Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vīni kļūst zaļāki

Aptuveni šādi varētu teikt par vīniem, kuru radīšanas process no vīnstāda līdz pat pudelei un plauktam ir padarīts maksimāli draudzīgs dabai, tātad arī mums. Pašsaprotami un loģiski - jo mazāk vīndaris, audzējot vīnogas un apkarojot kaitēkļus, izmanto ķīmikālijas, jo videi un cilvēkiem draudzīgāku darbību viņš veic.

Pie šādas atziņas cilvēki nonāca salīdzinoši nesen. XX gadsimta 60. un 70.gados ķīmijas rūpniecība veica savu uzvaras gājienu arī vīna dārzos. Uz nebēdu tika kaisīti herbicīdi, pesticīdi, fungicīdi, un vīnogas auga griezdamās. Organiskā un bioloģiskā lauksaimniecība patiesu atzinību gūst tikai šajā gadu tūkstotī. Tas skar ne vien produkta izaudzēšanu, bet arī iepakošanu, noformēšanu un transportēšanu. Videi draudzīgāka vīna radīšana ietver procesus, kas līdz šim vairumam vīna baudītāju apziņā bija grūti savienojami ar augstvērtīgu rezultātu. Mazāks kaitējums dabai ir, ja vīns tiek pildīts tetrapakās, nevis stikla pudelēs. Ja aromāta bagātināšanai izmanto ozolkoka čipsus, nevis ozolkoka mucas. Ja vīns tiek transportēts lielās tilpnēs un pildīts pudelēs (bet labāk pakās) pēc iespējas tuvāk tā patērēšanas vietai.

Taču cilvēks ir samērā konservatīva būtne, tāpēc paies vēl ilgs laiks, pirms akceptēsim šo procesu pilnībā. Par veidu un ceļu, kā vīns nokļuvis līdz veikala plauktam, mums parasti ir mazāka interese. Tāpēc šoreiz par vīniem, kuri savā mūžā nav redzējuši nevienu ķīmiski sintezētu minerālmēslu un kuru audzēšanas zaļumu apliecina attiecīgu institūciju izdoti dokumenti - sertifikāti.

2006 J&F Lurton, Terra Sana Organic, Vin de Pays d"Oc.Jā, jā, tie ir tie paši Lurtoni, kuru ģimenes pārstāvji pārvalda Cheval Blanc un Chateau d"Yquem, kas tiek pamatoti uzskatīti par sava stila etaloniem. Tāpat Lurtonu ģimenei pieder vairāki desmiti vīndarītavu Francijā, Čīlē, Argentīnā, Spānijā, Portugālē un Urugvajā. Lurtoni ir ģimene ar augstu reputāciju gan vīndaru, gan vīna tirgotāju aprindās, kuri šajā nozarē darbojas vairāk nekā 100 gadu.

Terra Sana ir Francijā pirmais organiskā vīna projekts. Protams, izveidot organisku vīndarīšanas saimniecību Eiropā ir daudz lielāks izaicinājums nekā Argentīnā vai Čīlē. Eiropa izceļas ar mainīgākiem un grūtāk prognozējamiem laika apstākļiem nekā Jaunā pasaule, tātad arī lielāka ir iespēja, ka vīnogulājus apciemo dažādi kaitēkļi un kaites. Tieši šie apgrūtinājumi ir iemesls tam, ka par organisku vīnu mums nākas maksāt lielāku cenu. Turklāt vēl jāsamierinās ar faktu, ka garšā mēs šo organiskumu nekā neizjutīsim!

2007 Naked Riesling, Columbia Valley. Vašingtonas štatā, Kolumbijas ielejā, tiek darīti vieni no elegantākajiem vīniem Amerikas kontinentā. Tie izskatās daudz eiropeiskāki, līdzsvarotāki par vairumu Kalifornijas smagsvaru, ar ko arī ir skaidrojama vēsāku klimatu mīlošā rīslinga ieceļošana. Rīslings no Amerikas ir samērā rets viesis, tāpēc, ja būtu jāsalīdzina, tad vistuvākā radniecība, manuprāt, tam būtu ar Mozeles radinieku.

Samērā vienkāršs un saprotams, ar cukura daudzumu 28 grami uz litru. Tas mums ļauj Naked Riesling pievienot pussaldo vīnu saimei. Turpinot darbu šajā virzienā, ir sagaidāmi vēl izsmalcinātāki šīs vīnogu šķirnes paraugi.

***

Terra Sana

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Ideāls kvalitātes un cenas balanss, vēl jo vairāk tāpēc, ka organisks produkts. Tipisks Syrah, kā no mācību grāmatas. Labs noslēgums darba dienai.

Cena; Ls 5,99

Valsts; Francija

Apgabals; Langdoka

Vīna darītava; Jacques & Francois Lurton

Vīnogas; 100% Syrah

Ar ko iet kopā?; Ļoti plašas iespējas, sākot ar mednieku desiņām un beidzot ar steiku, arī grilēta zivs būtu saderīga. Vieglāk pateikt, ar ko neiet kopā, tās varētu būt, piemēram, austeres

Alkohola īpatsvars; 13,5%

Naked Riesling

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Labs rīslings ārpus tradicionālajām teritorijām. Dominējošs ābolu un bumbieru aromāts ar nelielu petrolejas niansi.

Cena; Ls 8,59

Valsts; ASV

Apgabals; Columbia Valley

Vīna darītava; Snoqualmie

Vīnogas; 100% Riesling

Ar ko iet kopā?; Kā jau daudzi, kas nav skābuma un salduma apdalīti, arī Naked Riesling būs draudzīgs ar garšvielām bagātu Āzijas virtuvi.

Alkohola īpatsvars; 12%

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko