Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Jaunais božolē

Trešā novembra ceturtdiena ir jaunā vīna Beaujolais Nouveau oficiālā izlaišanas diena visā pasaulē. 2025. gadā šī diena ir šodien – 20. novembrī.

Oficiāli svētki sākas pusnaktī no trešdienas uz ceturtdienu, kad vīnu drīkst pirmo reizi atkorķēt.

Francijā Beaujolais Nouveau svinības ilgst vairākas dienas – parasti no ceturtdienas līdz svētdienai. Božolē reģiona pilsētās (piemēram, Lionā un Božolē ciemos) bieži ir pasākumi, kas turpinās līdz pat nedēļas nogalei, dažviet pat ilgāk. Svētku atmosfēra un degustācijas bieži notiek visu nākamo nedēļu.

Kā radās Beaujolais Nouveau

Božolē reģiona vīndari jau XIX gadsimtā tikai dažas nedēļas pēc ražas novākšanas sāka tirgot jaunā ražas gada vīnu, lai ātri gūtu ienākumus un atbrīvotu vietu pagrabos ilgāk uzglabājamiem vīniem.

Līdz XX gadsimta 30.–40. gadiem Božolē vīniem bija regulējums, ka tos nedrīkst laist tirgū agrāk kā attiecīgā ražas gada 15. decembrī. Likuma normas franči mīkstināja 1951. gadā, kad reģiona vīndariem tika atļauts pārdot jaunās ražas vīnus agrāk, tad arī sākās jaunā božolē vīna uzvaras gājiens.

Radās jauna tradīcija, kādu to pazīstam mūsdienās, kad reģiona vīndaru asociācija svin svētkus par godu jaunās ražas vīna izlaišanai.

1967. gadā noteica konkrētu datumu – trešo novembra ceturtdienu –, kad drīkst sākt pārdot Beaujolais Nouveau. Ar laiku šī diena kļuva par starptautisku notikumu. Radās slavenais sauklis: "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!" ("Jaunais božolē ir klāt").

No kurām ogām to gatavo

Beaujolais Nouveau tiek gatavots tikai no vienas vīnogu šķirnes – ‘Gamay Noir à Jus Blanc’, ko parasti sauc vienkārši par ‘Gamay’.

Šīs vīnogas ir sulīgas, ar izteiksmīgu augļainumu un piemērotas tieši viegla, aromātiska vīna radīšanai.

Vīna pagatavošanā izmanto īpašu paņēmienu – oglekļa macerāciju, kas ļauj iegūt spilgtu krāsu un ogām bagātu aromātu bez izteikta tanīnu raupjuma. Šis ir no tiem vīniem, kas jādzer uzreiz – jauns un svaigs, jo tas ir paredzēts tūlītējai baudīšanai. Tas nav dziļš, sarežģīts, ilgstoši izturams vīns, tāpēc to nav jēgas glabāt gadu gadiem – tam nav izturēta vīna potenciāla.

Tomēr labs Beaujolais Nouveau var būt ļoti baudāms, jo rada dzīvespriecīgu noskaņu, ir aromātisks, ar sarkano augļu, zemeņu un banānu notīm (pateicoties macerācijai) garšā un smaržā. Tas ir atsvaidzinošs un viegls.

Īsāk sakot, tas ir kvalitatīvs vīns sava žanra ietvaros, taču nevajag to salīdzināt ar lielajiem Burgundijas vai Bordo vīniem – tas nav radīts, lai demonstrētu garšas un aromātu dziļumu un sarežģītību.

Kā vērtē vīnziņi

Profesionāli vīnziņi to vērtē kā vienkāršu, bet godīgu jaunvīnu, kas dzerams priekam, ātrai baudīšanai, paredzēts sociālai videi, iepazīstina ar autentisku reģiona tradīciju. Viņi uzsver, ka Beaujolais Nouveau jāvērtē līdzīgi kā citi sezonālie produkti – pirmie rabarberi pavasarī vai jaunie kartupeļi vasarā. Tradīcijas un emocijas ir tikpat svarīgas kā pats dzēriens.

Kritiķi norāda, ka Beaujolais Nouveau ir pārāk tehnoloģisks – ar mākslīgi pastiprinātu aromātu, konfekšu notīm, nestabils – pārāk steidzīgi pildīts pudelēs, nelīdzsvarots – sīrupains vai ar pārlieku agresīvu skābumu.

Tomēr vienlaikus tiek minēts, ka, tāpat kā jebkura vīna, arī jaunā vīna kvalitāte ir atkarīga no ražotāja. Kaut arī Beaujolais Nouveau ir "vieglā" kategorija, vīnziņi atzīst, ka pēdējā desmitgadē tā kvalitāte ir ievērojami augusi.

Jaunā božolē sliktā slava raksturo pagājušā gadsimta 90. gados darītos vīnus. Mūsdienās tikko minētie trūkumi kļūst arvien retāki, bet agrāk tie bija bieži.

Tagad labākie ražotāji šajā stilā rada patiešām izcilus jaunvīnus, ko raksturo tīrs aromāts bez raupjām, zaļām notīm, sabalansēta garša, organiska vai biodinamiska pieeja ražošanas procesā. Labi ražotāji ir, piemēram, Georges Duboeuf, Jean Foillard, Domaine Lapierre, Louis Jadot.

Jaunā ražas gada spogulis

Beaujolais Nouveau ir kā simboliska ziņa pasaulei, kāds ir bijis konkrētā gada vīnogu ražīgums un kvalitāte. Svētku dienās vīns tiek tirgots milzīgos apjomos, un izlaiduma diena ir būtisks notikums reģiona ekonomikai.

Tas ir viegls un draudzīgs vīns, tāpēc arī dzeršanas noteikumi ir vienkārši: to pasniedz 12–14 °C – mazliet vēsāku nekā parastos sarkanvīnus. To baudot, nav jāizliekas par someljē. Šis ir svētku vīns – domāts draugiem, sarunām un bezrūpīgai atmosfērai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vispārdotākais skočs

Šodien turpināšu novembrī iesākto rakstu sēriju par pasaulē populārākajiem viskijiem.

Zirnis joko - 05.12.2025

Vecas zinātniskās fantastikas filmas sākas apmēram tā: "2025. gads. Cilvēce apgūst kosmosa tālākos nostūrus." Viņi lika uz mums lielas cerības…

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko