Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kas ir dāņu tradicionālā sviestmaize smørrebrød

Dāņu tradicionālā sviestmaize smørrebrød ir plaši pazīstama visā pasaulē, taču paradoksāli – citviet Ziemeļeiropā ārpus Skandināvijas nav īpaši izplatījusies. Lai gan tieši šeit, tostarp Latvijā, par šīs sviestmaizes pamatsastāvdaļu – rudzu maizes, sālītu siļķu un gaļas produktu – trūkumu nevarētu sūdzēties.

Toties paši dāņi lepojas, ka sviestmaize ir vienīgā no viņu tradicionālajiem ēdieniem, kas pārdzīvojusi ātrās ēdināšanas un vienveidīgo uzkodu uzvaras vilni, kas XX gadsimtā pakāpeniski ielauzies visās Eiropas labklājības valstīs. Kopenhāgenas ielās joprojām redzamas ieskrietuves ar vienkāršu nosaukumu Smørrebrød, kur katram atbilstoši viņa vēlmēm tiek sagatavota pusdienu maize. Nereti šīs sviestmaižu ēstuves strādā tikai darbdienās un ir atvērtas tikai pusdienlaikā.

Nereti brīvdienās pusdienlaikā kafejnīcās redzami dāņi ar sviestmaizi un alus glāzi. Siltajiem un ilgāk gatavojamiem ēdieniem paliek brokastis un vakariņas, ko dāņi visbiežāk ēd mājās.

Kas ir dāņu smørrebrød? Tā var būt gan plāna, raupja rupjmaizes šķēlīte, kas plānā kārtā pārziesta ar sviestu vai krēmsieru un papildināta ar kādu šķēlīti auksto uzkožamo, gan maza krāšņa torte. Lai kas būtu šīs atvērtās sviestmaizes virskārtā, tā ir pašu dāņu lepnums, slavenākais kulinārais meistardarbs, ko pazīst ārpus Dānijas (ja neskaita restorānu Noma). Es teiktu tā – kas itāļiem pasta un pica, frančiem burginjons, madelēnes un kruasāni, lietuviešiem cepelīni, ukraiņiem borščs, latviešiem kotletes un karbonādes, tas dāņiem viņu sviestmaize

Slavenās sviestmaizes vēsturiskās saknes meklējamas XIX gadsimta beigās – sākotnēji šī siviestmaize bija vien uz darbu līdzi ņemamas ikdienišķas pusdienas strādnieku klasei. Šī tradīcija saglabājusies joprojām – kaut arī pēdējās desmitgadēs darba devēji darbavietās saviem darbiniekiem ierīko subsidētas pusdienu ēstuves.

Pie dienišķā maizīšu saiņa līdzi ņemšanai dāņi pierod jau agrā vecumā – tādus sainīšus vecāki mazuļiem dod līdzi uz bērnudārzu.

Pamata likums, kas atšķir dāņu tradicionālo sviestmaizi no citām pasaulē pazīstamām sviestmaizēm, ir plāni sagriezta, blīvas konsistences pilngraudu rudzu maizes šķēle. Uz tās sakārtotas dažādas piedevas. Pats vienkāršākais veids – maizes šķēle pārziesta ar sviestu un papildināta ar saldā marinādē marinētas siļķes gabaliņu, vārītu olu vai desas šķēli uz tās. Nav retums arī sviestmaize, kas apziesta ar cūku aknu pastēti. Mūsdienu variācijas – ar ceptu vistas krūtiņu, vistas salātiem karija mērcē, rostbifu, kūpinātu lasi, salātu lapām, gurķiem, tomātiem, mārrutkiem, majonēzi, sinepēm. Uz dārgākām sviestmaizēm būs manāms arī zutis.

Paši dāņi saka – viņu sviestmaizei ir tikpat daudz variāciju, cik dziļas ir demokrātijas saknes viņu zemē. 

Top komentāri

vecā sieva
v
Nu gan samuldēts tajā rakstā. Autore laikam kafejnīcā dzimusi un augusi. Latvieši šitādas pusdienmaizītes zināja pirms par dāņiem dzirdēja. Visi mežā braucēji un citi darba vīri tādas ņēma līdz, kāda nu kuram tā iespēja bija. Bet šitā Kristīne sadzirdējusi dāņu vārdu un klāj mums jaunu Ameriku!
ļuļa
ļ
atklāti sakot, es vispār nesapratu par ko raksts, un kāpēc šitādu rabišu jāpublicē dienā. sviestmaizes, va zinies, baigais brīnums. nu aizejiet tās sviestmaizes ar šķiņķi un desām uzdāvināt animāļu frīdomam, kas šodien protestēja. tad mums būtu unikāla iespēja redzēt, ka sviesmaize ar cūkas līķi tiek apglabāta ar visu tai piedienošo cieņu. zvēriņu kapsētā bizness rullētu.
Plate
P
"Slavenās sviestmaizes vēsturiskās saknes meklējamas XIX gadsimta beigās. " Nepareizi. Sviestmaizes ēda jau Babilonijā. "The origins of open sandwiches can be traced back to the days when, in Denmark as elsewhere, a round of bread served as a plate for both hot food and cold. Naturally the rich refrained from eating their plates but these, soaked in nourishing gravy from the main course, invariably found their way to the mouths of the serfs or deserving poor of the parish. And between rich and poor there was doubtless a class which ate both bread-plate and the delicacies which reposed upon it. As yet...this open sandwich could not have been known as smorrebrod for butter was still unknown in Denmark...The earliest mention of the word smorrebrod is found in the works of the playwright Ludvig Holberg (1684-1754) who describes the diet of the gentry as consisting of soup, salt meat or smorrebrod. "
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko