Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Sautējums saulainai dienai

Marts šogad bija padevies īpaši niķīgs. No rīta nekad nevarēja zināt, kāds gadalaiks būs pēcpusdienā. Mūsu atbilde kaprīzajam laikam bija vairāki sirsnīgi, sildoši sautējumi - tādi savulaik mēdza klusām pukšķēt uz manas vecmāmiņas plīts. Pirmo pagatavoju no stirnas gaļas - tikai tāpēc, ka bija beidzot jāizlieto saldētavā aizķērušās stirnas kājas.

Zināju, ka būs jāsautē ilgi un uz lēnas uguns, ja gribu, lai sautējums sagādātu baudu, nevis kļūtu par treniņu žokļa muskulatūrai. Izmantojot Anglijas vidienes briežu audzētāju recepti, pagatavoju sātīgu, sulīgu sautējumu, kas ļāva gaļas garšai izpausties pilnā mērā. Panākumu pacilāts, nedēļu vēlāk draugiem pagatavoju boeuf bourguignon - liellopa sautējumu. Recepte bija līdzīga iepriekšējai - gaļa ilgi jāmarinē sarkanvīnā un viena no sastāvdaļām ir svaigi vārīts, koncentrēts buljons. Sautēšana arī šoreiz gāja no rokas, un es nospriedu, ka sautējums ir izcili veiksmīgs atradums - man pašam garšoja (sātīgs un tumīgs, ar bagātīgu gaļas devu, biezu garšu - tas viss man iet pie sirds), arī viesi to nesmādēja, un pat sieva, kura nekad nav bijusi liela gaļēdāja, atzina, ka sautējums ir ļoti smeķīgs.

Vēl kādu nedēļu vēlāk draugs palūdza izdomāt recepti vakariņām, ar kurām pārsteigt svarīgus viesus. "Jā, protams," es atbildēju un nekavējoties metos pētīt pavārgrāmatas. Interese par sautējumiem nebija zudusi, un tā nu es Alises Votersas Chez Panisse Café Cookbook izvēlējos recepti, kas šķita cerīga - "Sautēta jēra gaļa ar tomātiem un ķiplokiem". Recepte bija ļoti gara (divas lappuses!), un man bija slinkums lasīt līdz beigām. Ātri pārlaidis acis ievada rindkopām, sapratu, ka pamata sastāvdaļas ir jēra gaļa, burkāni, sīpoli, puravi, lauru lapa un timiāns, ka tas viss ir jāliek vienā katlā un jāsautē vienlaicīgi. Ideāli! Palēkdamies aiztraucos uz tirgu, nopirku visu nepieciešamo un lēnām devos mājās, izbaudīdams pirmo pavasara saulīti. Te pēkšņi pār mani atausa gaisma - šī recepte nav savienojama ar silto gadalaiku! Zilas debesis, silta saule, patīkama vēsmiņa un smagnējs ziemas sautējums? Katastrofa! Tā vietā vajadzēja pirkt spinātus un lasi un pagatavot kaut ko pavasarīgu. Ar smagu sirdi kāpu augšā, uzliku sautējumu karsēties un apsēdos, lai turpinātu receptes lasīšanu.

Un tad sekoja negaidīta atpestīšana. Izrādās, pēc vairāku stundu sautēšanas gaļa no katliņa jāizņem, buljons jānokāš, lai pēc tam pievienotu daudz vasarīgākas sastāvdaļas - ķiplokus un tomātus. Grāmatā bija ieteikts mērci pasniegt ar svaigi pagatavotu pastu. Rezultāts - viegls un gluži pavasarīgs ēdiens, izcils nobeigums siltai un saulainai aprīļa dienai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sautēta jēra gaļa ar tomātiem un ķiploku

Vajadzēs:

2 kg kubiņos sagrieztas jēra gaļas (bez kauliņa)

sāli, piparus, olīveļļu, timiānu

1,5 glāzes sausā baltvīna

2 sagrieztus sīpolus

2 sagrieztus puravus

1 sagrieztu selerijas kātu

3 vidēji lielus uz pusēm sagrieztus tomātus

6 vidēji lielus tomātus, nomizotus, sīki sagrieztus

1 sagrieztu burkānu

2 lauru lapas

6 glāzes vistas buljona

3 nomizotas ķiploku galviņas 1/4 sakapāta pētersīļa

2 tējkarotes sarīvēta citrona miziņas un 2 sīki sagrieztas ķiploka daiviņas

Biezā katliņā apbrūnina gaļu, tad izņem un aplej ar vīnu. Atsevišķi apcep sīpolus, puravus un seleriju. Pievieno gaļai, pieliek uz pusēm sagrieztos tomātus, timiānu, lauru lapas un buljonu. Uzvāra, uzliek vāku, liek cepeškrāsnī un +180 grādu temperatūrā sautē divas stundas. Tad gaļu izņem, buljonu nokāš, nedaudz sabiezina. Buljonam pieliek ķiplokus, uz lēnas uguns vāra 20 minūtes. Uz pannas apcep tomātus, pievieno buljonam, pieliek piparus un sāli. Visu vāra vēl kādas piecas minūtes, tad pievieno gaļu. Gatavs!

Pasniedz ar svaigu, vislabāk — pašu pagatavotu pastu, pāri pārkaisot pētersīļu, citrona miziņu un ķiploku masu, ko pagatavo īsi pirms pasniegšanas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko