Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Sācies īstais sēņulaiks

Pienākušas ziņas, ka šis ir ļoti labs sēņu gads un nupat arī sācies īstais sēņu laiks. Tāpēc brīvdienu rīti nav izmantojami ilgai gulšņāšanai. Kad gaismiņa vēl tikai svīst, jāvelk kājās zābaki, un ar sēņu groziņu rokās - mežā iekšā! Vērtīgās un veselīgās dabas veltes jālasa, jāgatavo, jāēd un jāliek arī ziemas krājumos. Liels sēņotājs ir Mārupes kafejnīcas Experience Cafe šefpavārs Rolands Rudzāts. Tikko viņš sievai un meitiņai Nikolai par prieku pagatavoja sēnes pēc paša receptēm: «Manām meitenēm garšoja, tāpēc iesaku receptes arī Dienas lasītājiem. Labu apetīti!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

b

4 personām vajadzēs: 300 g apšubeku, 500 ml saldā krējuma, 100 g sīpolu, 4 ķiploka daiviņas, 80 g Holandes siera, 8 baltmaizes šķēles, sāli, piparus
Sēnes, sīpolus un ķiplokus sagriež smalkos gabaliņos un apcep, tad pievieno saldo krējumu un vāra aptuveni 15 min, kamēr masa sāk sabiezēt. To lej karstumizturīgā traukā, pārkaisa ar sarīvētu sieru un liek krāsnī 180 °C uz astoņām minūtēm. Baltmaizi nograuzdē un pasniedz kopā ar žuljēnu.

Cūkgaļas fileja ar gaileņu sviestu un ceptiem k

4 personām vajadzēs: 800 g cūkas filejas, 150 g gaileņu, 5 g sviesta, 3 daiviņas ķiploka, 800 g kartupeļu, 200 g puravu, sāli un piparus
Sviestu sablendē ar apceptām gailenēm un ķiplokiem. Cūkgaļas fileju apcep, tad iegriežot izveido kabatiņu un pilda tajā gaileņu sviestu. Liek cepeškrāsnī 180 °C uz 12-15 min. Novārītus kartupeļus apcep ar puraviem, visu kārto uz šķīvja.

Baltvīna medū ceptas baravikas ar svaigo sieru un

4 personām vajadzēs: 300 g baraviku, 3 ēd. k. medus, 100 ml baltvīna, 100 g Filadelfijas vai tml. svaigā siera, 8 plānas rupjmaizes šķēles, sviestu, meža ogas
Baravikas sagriež šķēlītēs un sutina sviestā, medū un baltvīnā. Rupjmaizi sagriež plānās šķēlēs un nograuzdē. Uz tām ziež sieru, liek virsū sēņu sautējumu, dekorē ar ogām.

Bērzlapju karbonāde

4 personām vajadzēs: 12 vidējas bērzlapes, 5 olas, 100 g miltu, 120 g skābā krējuma, eļļu, sāli, piparus
Bērzlapēm nogriež kātiņus un noņem mizu, tad panē: milti - ola - milti - ola. Cep uz pannas no abām pusēm un pasniedz ar skābu krējumu.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko