Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Ķiršu liķieri

Ja vien esat savus ķiršu kokus nosargājuši no strazdiem, tad patlaban dārzi pilni ar svaigiem, sulīgiem ķiršiem. Saldos ķiršus ēdiet tāpat, savukārt no skābajiem varat pagatavot ķiršu liķieri ziemai.

Šis ir dzēriens, kas vienlaikus apbur gan ar ogu saldumu, gan nelielu rūgtenumu, kauliņu garšas niansi un dziļu aromātu.

Bet vispirms pastāstīšu par diviem pasaulē slavenākajiem ķiršu liķieriem.

Itāļu Luxardo Maraschino

Viens no vispazīstamākajiem un senākajiem ķiršu liķieriem pasaulē ir itāļu Luxardo Maraschino. Tas tiek gatavots Itālijā, Veneto reģionā, Torčello di Torreljas pilsētā, kas atrodas Padujas provincē, taču liķierim ir dziļas saknes Balkānu piekrastē.

Luksardo ģimenes uzņēmums tika dibināts 1821. gadā Zadarā, toreizējā Austroungārijas impērijas teritorijā (mūsdienās – Horvātijā).

Zadarā auga slavenās Marasca šķirnes skābie ķirši, kas ir Maraschino liķiera pamatā. Marasca ķirši ir mazi, tumši, skābi, ar augstu tanīnu saturu un intensīvu aromātu.

Pēc Otrā pasaules kara un robežu maiņas Luksardo ģimene pārcēla ražošanu uz Itāliju, Veneto reģionu, kur turpina audzēt savus Marasca ķiršus īpašā, reģistrētā plantācijā (viena no retajām pasaulē, kas specializējas šajā šķirnē).

Veneto klimats un augsne ļauj saglabāt autentisko šķirnes aromātu un kvalitāti.

Luxardo joprojām paši audzē ķiršus – šis uzņēmums mūsdienās ir viens no retajiem, kas izmanto tikai pašu audzētos ķiršus, nevis iepērk tos. 100 hektāru lielā Luksardo īpašumā ir aptuveni 22 000 ķiršu koku. Līdz ar to viņi kontrolē visu ražošanas ciklu – sākot no ķiršu dārziem līdz pildīšanai pudelēs.

Liķiera ražošanā tiek izmantotas arī ķiršu lapas un daļēji kauliņi, kas ir daļa no tradicionālās destilācijas metodes, veidojot spēcīgu, aromātisku liķieri. Kauliņi un lapas piešķir liķierim rūgteni saldo garšu un bagātīgas mandeļu notis.

Liķieris izceļas ar caurspīdīgu krāsu, elegantu aromātu un līdzsvarotu saldumu. Tas tiek izmantots tādos klasiskos kokteiļos kā Aviation un Last Word.

Dāņu Heering Cherry

Šis sarkani tumšais liķieris ar raksturīgo ķiršu garšu ir radīts 1818. gadā Dānijā.

Dāņu tirgotājs un pārtikas preču pārdevējs Kopenhāgenā Pēters Herings izstrādāja ķiršu liķiera recepti, ko piedāvāja saviem klientiem kā delikatesi. Dzēriens ātri ieguva popularitāti augstākās sabiedrības aprindās, arī ārpus Dānijas.

XIX gs. beigās Heering Cherry tika piegādāts karaliskajām ģimenēm, arī Lielbritānijas galmam.

Heering Cherry Liqueur tiek gatavots no tumšajiem skābajiem ķiršiem, bet precīzas šķirnes nav pilnībā atklātas. Tomēr pieejamā informācija un vēsturiskie avoti norāda, ka, visticamāk, galvenokārt tiek izmantota šķirne Stevnsbær – tradicionāla dāņu skābo ķiršu šķirne (līdzīga Morello). Šo ķiršu ogas ir no tumši sarkanām līdz gandrīz melnām. Tām ir augsts skābuma līmenis un līdzsvarots cukura daudzums, bagātīgs, koncentrēts aromāts. Ogas ir īpaši piemērotas sulas ieguvei un fermentācijai.

Mūsdienās Heering Cherry Liqueur izmanto ķiršus, kas audzēti ne tikai Dānijā. Ogas tiek importētas arī no citām valstīm ar līdzīgu klimatu un līdzīgām šķirnēm, piemēram, Vācijas, Polijas, Ungārijas. Svarīgākā ir ogu garša, nevis ģeogrāfija. Tiek atlasītas tikai tumšas, aromātiskas un skābas ķiršu šķirnes, kas nodrošina liķierim raksturīgo dziļo rubīna krāsu un intensīvo garšu.

XX gs. sākumā Heering Cherry Liqueur kļuva populārs kā kokteiļu sastāvdaļa, īpaši kā galvenā sastāvdaļa slavenajā Singapore Sling (kopā ar džinu, ananasu sulu un citiem liķieriem).

Heering ir saldāks un augļaināks nekā Maraschino un izceļas ar savu tekstūru un spēcīgo ogu aromātu.

Kā pagatavot ķiršu liķieri pašam

Mājās gatavots ķiršu liķieris ļauj eksperimentēt ar garšu, saldumu un stiprumu. Piedāvāju vienkāršu mājas ķiršu liķiera recepti, pēc kuras gatavotais dzēriens būs gatavs 2–3 nedēļu laikā. Garšas niansei var pievienot nedaudz konjaka.

Sastāvdaļas: 500 g svaigu vai saldētu skābo ķiršu (bez kauliņiem), 250 g cukura, 500 ml degvīna (vai cita neitrāla spirta, ~ 40%), 1 tējk. vaniļas ekstrakta (pēc izvēles), pēc izvēles: 1–2 kanēļa standziņas vai pāris krustnagliņu

1. Ķiršus ieliek stikla burkā ar vāku, pievieno cukuru un ļauj ogām 1–2 dienas ievilkties, lai izdalās sula.

2. Pārlej degvīnu un vaniļas ekstraktu, pievieno garšvielas.

3. Burku aizskrūvē, sakrata un novieto tumšā, vēsā vietā.

4. Katru otro dienu nedaudz sakrata.

5. Pēc 2–3 nedēļām izkāš, pārlej pudelē un uzglabā ledusskapī. Garša kļūs izteiksmīgāka pēc pāris nedēļām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Garšvielas, kas uzbur īsto Ziemassvētku brīnumu

Kanēlis, krustnagliņas, ingvers, safrāns, kardamons, muskatrieksts, vaniļas cukurs, ir populārākās garšvielas, kas spēj radīt Ziemassvētku garšu un īpašo smaržu. Tām papildinot gan ikdienišķus, gan...

Zirnis joko - 05.12.2025

Vecas zinātniskās fantastikas filmas sākas apmēram tā: "2025. gads. Cilvēce apgūst kosmosa tālākos nostūrus." Viņi lika uz mums lielas cerības…

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko