Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ziemassvētki krīzes laikā. Lasa Marksa Kapitālu

Te, Luksemburgā, kur patlaban dzīvoju, Ziemassvētki iet vaļā kopš novembra vidus. Vizuāli nekas neliecina par globālo krīzi. Ieejot lielveikalā, šķiet, no pelēkas decembra pēcpusdienas esi nokļuvis uz kino provēm. Balta, vismaz piecmetrīga egle, dzīvi leduslāči. Tālāk ejot, iegrimsti visas pasaules šokolādes valstībā. Kārbas ar sniegavīriem, apsnigušām eglēm un rūķiem. Tuvojoties svētkiem, saldumu klāsts kļūst izsmalcinātāks un dārgāks.

Bet, lai izjustu īstu Ziemassvētku noskaņu, vislabāk doties uz Kārļa Marksa dzimto pilsētu un vecāko Vācijas pilsētu Trīri, kas ir tikai nieka 50 km no Luksemburgas. Ziemassvētku tirdziņā skan pazīstamas melodijas, apaļīgi tirgotāji sārtiem vaigiem skaļi slavē savu preci, nāsis kairina ceptu desiņu smarža. Pircēji silda rokas pie karstvīna glāzes un pēc pāris mēriņiem kļūst tikpat vēlīgi sārtvaidži kā pārdēvēji. Varbūt, meklējot krīzes pazīmes, pamanu vairāk ubagu, varbūt precēm vairāk uzsvērta to labā cena.

Tie, kuriem vāciskais gars šķiet par "saldu" un franču valoda tuvāka, brauc iepirkties uz Mecu. Bez desiņām neiztikt arī te, bet var dabūt arī karstus gliemežus ar baltvīnu. Mecā pat ubagi prot ubagot ar stilu.

Domāju, ka nekļūdīšos, ja apgalvošu, ka Ziemassvētku tirdziņu reizi, vai pat divas, apmeklē katrs un ne tikai Luksemburgā, bet arī citviet Lielajā reģionā (Luksemburga, Vācijas, Beļģijas un Francijas pierobeža). Tā nav tikai iepirkšanās, bet arī brīvdienu laika pavadīšana. Ekskursiju biroji organizē iepirkšanās tūres uz netālām pilsētām Vācijā.

Bet avīžu virsraksti vēsta - decembrī darbu pārtraukusi Luksemburgas Goodyear riepu ražotne, divu nedēļu piespiedu atvaļinājumā devušies Luksemburgas lielākās rūpnīcas Accelor Mittal darbinieki. Notiekošie procesi ir biedējoši galvenokārt atlaisto darbinieku skaita ziņā - visās Eiropas valstīs un līdz šim vadošajās rūpniecības nozarēs - mašīnbūvē un ķīmiskajā rūpniecībā. Šķiet, cilvēki nav apjēguši un negrib pieņemt, ka esošā labklājība varētu zust. Bagātākā valsts Eiropā IR bagātākā valsts Eiropā.

Franču žurnāls Philosophie raksta, ka Kārļa Marksa Kapitāla pārdošanas apjoms kāpis trīs reizes un citē Komunistiskās partijas manifestu: "Mūsdienu buržuāziskā sabiedrība, kas ir radījusi tik spēcīgus ražošanas un maiņas līdzekļus, ir līdzīga burvju māksliniekam, kurš vairs nespēj tikt galā ar izsauktajiem elles spēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko