Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vasaras raža pusdienu galdā

Kad būs ziema, tad varēs meklēt kaltētās un eksotiskās garšvielas, tagad jāiet dārzā un jāšķin loki, salāti, dilles. Tos visus var sēt dobēs vairākkārt un arī audzēt uz balkona. Pamēģiniet! Tikko plūktai garšvielai ir daudz spēcīgāks aromāts un arī garša ir intensīvāka.

Viesnīcas Radisson SAS restorāna šefpavārs Elvings Priedols iesaka vasarā nepūlēties ar ēdienu gatavošanu, ilgi stāvot pie plīts. Vairāk laika jāatvēl maltītes baudīšanai. Ja tā notiek brīvā dabā, tad tas ir vēl jaukāk. Vieglas uzkodas pirms pārgājiena gar jūras krastu var laikus sagatavot mājās. Tad nebūs izmisuma, kādu ēstuvi meklējot un garas rindas stāvot.

Elvings kārtējo reizi atgādina, lai atceramies, cik mēs bagāti esam. Gan ogas, gan dārzeņi, gan sēnes. Tie, kuriem ir atvaļinājums, var doties mežā meklēt sēnes. Te nu mēs sākam diskusiju par labākajām sēņu vietām, kuras zinātāji nemaz neatklāj. Es saku, ka, nesen ceļojot pa Poliju, redzēju ceļmalās tirgojam gailenes un baravikas, bet Elvings zina stāstīt, ka pie Ķesterciema ir redzētas automašīnas ar poļu numura zīmēm. Sēnes ceļš līdz patērētājam reizēm var būt līkumots un garš, kad beigu beigās gailene no Latvijas ir izceļojusi puseiropas, līdz atgriežas savā dzimtenē. Lai tā nebūtu - jāiet sēņot pašiem.

***

Vistas un salātlapas rullītis

Vajadzēs:

vistas fileju

ķiplokus

sāli, piparus

barbekjū mērci

lielas salātu lapas

burkānus

baltos redīsus

gurķus

lociņus un dilles

sojas mērci

apelsīnu sulu

medu

Vispirms vistas fileju sagriež plānās šķēlēs, iemarinē uz īsu brīdi ar ķiplokiem, sāli, pipariem. Marinādei var mazliet pievienot BBQ mērci.

Pēc tam grilē vistas filejas plānās šķēles, ko atdzesē.

Izklāj lielās salātu lapas. Vēlams izvēlēties tās, kurām ir mīksta struktūra. Gurķus, redīsus, burkānus sagriež mazos stienīšos. Uz salātu lapām liek svaigu burkānu, balto redīsu un gurķu stienīšus, pēc tam nogrilēto vistas krūtiņu. To var papildināt ar svaigiem lociņiem, dillēm.

Tad rūpīgi sarullē rulli, kuru pārsien ar maurlociņiem. Tos iepriekš noplaucē.

Pasniedz rullīšus ar sojas - apelsīnu mērci. Ielej katliņā sojas mērci (50 g), pievieno mazliet sakapātu ķiploku (50 g), apelsīnu sulu, divas ēdamkarotes medus, un visu to pavāra apmēram 15 minūšu. Dažādu salātu buntīte, kas apsieta ar maurlociņu, ne tikai dekorēs šo uzkodu!

***

Truša un gaileņu pīrāgs

Vajadzēs:

truša (vai vistas) gaļu

sāli, piparus

saldo krējumu

olu

gailenes

sviestu

kārtaino mīklu

puravu

Novāra truša gaļu garšvielās līdz gatavībai. Pīrāga pagatavošanai var izmantot arī vistas gaļu. Atdzesē, attīra no kauliem.

Pusi gaļas samaļ, pievieno sāli, piparus, saldo krējumu, vienu olu un kārtīgi izmīca, lai veidojas viendabīga masa. Tai pievieno atlikušo gaļu, kuru iepriekš mazliet sakapā, un svaigi ceptas gailenes. Lielākās sēnes sagriež gabalos, bet, ja tās ir mazas, tad atstāj veselas.

Kārtaino mīklu plāni izrullē. Mīklu, lai nesarežģītu mājsaimniecēm dzīvi, pērk lielveikalā.

Uz mīklas liek gatavo truša gaļas masu, pārklāj ar noplaucētu puravu. Tas ir gan garšai, gan krāsai. Taisa mīklu ciet, iepriekš pārsmērējot maliņas ar sakultu olu.

Liek pīrāgu uz cepešpannas, pārsmērē ar olu un tikai tad mazliet sadur caurumiņus ar dakšiņu.

Ja sadurstīs ar dakšu pirms tam, tad ar olu tie atkal tiks aizsmērēti ciet.

20 minūtes sagatavotais pīrāgs tiek paturēts ledusskapī un tikai pēc tam tiek likts sakarsētā (+200 grādu) krāsnī. Temperatūru gan uzreiz samazina līdz +160 grādiem un cep apmēram 20 minūšu.

Pasniedz ar ceptām sēnēm vai sēņu mērci.

***

Meža un/vai dārza ogu deserts

Groziņiem vajadzēs:

100 g sviesta

100 g medus

100 g miltu

200 g pūdercukura

Visas sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā. Ar karoti to smērē uz pannas plānā kārtā, cep gaiši brūnus un veido groziņus. Tas notiek tā, ka plāno izcepto "pankūku" vēl karstu uzliek uz glāzes, un atdziestot maliņas lēnām noslīgs uz leju un sastingst. Tādos groziņos var pildīt ko vien sirds vēlas. Šoreiz - ogas pārlej ar apelsīnu liķieri (pieaugušajiem), pievieno saldējumu un putukrējumu. Var dekorēt ar zemeņu (vai citu ogu) mērci un svaigām ogām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko