Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Pasts izdod īpašu pastmarku mākslinieka Riharda Zariņa 150.jubilejā

Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku un aploksni, 150.jubilejā godinot Rihardu Zariņu – vienu no izcilākajiem latviešu māksliniekiem un grafikas žanra pamatlicējiem Latvijā, kurš radījis metus dažādām Latvijas brīvvalsts naudaszīmēm, tostarp slavenajam pieclatniekam jeb Mildai, portālu Diena informē Latvijas Pasts pārstāvji.

Jaunā pastmarka izdota 100 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 0,57, kas atbilst A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere.

Uz pastmarkas redzams mākslinieka portrets, un tās vizuālajā noformējumā Dinere izmantojusi mākslinieka darbu fragmentus no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā esošās grafikas Meža noslēpums II (1899), naudaszīmju un ex libris attēliem, kas atrodas Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, plakāta Nav miris Lāčplēša gars (1934) no Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas un Pētera Cielavas privātkolekcijas zīmējuma Zelmas Braueres portrets (1929).  Savukārt aploksnes noformējumā izmantots Zariņa grafikas Mežs (1910) fragments.  

Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana plānota 2019.gada 27.jūnijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā no plkst.10 līdz 19. Turpat plkst.11 plānots arī pastmarkas prezentācijas pasākums ar Latvijas Pasta, mākslinieces Dineres un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāvju piedalīšanos. 

Zariņš (1869–1939) ir latviešu nacionālās grafikas skolas aizsācējs. Mākslinieks ir viens no Latvijas Republikas ģerboņa veidotājiem, kurš radījis arī Latvijas Republikas vērtspapīru, papīra naudaszīmju un pastmarku metus, kā arī veidojis plakātus, ilustrējis pasakas, zīmējis karikatūras un sastādījis akadēmisko krājumu Latvju raksti trijos sējumos.

Zariņš izstrādājis metus piecu latu sudraba monētai un visiem Latvijas neatkarīgās valsts pirmā izlaiduma santīmiem, kā arī virknei papīra naudaszīmju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko