Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ko ēd Ziemassvētku maltītē citviet pasaulē

Tāpat kā mums ir savi nemainīgi Ziemassvētku vakariņu ēdieni (cepetis, sautēti kāposti, zirņi ar speķi, speķpīrāgi un, protams, trauslās, kraukšķīgās piparkūkas), arī citām tautām ir savi svētku ēdieni.

Amerikāņiem Ziemassvētku brīvdienās viena no tradīcijām ir rīkot atvērto durvju stila satikšanos – uzaicinot kaimiņus, radus un draugus, darba kolēģus, lai tie atnāk, kad vēlas. Šajos vakaros vai pēcpusdienās parasti tiek pasniegti cepumi un pieaugušie dzer olu un burbona (amerikāņu viskijs) kokteili Eggnog, kas tradicionāli nāk no Anglijas. Tas ir salds, trekns un reibinošs, jo tam dāsni pievienots gan cukurs, gan piens un saldais krējums, gan alkohols – bez burbona arī rums vai brendijs. Un, protams, garšvielas – kanēlis, muskatrieksts, krustnagliņas. Eggnog parasti gatavots lielā daudzumā, lai pietiek daudziem viesiem.

Ziemassvētku pusdienu maltīte apvieno katras ģimenes vēsturiskās receptes ar tradicionālo tītara cepeti (līdzīgi kā Pateicības dienā), ko papildina rudenīgas piedevas – ķirbis, saldie un parastie kartupeļi, puķkāposti, pupiņas, kastaņi.

Somijā vispirms ir sauna, pēc tam Ziemassvētku maltīte. Uzkodās somi tradicionāli pasniedz biešu salātus, siļķu salātus (nereti ar bietēm). Kopš XX gs. 30. gadiem populārs ir Ziemassvētku šķiņķis, ko gatavo, ierīvējot cūkgaļas gabalu ar olas dzeltenuma, miltu un sinepju maisījumu un cepot cepeškrāsnī. Ar šo šķiņķi kā auksto uzkodu somi mielojas līdz pat Zvaigznes dienai 6. janvārī. Arī dažādos veidos pagatavota zivs ir somu tradicionālajā Ziemassvētku galdā – parasti tā ir siļķe, zandarts, līdaka. Populārs ir kāpostu un rāceņu, kartupeļu un burkānu, sarkano biešu sautējums. Arī putras (piemēram, miežu putra) ir daļa no somu tradicionālās Ziemassvētku maltītes. Galdā tiek likts arī ļoti saldais punšs, kas bagātināts ar rozīnēm.

Savukārt, ja esi brits, tu Ziemassvētku laikā uzvilksi džemperi ar sniegavīru vai ziemeļbriedi uz vēdera, bet svētku maltītē ēdīsi tītaru ar ceptiem kartupeļiem, Briseles kāpostiem, puķkāpostiem un bekonā ietītu cīsiņu. Vakariņas pabeigsi ar īpašo brendijā mērcēto Ziemassvētku pudiņu, kura gatavošanas vēsture iesniedzas viduslaikos. 

Šī svētku maltīte ir tik tradicionāla, ka to pasniedz arī universitāšu ēdnīcās un studenti cits citam tad jautā – vai savu Ziemassvētku maltīti jau dabūji? Kartupeļi tajā diezgan eļļaini, Briseles kāposti nāk no saldētajām pakām un cīsiņš lēts, taču studentu balsī, runājot par šo maltīti, skan ilgas pēc mājām, mīļums un bērnības garša.

Savukārt mediji vai ik gadu rēķina, kā cēlušās izmaksas šai Ziemassvētku maltītei. Piemēram, šogad BBC ziņo, ka maltīte četriem cilvēkiem šajos svētkos izmaksās vidēji 27,48 mārciņas un tas ir par 3,4% vairāk nekā pagājušajā gadā. Visstraujāk cēlusies saldēta tītara cena (par 7%).

Šogad šādu tītaru var nopirkt par vidēji 12,46 mārciņām gabalā. Briseles kāpostu, puķkāpostu, kartupeļu, Ziemassvētku pudiņa cena pieaugusi par pieciem procentiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko