālāki, nekā jebkurš cits varētu iedomāties, un turklāt to darīt augstākā kvalitātē, nekā tas jebkuram patiesībā būtu nepieciešams.

Iespējams, citos apstākļos šis novērojums man nebūtu tik ļoti iespiedies prātā, ja tieši tajā laikā ar ģimeni nebūtu apmeklējis saldumnīcu Florian Pondulū, kas atrodas pakalnos ap trīsdesmit kilometru uz ziemeļrietumiem no Nicas. Florian ēka ar pelēkām mūra sienām izskatās pēc vecām dzirnavām kalnu upes krastā, tur strādā savi trīsdesmit cilvēki, tomēr sirdsapziņa neļauj to saukt par fabriku vai ražotni. Tā ir smalku amatnieku darbnīca, kurā nekas nav liels, nekas nepakļaujas masu ražošanas loģikai.

Florian tūres apmeklētājus vispirms ieved istabā, kurā taisa kristalizētus vijolīšu un mimozas ziedus, rožlapiņas un verbēnas lapiņas. Dienām tās kaltē īpašās krāsnīs, pēc tam lēnām piesūcina ar sīrupu, lai pēc pāris nedēļu rūpīga darba iznāktu mazi saldumu dārgakmeņi, ar kuriem rotāt toršu pils tornīšus vai bagātīgus saldējumu kalnus. Citā istabā gatavo ievārījumus — ne tikai no vijolītēm un rožlapiņām, bet arī no greipfrūtiem, vīģēm, citroniem, mandarīniem, bergamota citroniem (tie dod garšu arī aromatizētajai Earl Grey tējai) un jasmīniem, kuru bāli zaļganās želejas garša ir vienlaikus tik niansēta un aizraujoša, ka vēl aizvien neliek mieru gan klusas nožēlas, ka nenopirku vairāk, gan saldu atmiņu dēļ. Citur taisa šokolādes, cukurotus augļus, sīrupus (magoņu, lavandas un rožu), bet darbnīcas šedevrs ir klementīni, kurus nomizo un tad četrdesmit piecu dienu garumā ik pa pārdienām uz divām minūtēm iemērc sīrupā, lai tos lēnām pārcukurotu. Ja mērktu ilgāk vai biežāk, to maigās miesas neizturētu un tie pārsprāgtu. Ar saudzīgu precizitāti aprūpētas, tās pārvēršas spilgtās, tvirtās, rūgtensaldās saulītēs.

Dažkārt franču augstprātība var atstumt, viņu vēl aizvien dzīvās pretenzijas uz senlaiku slavu — la gloire — var sasmīdināt, bet ir jāatzīst, ka bez šīs savas izredzētības sajūtas nebūtu arī, cita starpā, franču fascinējošās spējas uztaisīt ēdienus, kuri ir tik neiespējami izsmalcināti, apburoši un garšīgi, ka atmiņas par tiem liek izjust vienlaikus sātu un izsalkumu, laimi un nekad pilnīgi neapmierināmas ilgas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko