Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sarkans un balts — atrasts jaunā vīna veikalā Talsos

Vai vēlaties, lai atnāk kāds burvis, guru, sensejs vai gaišreģis un pasaka, kā šajos "ierobežotas ekonomikas" apstākļos nopelnīt naudu? Nopelnīt tieši tad, kad visiem neiet? Elementāri, Mendelson! Un bez kādiem jokiem vai ironijas.

Ņemiet kādu ideju, kaut arī vecu, novazātu un visiem zināmu, bet joprojām ļaužiem vajadzīgu, un, neskatoties uz to, ka ar šo rūpalu nodarbojas simti, sāciet darīt. Darīt nedaudz labāk kā tie simti. Tas arī viss. Ticiet, ka nauda būs. Kāpēc šobrīd riskēju norauties pa galvu? Vienkārši zinu vietas, kur šī formula strādā. Piemēru? Mierīgi. Talsi, krogs un vīna veikals vienā ēkā. Nosaukums? Pameklējiet paši. Ir tā vērts.

MOUNT RILEY Pinot Noir 2007 - atrasts Talsos, Martinelli vīna veikalā. Eleganta, caurspīdīgi sarkana krāsa, gaiša, bet izteiksmīga. Precīzs gatavu ķiršu aromāts, vieglas melno piparu un saldu dārza zemeņu smaržas. Uz mēles nedaudz pastīvs, bet visnotaļ baudāms. Ja ieklausās ražotāju solījumos, ka vīns vēl trīs četrus gadus kļūs tikai labāks, daudz kas kļūst saprotamāks. No zīdaino tanīnu un labas mineralitātes balstītā ansambļa brīžiem izlec kāda sulīgā skābuma pārmēru enerģiska nots, bet kopskaņa tik un tā ir sabalansēta un baudāma.

Svaigs vidējas miesasbūves atspirdzinošs vīns ar ķiršu, jāņogu un tik tikko jaušamu lauku smaržu. Vīns, kurš lieliski dzeras bez kompanjoniem, vajadzības gadījumā lieliski noderēs par aperitīvu jebšu kā labs partneris vai visai pavārgrāmatas putnu gaļas ēdienu nodaļai, ja vien nelietosiet pārāk daudz garš­vielu vai sviesta. Dažam švakākam burgundietim ir par ko padomāt... Vienīgais kritērijs, kurš nedaudz bremzē manu sunisko sajūsmu, ir cena - adekvāta, bet tomēr ...

ANAKENA Reserva Chardonnay 2008. Šis nu reiz ir tas gadījums, par kuru šobrīd sapņo ikkatrs ekonomists gan ikvienā uzņēmumā, gan arī ģimenē. Ieguldīto investīciju atmaksāšanās laiks ir fantastiski īss. Pietiek atdzesēt pudeli, ieskrūvēt korķī korķu viļķi, un ar klusu paukšķi tavas investīcijas sāk atmaksāties. Šim šardonē cenas un kvalitātes attiecība ir lieliska. Vīns līdz mums ir nonācis ideāli jauns, lai plašiem izklupieniem demonstrētu savas prasmes. Zeltaini dzeltens, glāzē liets, smaržo kā traks. Klasiskas jauna siltās zemes šardonē smaržas - citrusi, mango, vijolītes un akācija. Uz mēles - slaids un vijīgs ar viegli atpazīstamām bumbieru notīm. Labi sabalansēts un viegli dzerams.

Nekad neesmu slēpis savu skepsi pret populāro baltvīnu mērcēšanu ozolā. Šoreiz jāatzīst - viss ir laikā un vietā - ozola ir tikai tik daudz, lai vīns iegūtu viegli sildošas vaniļas notis pēcgaršā. Šis vīns nav nekāds izcilnieks, bet, ticiet man, lielisks savā nesamākslotajā vienkāršībā. Labs pirkums un labs dzērums - pilnīgi pašpietiekams, bet, ja gribat ko ēst, uzlieciet uz grilpannas cāļa filejas šķēli un pagatavojiet vieglu apelsīnu mērci.

***

MOUNT RILEY Pinot Noir

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Labs Jaunās pasaules Pinot nemaz tik bieži negadās

Cena; Ls 15

Valsts; Jaunzēlande

Apgabals; Marlborough / Nelson

Vīna darītava; Vīna darītava

Vīnogas; 100% Pinot Noir

Garšas īpašības; Gatavas zemenes, jāņogas, neuzbāzīgi tanīni un atmiņā paliekošs finišs

Ar ko iet kopā?; Aperitīvs, visi ēdieni ar tomātu pastu, jaunlops, putni. Sargiet no karija

Alkohola īpatsvars; 13%

ANAKENA Reserva Chardonnay

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Izcils pirkums, ja vēlaties viegli saprotamu vīnu par atbilstošu cenu

Cena; Cena

Valsts; Čīle

Vīna darītava; Anakena Wines

Vīnogas; 100% Chardonnay

Garšas īpašības; Ābolaini, bumbieraini vīnogu atspirdzinoši skābs, ar patīkamu pēcgaršu

Ar ko iet kopā?; Cepts cālis, svaigie salāti ar vinegreta mērci, pastas, ļoti maiga, sutināta cūkgaļa

Alkohola īpatsvars; 13,5%

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko