Galda bietes nav tomāti – tām netiek rīkoti svētki un izstādes Dabas muzejā. Vēl trakāk – to garša, ko ēdienu aprakstos raksturo kā zemjainu, arī ne visiem garšo. Tomēr galda bietes ir veselīgas un ēdieniem piešķir skaistu krāsu.
Garšas ziņā galda bietes labi sader ar kazas un fetas tipa sieriem, ar rokforu, ar šokolādi.
Šajā reizē piedāvāju trīs diezgan klasiskas receptes, kā galda bietes ēst ar baudu.
Biešu salāti ar kazas sieru un valriekstiem
Sastāvdaļas: 2 vidējas vārītas vai ceptas bietes, 100 g kazas siera, sauja valriekstu, sauja rukolas vai spinātu, olīveļļa, balzametiķis, sāls, pipari
1. Bietes nomizo un sagriež šķēlēs vai kubiņos.
2. Uz šķīvja izkārto rukolu, virsū liek bietes.
3. Pievieno sasmalcinātus valriekstus un sadrupinātu sieru.
4. Pārslaka ar olīveļļu, balzamiko, pievieno sāli un piparus.
Krēmīgā biešu zupa
Sastāvdaļas: 3–4 vārītas bietes, 1 sīpols, 1 burkāns, 1 kartupelis, 1 litrs dārzeņu buljona, 200 ml saldā krējuma (vai kokosriekstu piena, ja gribas vegānu zupu), sāls, pipari, timiāns
1. Katlā apcep sīpolu, burkānu un kartupeli.
2. Pievieno sagrieztas bietes un pārlej ar buljonu. Vāra ~ 20 min.
3. Sablendē līdz krēmīgai konsistencei.
4. Iemaisa saldo krējumu, pievieno sāli, piparus, timiānu.
5. Pasniedz ar grauzdiņiem, zaļumiem, bezpiedevu jogurtu vai krējumu.
Šokolādes un biešu kūka
Sastāvdaļas: 2 vidējas vārītas bietes (sasmalcinātas biezenī), 200 g tumšās šokolādes, 150 g sviesta, 3 olas, 150 g cukura, 100 g miltu, 1 tējk. cepamā pulvera
1. Ūdens peldē izkausē šokolādi kopā ar sviestu.
2. Olas saputo ar cukuru, iemaisa biešu biezeni.
3. Pievieno izkausēto šokolādi un miltus ar cepamo pulveri.
4. Liek ietaukotā formā, cep 180 °C ~ 35–40 minūtes.
5. Pasniedz ar krējuma vai ogu mērci.

