Virtuves gudrības. Vai vīns nav pārvērties skābā suliņā?
Atbild vīna eksperts Aigars Lukstiņš
Jūsu pieminēto vīnu uzglabāšanas potenciālu noteiks ne tikai tas, kā jūs šos vīnus glabājat, bet arī vīnogu augšanas apstākļi, klimatiskās īpatnības, izmantotās tehnoloģijas utt.
Arī tas, kādos apstākļos vīni atradušies, pirms nokļuva "istabas temperatūrā, guļus stāvoklī tumšā plauktā". Šķiet, ka to uzzināt būs visgrūtāk. Visvienkāršākais ieteikums būtu ņemt vērā, ka vismaz 90% no visiem baltvīniem izdzerami 1—3 gadu laikā, bet sarkanvīni — 2—4 gadu laikā. Universālas formulas, kuras izpilde garantētu vīna maksimālu uzglabāšanu, nav. Nelabvēlīgie faktori — straujas temperatūras svārstības, vibrācija, spilgts apgaismojums, pārāk augsta temperatūra. Vīna uzglabāšanai vēlamā temperatūra ir ap +10oC, uzglabājot to +20oC — vīns noveco divreiz ātrāk. Vīnu uzglabāt guļus nepieciešams tikai tad, ja tas aizvērts ar dabīgo korķi. Tam jābūt saskarē ar vīnu, lai neizžūtu un nodrošinātu hermētismu. Mans ieteikums būtu vīnu baudīt, nevis kolekcionēt, jo tas ir diezgan ķēpīgs un finansiāli ietilpīgs pasākums.
Jautājumus Ēdienu lapai sūtiet: [email protected] vai Diena, Mūkusalas iela 15, Rīga LV 1004
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.