Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Uzmaniet dzīvnieka ausis

Ja suņiem un kaķiem ausis ir tīras, ikdienā tās nav jātīra. Dzīvnieka auss kanāls ir veidots burta L formā. Šī iemesla dēļ netīrumi un ausu sērs uzkrājas kanālā, radot labvēlīgu vidi baktēriju augšanai. Ja ausīs parādās izdalījumi, tās jātīra 1-3 reizes nedēļā atkarībā no izdalījumu daudzuma. Pēc peldēšanās un mazgāšanas suņiem ausis obligāti jātīra ar kādu no speciālajiem ausu tīrīšanas līdzekļiem.

Teiktais īpaši attiecas uz suņiem ar nokarenām ausīm. Iekaisuma gadījumā pirms veterinārārsta izrakstīto zāļu lietošanas ausis vispirms jāiztīra. Uzmanību! Dzīvniekam ausis nekad nedrīkst tīrīt ar ūdeņraža pārskābi vai eļļām, jo auss kanālā ir noteikts pH līmenis. Aptiekās nopērkami ausu tīrīšanai domātie speciālie līdzekļi, piemēram, Ear Cleansing Solution, Otodine vai citi. Ir līdzekļi, ar ko var tīrīt ausis suņiem, kaķiem, kāmjiem, fretkām u. c. Tīrīšanas līdzeklis šķīdina ausu sēru, normalizē vidi auss kanālā, aizkavē iekaisuma veidošanos.

Kā pareizi jātīra ausis? Tīrīšanas līdzekli iepilina ausī, tad auss pamatni nedaudz pamasē, lai sērs un netīrumi izšķīstu. Pēc tam ausi izsusina ar speciāliem bambusa ausu tīrāmajiem kociņiem (tie domāti lieliem suņiem - sanbernāriem, labradoriem u. c.) vai ar cilvēkiem paredzētiem ausu kociņiem, vai vienkārši ar vates tamponu. Ja ausis tīra pēc peldes vai mazgāšanas, tīrīšanas šķidrumu var ļaut dzīvniekam pašam izpurināt, nemaz nelietojot vates kociņus. Ausu tīrāmais līdzeklis suņu īpašniekam vienmēr jātur mājās. Ja auss iekaisusi, dzīvnieks intensīvi purina galvu, no ausīm ir izdalījumi vai tās smako, vispareizākais ir doties pie veterinārārsta. Ausu iekaisumiem ir ļoti dažādi cēloņi, un tikai veterinārārsts var noteikt, kas jādara konkrētajā gadījumā. Ja ausu iekaisumu sunim novēro atkārtoti, iespējams, tā cēlonis ir alerģiskas izcelsmes. Iespējamo diagnostiku un ārstēšanu šajā gadījumā var noteikt tikai veterinārārsts.

*Universitātes Vetfonda veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko