Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Seko Diena.lv un ej Homo novus izrādēm

Seko Diena.lv sociālajos tīklos Draugiem.lv, Twitter un Facebook, iesaki Diena.lv ziņas arī draugiem un laimē vērtīgas balvas! Diena.lv sekotāji septembrī varēs tikt gan pie ielūgumiem uz teātra izrādēm, gan pazīstamu mūziķu CD un DVD ierakstiem. 

Otrdienas, 3.septembra, vakarā starp Diena.lv sekotājiem tiks izlozēti seši ielūgumi uz Starptautiskā Jaunā teātra festivāla Homo novus izrādi "Naida radio" Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā 4.septembrī.

Izrāde "Naida radio" rekonstruē nepilnas divas stundas garu Ruandas galvaspilsētas Kigali radio stacijas Radio-Télévision Libre des Mille Collines pārraidi 1994.gadā, kas notiek Ruandas genocīda laikā, kad trīs mēnešos valstī tika nogalināts vairāk nekā pusmiljons tutsi cilts piederīgo, kā arī mērenie huti. Starptautiskā sabiedrība genocīdu nenovērsa un arī neapstādināja, līdz tas izbeidzās pats.

RTLM studijā – visnotaļ patīkami pārraides vadītāji, tā laika Rietumu un afrikāņu hiti, politiskās, laika un sporta ziņas un visam pa vidu – musināšana uz rasistisku nogalināšanu. Studijā neticami dabiski sadzīvo akls naids un radio dīdžejiem tik raksturīgā viegli rotaļīgā intonācija. Informatīva rakstura paziņojumi par to, kur var atrast un nogalināt kārtējo "tarakānu bandu" (genocīda laikā tutsi ļaudis saukāja par tarakāniem), mijas ar nevērīgu tērzēšanu, smiekliem, alu un cigareti.

Visi varoņi ir reāli, katrs vārds ir pateikts, ikviena dziesma – atskaņota precīzi tajā ētera minūtē stiklotajā radio studijā, no kuras koordinēja šaušalīgo noziegumu pret cilvēci. Izrādes unikalitāte slēpjas detaļu precizitātē un skrupulozajā izpētē, kas veikta Kigali radio arhīvos un tiesas materiālos (visi radio pārraides veidotāji ir tiesāti Ruandas tribunālā). Tomēr izrādes lielākais spēks ir tajā, ka režisors Milo Rau apzināti atsakās runāt par vainīgajiem un upuriem. Pašam saglabājot neitrālu pozīciju, viņš atstāsta konkrētu notikumu, kura sekas joprojām ir jūtamas, aicinot saprast, ka tā nav pagātne. Šie konflikti vienmēr ir līdzās un vienmēr atgriezīsies.

Izrādes sākums: 4.septembrī plkst. 19.

Turpini sekot ziņām Diena.lv un jau pavisam drīz laimē ielūgumus uz Homo novus izrādi "Purva klubs", kā arī populāru mūziķu CD un DVD ierakstus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko