Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Tik piesātināta metropole, ka var noreibt galva

Pilsēta ar 13 miljoniem iedzīvotāju un divu kontinentu satikšanās vieta. Vai ar 48 stundām būs gana, lai iepazītu fascinējošo Stambulu?

SESTDIENA

9.00. Ideāla vieta pilsētas iepazīšanas sākumam ir Sultanahmedas rajons — pilsētas vecākā daļa ar gadsimtiem senām mošejām. Sāciet ekskursiju pie Svētas Sofijas bazilikas, kas tagad tiek dēvēta par Sv.Sofijas muzeju. Izmetiet pilnu loku, lai novērtētu dievnama un tā milzīgā kupola vērienu.

Iekštelpās sadzīvo gan arābu kaligrāfija, gan kristiešu mozaīkas — tas kopš musulmaņu iebrukuma Konstantinopolē 1453.gadā, kad pārmaiņas piedzīvoja arī šis kristiešu dievnams, kļūstot par mošeju. Par muzeju to pasludināja 1935.gadā.

9.30. Šķērsojiet ielu un ejiet uz Zilo mošeju ar sešiem minaretiem. Tās lepnums ir krāšņais interjers ar zili baltajām flīzēm, kas nākušas no Iznikas pilsētas.

10.00. Uzkāpiet līdz Topkapi pilij, kur pagalmu, gaiteņu un kambaru labirintā glabājas osmaņu impērijas dārgumi, to vidū dimantiem rotātais XVIII gadsimta kronis un zobens, kas esot piederējis Bībelē pieminētajam ķēniņam Dāvidam. Vismaz tāda ir leģenda.

13.00. Pusdienas kādā no tuvējām kebabu ieskrietuvēm. Nogaršojiet arī mazā tasē pasniegto turku kafiju, kamēr apkārt esošo mošeju skaļruņi aicina uz kārtējo lūgšanu.

14.30. Dodieties uz Edirnkapi rajonu rietumu virzienā, kur atrodas izcils bizantiešu laika piemineklis Horas baznīca. Sienas un griestus rotā mozaīkas un freskas ar ainām no Bībeles.

19.30. Ar stundu ilgu priekšnesumu jūs iepriecinās derviši, kuru deja jeb griešanās apkārt palīdzot viņiem tuvināties dievam. Šīm dejām ir vairāk nekā 700 gadu ilga vēsture.

21.00. Pēc vēstures visas dienas garumā laiks iepazīt Stambulas modernos vaibstus. Daudzajos Bejolu rajona bāros gaida vietējais alus un gan rietumu, gan turku popmūzika. Ja atkal moka izsalkums, turpat būs liela restorānu izvēle ar tradicionālo ēdienkarti.

23.00. Ja pietiek enerģijas, jādodas uz deju klubu. Vismaz vietējiem jauniešiem enerģijas ap šo stundu ir gana daudz.

SVĒTDIENA

9.00. Gatavi iepazīt Āziju? Kāpiet prāmī, kas no Eminonu krastmalas atiet uz Uškudaru Bosfora šauruma otrā pusē. Jau pēc 20 minūtēm būsiet galvenajā laukumā, no kura tālāk jādodas uz Agas mošeju. Iespējams, jums lūgs atturēties no fotografēšanas iekštelpās, jo šajā Stambulas pusē cilvēki ir konservatīvāki.

12.00. Atrodoties nostāk no tradicionālajiem tūristu maršrutiem, vietējie restorāni piedāvā dažādāku un autentiskāku virtuvi. Nogaršojiet jogurtu ar gurķi un mētrām, cāli garšvielās ar rīsiem un mīklā tītas mandeles.

13.30. Atpakaļ uz Eiropu. Izvēlieties autobusu, kas šķērso cēlo Bosfora tiltu. Izkāpiet Taksimas laukumā, kur uz apkārtējiem noraugās modernās Turcijas Republikas dibinātāja Mustafas Kemala Ataturka statujas skatiens. Dodieties pastaigā pa Ištiklalas ielu, kur modes veikali mijas ar villās mājojošām Eiropas valstu vēstniecībām.

16.00. Virzieties uz Gatatas torni, kura apkaime vēsturiski kļuvusi par iebraucēju apmešanās vietu — gan dženovieši, gan venēcieši, arī grieķi un ebreji.

17.00. Uzkāpiet Galatas tornī, lai izbaudītu patiešām iespaidīgo lielpilsētas panorāmu uz visām debespusēm.

19.00. Kāpiet tramvajā un pāri Galatas tiltam atgriezieties pilsētas vecākajā daļā. Zelta raga līcī rosību nodrošina makšķernieki un bērneļi, kas ūdenī plunčājas pat diezgan vēsā laikā.

20.00. Izvēlieties kādu restorānu pie ūdens, kur matus bužina Marmaras jūras brāzmas. Pie svaigas zivs piestāvēs viena vai divas glāzes nacionālā dzēriena raki jeb anīsa degvīna.

22.00. Gatavi doties prom no šīs fascinējošās pilsētas? Diez vai. Gūstiet pēdējos iespaidus, nogaršojiet turku saldumus vai vietējo saldējumu, ko sauc par dondrumu. Šiem saldajiem ēdieniem piestāv arī ūdenspīpe ar salu ābolu vai ķiršu aromātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko