Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Stabiņš sūnās, galdiņš virsū* jeb sēnes

Šogad siltais un mēreni mitrais septembris ir iemesls, kāpēc daudzi labprāt dodas pastaigā uz mežu un lasa sēnes. Sēņu pasaule bieži slēpj sevī pārsteigumu – interesantas formas, daudzveidīgas krāsas un dabas retumus. Rudens ir īstais laiks, kad sākt sēņu vērošanu un pētīšanu.

Šonedēļ dabas vērotāju portālā Dabasdati.lv parādījusies jauna – sēņu – sadaļa. Jau ziņots par vairākām sēnēm, tai skaitā aizsargājamo un Latvijas Sarkanās grāmatas 1. kategorijā iekļauto Rumpuču skrimsleni Tremiscus helvelloides. Tā novērota divreiz – Madonas novada Bērzaunē un Beverīnas novada Cempos. Koraļļsarkanā sēne aug ceros uz augsnes vai koksnes atliekām augsnē, arī karjeros, uz meža ceļiem un dzelzceļa malās. Rumpuču skrimslene pieder pie recekleņu sēnēm – daudzveidīgas sēņu grupas, kam galvenā pazīme ir elastīgs, recekļains mīkstums.

Sēnes ir ļoti dažādas. No cepurīšu sēnēm līdz pat mazām gļotainām piciņām, piepēm un veidojumiem, kurus tikai zinātājs atļausies saukt par sēni. Koraļļiem līdzīgās un zarainās korallenes un lipīgās zaraines, lodveida pūpēži un augsnes ziediem līdzīgās zemeszvaigznes. Nosakot sēni, jāpievērš uzmanība katram sīkumam – augļķermeņa, cepurītes un kātiņa krāsai, formai, virsmai, mīkstumam un pat smaržai. Lai precīzi noteiktu sēnes, sīki jāpieraksta tās raksturīgās pazīmes vai jānofotografē.

Mežā sēņojot, rūpīgi lūkosimies sūnās un apskatīsim katru sēni – gan to, kam vieta mūsu groziņā, gan to, ko nepazīstam. Tās fotografējot un ievietojot portālā Dabasdati.lv, sēņu pētnieki palīdzēs noteikt, kas tās ir par sēnēm. Pašmācības ceļā iepazīt sēņu pasauli palīdzēs izdevniecības "Zvaigzne ABC" kabatas izmēra grāmata "Sēnes" (autori Šellija Evansa un Džefrijs Kibijs), lielāka Tomass Lesoe "Sēnes. Rokasgrāmata" vai Marutas Kusiņas sarakstītais sēņotāju palīgs "Sēņosim!".

* Sēne (latviešu tautas mīkla)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas ir Dabasdati.lv?

Dabasdati.lv ir Latvijas Dabas fonda un Latvijas Ornitoloģijas biedrības izveidota dabas novērojumu dienasgrāmata, kurā ikvienam iespējams ziņot un apskatīt citu ziņotos visdažādāko savvaļas sugu novērojumus, kā arī ievietot un apskatīt fotogrāfijas. Tā ir vieta, kur nezināmu nofotografētu dzīvnieku vai augu atpazīt palīdzēs speciālisti. Ziņotie dati noderēs zinātniskiem mērķiem un dabas aizsardzības nolūkos.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko