Šajās dienās jādzer tumsai, spokiem un garu pasaulei atbilstoši dzērieni.
Ķirbju late
Pats populārākais oktobra beigu un novembra sākuma dzēriens ir pikantā ķirbju late jeb Pumpkin Spice Latte. Divdesmit gadu laikā tā kļuvusi tik populāra, ka, lai saprastu, par ko ir runa, pietiek minēt tikai saīsinājumu PSL. Šis aromātiskais, sildošais dzēriens ir kļuvis par rudens simbolu un pat daļu no popkultūras.
Kur un kā tā sākās
Ķirbju late radās Amerikas Savienotajās Valstīs. Dzēriena vēsture aizsākās 2003. gadā, kad kafijas kompānija Starbucks meklēja jaunu sezonālu dzērienu, kas turpinātu jau esošo ziemas dzērienu – piparmētru mokas un Eggnog (saldā krējuma un olu) lates – panākumus.
Starbucks produktu izstrādes komanda Pītera Djūka vadībā strādāja pie idejas par rudens garšu kafiju. Viņi testēja desmitiem garšvielu kombināciju, līdz nolēma izmēģināt ko neparastu – ķirbju biezeņa un kafijas apvienojumu.
Sākumā komanda šaubījās – vai cilvēkiem tiešām garšos kafija ar ķirbi? Tomēr, kad dzēriens tika piedāvāts izmēģinājumam dažos Starbucks veikalos Vašingtonā un Vankūverā, reakcija bija negaidīti pozitīva. Pircēji bija sajūsmā par kanēļa, ingvera, krustnagliņu un muskatrieksta aromātu kombināciju ar krēmīgu pienu un vieglu ķirbja saldumu.
Tā 2003. gada rudenī oficiāli dzima Pumpkin Spice Latte.
Šis dzēriens kļuva par rudens simbolu – siltuma, mājīguma un ziemas sezonas sākuma sajūtu krūzē. Tā panākumu atslēga bija ne tikai garša, bet arī emocijas un noskaņa, ko tas radīja. Ķirbju late ir rudens rituāls – komplektā ar siltu pledu, sveču gaismu un mierīgu vakaru mājās.
Kad Starbucks sāka to tirgot katru gadu ierobežotā laikā (no septembra līdz novembrim), cilvēki sāka gaidīt tā atgriešanos tāpat kā svētkus.
Sociālie tīkli darīja pārējo – tūkstošiem cilvēku sāka dalīties ar fotogrāfijām, #pumpkinspicelatte kļuva par interneta fenomenu, un dzēriens pārtapa par rudens modes zīmi.
Populāra visā pasaulē
No Amerikas PSL ātri izplatījās arī citur – gan Kanādā, kur rudens ir īpaši izteikts un tradīcija piestāv klimatam, gan Eiropā, kur cilvēkiem patīk sezonāli dzērieni un siltas garšvielas.
Savukārt Āzijā to uztvēra kā "rietumniecisku" un stilīgu dzērienu.
Tagad ķirbju late ir pieejama ne tikai Starbucks, bet arī mazajās kafejnīcās, konditorejās un mājās visā pasaulē.
Kā pagatavot pašam
Daudzi to gatavo paši, izmantojot ķirbju biezeni, kanēli, muskatriekstu un vaniļu. Recepte nav sarežģīta. Sastāvdaļas (1–2 porcijām):
- 2 ēdamkarotes ķirbju biezeņa
- 250 ml piena (var lietot arī auzu, mandeļu vai sojas pienu)
- 1 tējkarote brūnā cukura vai medus
- ½ tējkarotes ķirbja garšvielu maisījuma*
- 1 espreso šots vai 100 ml stipras melnas kafijas
- (pēc izvēles) ½ tējkarotes vaniļas ekstrakta
- putukrējums un šķipsna kanēļa dekorēšanai
Pagatavo ķirbju biezeni. Nomizo un sagriež ķirbi gabaliņos, cep 180 °C ~ 20–25 min., līdz ķirbis mīksts. Sablendē līdz viendabīgai konsistencei.
Katliņā silda pienu kopā ar ķirbju biezeni, cukuru un garšvielām. Nepārvāri – tikai uzsilda un ļauj sastāvdaļām labi sajaukties.
Kad piens karsts un aromātisks, saputo to ar rokas putotāju vai blenderī, līdz šķidrums kļūst gaisīgs.
Krūzē ielej kafiju, pievieno siltā piena maisījumu un viegli samaisa.
Dekorē ar putukrējumu un šķipsnu kanēļa vai muskatrieksta pa virsu.
*Ķirbja garšvielu maisījumā sajauc 1 tējkaroti malta kanēļa, ¼ tējk. malta ingvera, ¼ tējk. rīvēta muskatrieksta, – tējk. maltu krustnagliņu. Šo maisījumu vari glabāt burciņā un izmantot arī cepumiem, putrām vai karstajai šokolādei
Citi dzērieni Halovīna laikam
Bērnu Halovīna ballītei var gatavot Asiņu eliksīru – sarkanu sulu (dzērveņu, aveņu vai granātābolu) sajauc ar gāzētu ūdeni. Dekorē ar salmiņu, uz kura uzmaukta gumijas tārpiņa figūriņa.
Var gatavot Burvju dziras punšu – sajauc apelsīnu sulu, ananasu sulu un mazliet tumšās vīnogu sulas, lai dzēriens būtu violetā tonī. Pievieno ledu ar iesaldētām ogām – tās izskatīsies kā acis.
Pieaugušo ballītei var gatavot Melnās raganas elpu – tumšo rumu sajauc ar kolu un pāris pilieniem melnās pārtikas krāsvielas vai aktīvās ogles.
Dekorē ar piparmētras lapiņu vai apelsīna šķēlīti.

