Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies

Gaļasmašīnas vēsture no XIX gs. līdz mūsdienu virtuvei

Manuālā – ar roku griežamā – gaļasmašīna ir bijusi uzticams virtuves rīks vairāk nekā pusotru gadsimtu. Lai arī mūsdienās daudzās mājsaimniecībās to nomainījušas elektriskās versijas, klasiskā, ar roku griežamā gaļasmašīna joprojām tiek lietota, īpaši mājās, kur novērtē izturību, vienkāršību un kontroli pār gaļas pārstrādes procesu.

Pirmo manuālo gaļasmašīnu izgudroja vācietis Karls Draiss (Karl Friedrich Christian Ludwig Freiherr Drais von Sauerbronn) XIX gadsimta pirmajā pusē. Viņš bija dižciltīgs vācu mežu ierēdnis un nozīmīgs izgudrotājs bīdermeijera periodā. Lai gan Draiss vislabāk pazīstams kā «velosipēda tēvs» (izgudroja drezīnu – pirmo stumjamo divriteni), viņš izstrādāja arī vairākus sadzīves priekšmetus, tostarp primitīvu gaļas maļamo ierīci.

Draisa izgudrotā gaļasmašīna bija paredzēta tieši mājas lietošanai – tā ļāva malšanas procesu veikt daudz efektīvāk un higiēniskāk nekā ar nažiem. Tas bija īpaši aktuāli laikmetā, kad konservēšanas iespējas bija ierobežotas, un cilvēki sāka meklēt jaunas metodes, kā pagatavot gaļu uzglabāšanai vai ātrai lietošanai.

XIX gadsimtā sākās intensīvāka pilsētu attīstība un mājsaimniecību mehanizācija. Līdz ar to radās nepieciešamība pēc praktiskiem virtuves rīkiem, kas ļautu sagatavot ēdienu efektīvāk un higiēniskāk. Manuālā gaļasmašīna bija atbilde šai vajadzībai.

Turklāt industriālās revolūcijas laikā notika tehnoloģiju pārnese no lielajām ražotnēm uz mājsaimniecībām – cilvēki gribēja arī mājās izmantot ērtības, ko nodrošināja mehanizēta pārtikas pārstrāde.

Pirmās manuālās gaļasmašīnas bija diezgan vienkāršas – tās sastāvēja no metāla korpusa, cilindra ar vītni, asmeņiem un restītes. Gaļa tika ievietota augšējā atverē, un, griežot kloķi, tā tika spiesta cauri asmeņiem un izspiesta caur perforētu metāla disku.

Ap XX gs. sākumu tika pievienoti dažāda izmēra caurumi restītēs, ļaujot izvēlēties maluma pakāpi. Daži modeļi tika papildināti ar piederumiem desu pildīšanai.

XX gadsimta sākumā Vācija, Francija, Lielbritānija un ASV sāka masveidā ražot dažāda izmēra gaļasmašīnas gan mājsaimniecībām, gan nelieliem uzņēmumiem.

Pēc Otrā pasaules kara padomju blokā (tostarp arī Latvijā) tika plaši ražotas vienkāršas, robustas alumīnija vai čuguna mašīnas, kuras tiek izmantotas joprojām.

Sākotnēji manuālās gaļasmašīnas tika izgatavotas no čuguna – izturīga, lēti ražojama metāla, kas labi izturēja slodzi. Čuguns gan bija jāaizsargā no rūsas, tāpēc vēlāk tās sāka niķelēt vai pārklāt ar emalju.

XX gadsimta vidū populārs kļuva alumīnijs – tas bija vieglāks, nerūsēja un bija lētāks apstrādē. Vēlāk tika izmantoti arī nerūsējošie tēraudi, īpaši augstākas klases modeļiem.

Mūsdienās sastopami arī plastmasas korpusi ar metāla asmeņiem – tie ir viegli, taču mazāk izturīgi salīdzinājumā ar tradicionālajiem materiāliem.

Mūsdienās manuālā gaļasmašīna tiek uzskatīta arī par ilgtspējīgu izvēli – tai nevajag elektrību, tā kalpo desmitiem gadu, un bieži to iespējams salabot vai restaurēt.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Garšvielas, kas uzbur īsto Ziemassvētku brīnumu

Kanēlis, krustnagliņas, ingvers, safrāns, kardamons, muskatrieksts, vaniļas cukurs, ir populārākās garšvielas, kas spēj radīt Ziemassvētku garšu un īpašo smaržu. Tām papildinot gan ikdienišķus, gan...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko