Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Zelta stīga - vai tiešām brīnumzālīte?

Jau vairākus gadus Latvijā teju par brīnumzālīti tiek uzskatīta smaržīgā kalīzija (Callisia fragrans), tautā saukta par zelta stīgu vai zelta ūsu. Cilvēki to lieto visos gadījumos — sākot ar sīkāko pušumu dezinficēšanu, beidzot ar onkoloģisku saslimšanu ārstēšanu. Tāpēc jautājām ekspertiem — vai augs tiešām ir tāds brīnumlīdzeklis, kā par to runā? Izrādās, mediķi pret zelta stīgu izturas pat ar zināmu skepsi, jo trūkstot vērā ņemamu pierādījumu, ka augs tiešām ārstē.

Grāmatās stīga ārstē visu

Latvijā nopērkamas vairākas grāmatas, kas stāsta par zelta stīgas dziednieciskajām īpašībām un sniedz padomus auga sagatavošanā. Dziednieki aprakstīja gan kaites, ko augs ārstē, gan piedāvā receptes. Piemēram, no zelta stīgas lapām un sasmalcinātām stīgām veido masu, ko izkaltē un pievieno eļļai. Maisījums esot ārīgi lietojams līdzeklis ādas slimību un artrīta ārstēšanai. Zelta stīga palīdzot pret sastiepumiem un ādas slimībām. Tinktūra tiek lietota organisma attīrīšanai un elpošanas ceļu slimību gadījumā. Ar uzlējumiem un novārījumu attīra zarnu traktu.

Skeptiska pret augam piedēvētajām spējām ir Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes profesore Vija Eniņa. Viņa ir pārliecināta — kas der visam, neder nekam. Turklāt līdz šim neesot veikti nopietni klīniski pētījumi, ka augs tiešām palīdzētu. Nav izpētītas ne auga aktīvās vielas, ne toksiskā efektivitāte. "Būtībā visa informācija par šo augu pie mums nāk no kāda Krievijas ciema, kādā sādžā cilvēki kaut ko lietojuši, un viņiem kļuvis labi," teic V.Eniņa. Arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska pievienojas profesores teiktajam, ka auga lietderība un efektivitāte vēl nav pierādīta.

Pašiem savas zālītes

Abas medicīnas speciālistes ir pārliecinātas, ka pašu florā ir pietiekami daudz augu, kas ir nekaitīgāki un kuru iedarbība ir pārbaudīta. Ja zelta stīgai tiek piešķirts brīnumauga statuss, par tādu varot uzskatīt arī alveju vai rožaino radiolu jeb zeltsakni.

Turklāt nekontrolēta zelta stīgas lietošana varot izraisīt pat negatīvas sekas. Profesore V.Eniņa zina stāstīt gadījumus, kad uz sasitumiem vai brūcēm uzliktas zelta stīgas lapas radījušas apdegumu. Bijuši gadījumi, ka stīgas uzlējums spirtā lietots iekšķīgi, un tas izraisījis kuņģa darbības traucējumus un vemšanu. Ārste L.Kozlovska ir pārliecināta, ka zelta stīgai drīzāk ir psihoterapeitisks efekts. "Ja pacients saka, ka grib pamēģināt un parīvēties ar zelta stīgas spirta uzlējumu un viņam nav nekādu alerģiju, ļauju to darīt," stāsta L.Kozlovska. Daktere norāda, ka bieži pacientiem jau no domām vien šķiet, ka kļūst labāk, tomēr iekšķīgu uzlējuma lietošanu viņa kategoriski nepieļauj, jo ar spirtu neārstējot slimības. "No alkohola vairāk mirst nekā ārstējas," teic L.Kozlovska.

Latvijā jau desmitiem gadu

Ja kādam tomēr gribas pašam pārbaudīt zelta stīgas iedarbību, ieaudzēt un kopt augu nav grūti, stāsta Nacionālā botāniskā dārza Oranžēriju augu nodaļas vadītāja Zane Purne. Zelta stīgas dzimtene ir Meksika. Latvijā tā ienākusi pasen un, neviena neievērota, augusi jau vairākus gadu desmitus. Stīga ir siltzemju augs, tāpēc tai nepieciešama saule un siltums. Augs var augt arī pusēnā, tomēr tad tam neveidojas strīpainās lapas, turklāt saulē audzis augs uzzied baltiem, smaržīgiem ziediņiem. Zelta stīgu var uzskatīt par ātraudzīgu un viegli kopjamu. Augs ir daudzgadīgs, un tā stīgas var sasniegt vairāk nekā viena metra garumu. Stīgu galā veidojas vairaugi — jaunas lapu rozetītes, kuras var nogriezt, apsakņot un ieaudzēt. Augsnei, kurā zelta stīga iestādīta, vienmēr jābūt mitrai. Nav vēlams augu pārliet vai tieši pretēji — iekaltēt. Augs jāmēslo reizi nedēļā, par mēslojumu izmantojot parasto telpaugiem paredzēto mēslojumu.

Top komentāri

Anita
A
Raksts virspusējs un kārtējo reizi parāda Latvijas mediķu aizspriedumus pret Krievijā ražotām zālēm. Aptieka ir nopērkamas smēres ar zelta ūsas ekstraktu sastāvā. Pēc pieredzes varu apgalvot, ka palīdz tikpat labi kā diklofenaks, tikai ir dabisks un bez blakus parādībām. Arī mājās gatavotie preperāti ir iedarbīgi, bet nu, protams, nav jau DĀRGĀS ārzemju zāles... Krievijā IR veikti šī auga iedarbības pētījumi, vajag tikai painteresēties.
zuze
z
Un kāpēc šī auga iedarbību nepēta? Vieglāk noliegt un dzert sintētiskus preperātus?
madara
m
Aprobežoti izklausās šo speciālistu viedokļi, proti, ja tas ir uzlējums, tad pasaka, ka "no alkohola vairāk mirst, nekā ārstējas", bet arī aptiekās praktiski visas tinktūras ir ar spirta uzlējumu...vai tā būtu kliņģerīšu tinktūra, vai vilkābeļu utt....arī bebru dziedzeru uzlējums ir ļoti vērtīgs un tas nu būtu ieviests Latvijā, diez vai šo dziedinošo spēju arī abas gudrās sievietes noliegs...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko