Lai arī kalendārs nepārprotami rāda decembri, laikapstākļi ārā ir pārprotami – drīzāk atgādina vēlu rudeni. Tad nu arī ēdienu pieskaņojam šādām dienām – necepam treknu cūkas pavēderi, tomēr ēdam silti un sātīgi!
Krāsnī ceptie dārzeņi lieliski der kā sātīgs veģetārs ēdiens. Krēmīgā sēņu pasta sader ar zaļajiem salātiem un baltvīnu. Savukārt ābolkūka labi garšos ar karstu tēju vai glāzi karstvīna.
Krāsnī cepti ziemas dārzeņi ar rozmarīnu un medu
Sastāvdaļas: kartupeļi, burkāni, pastinaki, bietes, cukīni, ķirbji (kopā ~1 kg), 2 ēdamk. olīveļļas, 1 ēdamk. medus, 2 zariņi (no katra) rozmarīna un timiāna, sāls, melnie pipari
1. Sagriež dārzeņus līdzīgos gabalos.
2. Sajauc ar eļļu, medu, sāli, pipariem, kā arī rozmarīnu un timiānu.
3. Cep 200 grādu temperatūrā 35–45 minūtes, līdz dārzeņi karamelizējas.
Sēņu pasta
Sastāvdaļas: 300 g pastas (tagliatelle, penne vai cita), 300 g sēņu (šampinjoni un/vai saldētās baravikas), 1 sīpols, 2 ķiploka daiviņas, 200 ml saldā krējuma, 50 g cietā siera, sviests, sāls, pipari, timiāns
1. Uz pannas sviestā apcep sīpolus un ķiploku.
2. Pievieno sēnes un cep līdz brūnumam.
3. Pielej saldo krējumu un pavāra 3–4 minūtes.
4. Pievieno cieto sieru un timiānu.
5. Iemaisa novārītu pastu un pasniedz.
Kanēļainā ābolu smilšu kūka
Sastāvdaļas: 300 g miltu, 150 g sviesta, 120 g cukura,1 ola, 3–4 āboli (sagriezti šķēlēs), 1 tējk. kanēļa, 1 tējk. pūdercukura dekorēšanai
1. Sviestu, miltus un cukuru saberž kopā drupačās, pievieno olu un sajauc mīklu.
2. Mīklu ar pirkstiem izklāj formā.
3. Virsū liek un izkārto ābolu šķēles un apkaisa ar kanēli.
4. Cep 180 grādos apmēram 35–40 minūtes.
5. Atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru

