Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Gardie Ziemassvētku cepeši

Šefpavārs Tomass Godiņš piedāvā trīs receptes, kas svētku galdu padarīs īpaši izsmalcinātu.

Lai cik daudz gardu našķu būtu Ziemassvētku galdā, cepetis parasti spēlē pirmo vijoli. Arī restorāna Neiburgs šefpavārs Tomass Godiņš uzskata, ka cepetim svētku galdā jābūt noteikti. Taču nevajag pārspīlēt ar gaļas daudzumu. Tā kā garajās vakariņās tiks ēsti daudzi ēdieni, cepetim jārēķina 200–250 g svaigas gaļas uz vienu cilvēku.

Izvēloties piedevas, Tomass cūkgaļai iesaka klāt pagatavot sarkanvīnā un upeņu sulā sautētus sarkanos kāpostus, pīlei – sakņu dārzeņus, īpaši piestāvēs kāļi, krāsainie burkāni, saldie kartupeļi (batātes). Mazliet apcepti un sasautēti ar sviestu, rozmarīnu, čili. Tītars saderēs ar ziedkāpostiem un brokoļiem, ko savukārt var papildināt ar lielajām rozīnēm – tās ļoti labi papildina gan svaigu, gan blanšētu ziedkāpostu garšu.

Ātrais tītara krūtiņas cepetis

Sastāvdaļas: 1 kg tītara krūtiņas; marinādei: 3 daiviņas ķiploka, 100 ml olīveļļas, zaļās lapiņas no 2 timiāna zariņiem, miziņa no 1/2 apelsīna, 20 g bazilika lapiņu, 20 g pētersīļa lapiņu, īkšķa gals ingvera, 1/4 svaigas čili pāksts (pēc vēlēšanās, ja patīk asumiņš), eļļa apcepšanai

1. Visas marinādes sastāvdaļas liek blenderī un sablendē.

2. Tītara krūtiņu sagriež apmēram 1,5 cm biezās šķēlēs. Tām pārlej marinādi, iemasē šķēlēs, lai labāk sasūcas. Atstāj uz 1,5–2 stundām, lai iemarinējas.

3. Sakarsē pannu un vispirms apcep krūtiņas šķēles uz pannas.

4. Šķēles kārto cepampannā, uzkarsētā cepeškrāsnī cep 180 grādos apmēram 10 minūšu.

5. Pasniedz ar apceptiem kartupelīšiem. Tītars sader arī ar brokoļiem, ziedkāpostiem, cukīnī. Tos noblanšē un strauji apcep sviestā.

Cūkas kakla karbonādes cepetis ar sarkanajiem kāpostiem

Sastāvdaļas: 2–2,5 kg kakla karbonādes; gaļas iemarinēšanai: 2 ēd. k. medus, 2 ēd. k. Teriyaki mērces, zaļās lapiņas no diviem timiāna zariņiem, 2–3 daiviņas saspiesta ķiploka, 2 ēd. k. eļļas, 1 ēd. k. Dižonas sinepju, sāls, pipari pēc garšas; piedevām: 700 g svaigu sarkano kāpostu, 300 ml sarkanvīna, 1 l upeņu sulas, 100 g cauraudzīša, 1 sīpols, 1 daiviņa ķiploka, Ziemassvētku garšvielas – 1 kanēļa standziņa, 1 anīsa zvaigzne, 2 krustnagliņas, 3 smaržīgie pipari, 1 tējk. brūnā cukura vai medus, sāls, pipari, eļļa apcepšanai

1. Visas marinādei domātās sastāvdaļas sajauc.

2. Cūkgaļas gabalu noskalo aukstā ūdenī, ierīvē ar marinādi, pārklāj ar foliju un noliek uz 2–3 stundām iemarinēties.

3. Pa to laiku gatavo kāpostus. Svaigos kāpostus saēvelē plānās strēmelēs. Sīpolus plāni sagriež, ķiploku saspiež.

4. Visu liek dziļā katlā, kurā uzkarsēta eļļa un apčurkstināts cauraudzītis. Apcep.

5. Pielej sarkanvīnu, daļu upeņu sulas, pieliek drāniņā ietītas garšvielas, sāli, cukuru un uz lēnas uguns sautē.

6. Kad šķidrums iztvaikojis, pakāpeniski lej klāt atlikušo upeņu sulu. Sautē, līdz kāposti mīksti. Pirms pasniegšanas izņem drāniņu ar garšvielām.

7. Kad gaļa iemarinējusies, to ar visu foliju liek uz paplātes, uzlej uz tās nedaudz ūdens un cep 2,5–3 stundas cepeškrāsnī 170–180 grādos. Pusstundu pirms cepšanas beigām foliju noņem nost, lai cepetis iegūst brūnu garoziņu.

Pīles cepetis

Sastāvdaļas: 1 pīle (ap 2 kg) – tirgū pirkta labāka nekā saldētā; marinādei: jūras sāls, rupji malti pipari, rīvēta miziņa no viena apelsīna; pildījumam: 2 āboli, 1 bumbieris, 150 g pekanriekstu, sula no 1 apelsīna, sāls, pipari pēc garšas

1. Sajauc sāli, piparus, rīvēto apelsīna miziņu un ar šo maisījumu ierīvē pīles ādiņu.

2. Atstāj uz divām stundām, lai iemarinējas.

3. Pa to laiku sagatavo pildījumu – ābolus, bumbierus nomizo un sagriež kubiņos, pieber rupji sakapātus pekanriekstus, pieliek sāli, piparus un pielej apelsīnu sulu.

4. Pildījumu liek pīlē, aizšuj ciet un liek uz paplātes.

5. Paplātē ielej ūdeni, liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 150–160 grādos 2–3 stundas. Apmēram pusstundu pirms cepšanas beigām foliju noņem un ļauj, lai pīles ādiņa apbrūnē.

6. Pasniedz ar sautētām saknēm. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko