Itālijā ir daudz vīnu, kuriem piemīt izteikts raksturs, bet tikai daži spēj vienlaikus būt gan draudzīgi ikdienas galdam, gan iederēties greznos svētku brīžos. Lambrusko ir viens no tiem. Augustā un septembrī tas īpaši labi iederas gan siltās vakariņās dārzā, gan rudenīgā sieru un uzkodu vakarā iekštelpās.
Kas ir lambrusko?
Lambrusko nav tikai viena konkrēta vīna marka – tā ir vesela vīnogu saime un dzērienu stils. Tradicionāli tas ir dzirkstošs sarkanvīns, kas visbiežāk tiek veidots pussausā vai pussaldā versijā, taču pēdējos gados popularitāti atgūst arī sausās versijas. Reti, bet mēdz būt arī balts un rozā lambrusko. Šis vīns ir pazīstams ar savu svaigo, augļaino aromātu un maigo burbuļu sajūtu mutē. Tas ir viegls pēc alkohola satura (parasti 8–11%), kas to padara draudzīgu ilgākai baudīšanai.
Kā tas radies?
Lambrusko vēsture ir sena – arheoloģiskie atradumi liecina, ka lambrusko vīnogas audzēja jau etrusku laikā – vairāk nekā pirms 2000 gadiem. Vīna dzimtene ir Itālijas ziemeļi – galvenokārt Emilijas-Romanjas reģions, bet arī Lombardijas daļa. Šis reģions ir auglīgs un mitrs, klimats ir piemērots vīnogu audzēšanai, tāpēc jau gadsimtiem vietējie zemnieki tur ir radījuši vīnus, kas bija piemēroti ikdienas maltītēm, īpaši pie treknām un sāļām vietējām delikatesēm.
Kādas vīnogas izmanto?
Vārds «Lambrusco» attiecas uz vairākām vīnogu šķirnēm, nevis tikai uz vienu. Slavenākās ir ‘Lambrusco di Sorbara’, ‘Lambrusco Grasparossa di Castelvetro’ un ‘Lambrusco Salamino’. Katra no tām dod nedaudz atšķirīgu garšu un krāsu – ‘Sorbara’ ir vieglāka un smalkāka, ‘Grasparossa’ – tumšāka un ar izteiktu garšas dziļumu, bet ‘Salamino’ apvieno augļainumu ar struktūru. Ražas laiks parasti ir no septembra vidus līdz oktobra sākumam – atkarībā no konkrētās šķirnes un gada laika apstākļiem.
Kā garšo lambrusko?
Garšas spektrs variē no svaigiem aveņu un zemeņu aromātiem līdz nedaudz garšvielainiem un pat zemes toņiem. Tam piemīt dzirkstošums, kas nav tik intensīvs kā šampanietim, bet tomēr pietiekams, lai dzēriens būtu dzīvs un atsvaidzinošs. Saldākās versijas ir populāras ārpus Itālijas, bet vietējie biežāk izvēlas sausos lambrusko, kas lieliski sabalansē sāļas un treknas garšas.
Kur to gatavo, cik tas ir populārs?
Lambrusko galvenokārt gatavo Emilijas-Romanjas reģionā, kura galvaspilsēta Boloņa ir slavena ar bagātīgām pastām un gaļas ēdieniem. 20. gadsimta otrajā pusē lambrusko kļuva par vienu no visvairāk eksportētajiem Itālijas vīniem, īpaši uz ASV un Ziemeļeiropu. 70. un 80. gados tas piedzīvoja sava veida masu tirgus periodu, kas dažkārt kaitēja tā reputācijai, taču pēdējās desmitgadēs kvalitāte atkal ir augusi un daudzi ražotāji atgriezušies pie tradicionālām metodēm.
Lambrusko stili
Lambrusco Secco ir sausais stils – tas ir viegls, atsvaidzinošs, ar ogu aromātiem un mazu cukura saturu. To meklējiet specializētos vīnu veikalos, itāļu virtuves restorānos.
Lambrusco Amabile ir pussaldais stils – augļains, sulīgs, ar līdzsvarotu saldumu skābumu. To meklējiet itāļu delikatešu veikalos un lielveikalos.
Lambrusco Dolce ir saldais stils – izteikti augļains, maigs, ar izteiktu salduma noti. To meklējiet lielākajos vīna nodaļu piedāvājumos, tiešsaistes vīna veikalos.
Ar ko kopā baudīt?
Lambrusko ir gandrīz radīts ēdienu sabiedrībai. Tas lieliski sader ar itāļu klasiku – prosciutto, mortadella, salami, parmezānu. Tas ir brīnišķīgs arī ar picas šķēli, lazanju vai vienkāršām tomātu un bazilika brusketām. Saldākas versijas var pasniegt pie desertiem ar augļiem vai pat pie tumšās šokolādes.
Tautas vai izsmalcināts dzēriens?
Atbilde ir – abi. Itālijā lambrusko joprojām ir ikdienas galdam piemērots tautas dzēriens – to dzer pie pusdienām un vakariņām, īpaši ģimenes lokā. Tajā pašā laikā kvalitatīvi, nelielos apjomos gatavoti lambrusko var būt patiesi izsmalcināti, un tos atzīst arī someljē un vīna kritiķi.
Lambrusko ir pierādījums tam, ka vīns var būt vienlaikus draudzīgs, pieejams un ar stāstu. Tas nav tikai glāze ar burbuļiem – tas ir Itālijas ziemeļu dzīvesveids, siltu vakaru smarža un vēlme pie galda pulcēt cilvēkus. Augustā, kad vasara vēl nav pilnībā atkāpusies, bet jau jūtams rudens tuvums, lambrusko ir lielisks veids, kā noslēgt dienu.

