Divi gadsimti aristokrātijas
Viskijs, kas mūsdienās tiek uzskatīts par luksusa simbolu, radies mazā saimniecībā Skotijas augstienēs. The Macallan ir viens no retajiem zīmoliem, kas savā 200 gadu pastāvēšanā spējis apvienot tradīciju, meistarību un reputāciju, kļūstot par etalonu īstai kvalitātei.
The Macallan vēsture sākās 1824. gadā, kad mācītājs Aleksandrs Reids reģistrēja nelielu destilētavu uz muižas zemes Speisaidas reģionā. Toreiz viskijs bija vienkāršs vietējais dzēriens, taču Reids pievērsās kvalitātei, ne kvantitātei. Viņš izmantoja vietējos miežus, tīru avota ūdeni un mazus vara katlus, kas piešķīra dzērienam īpašu dziļumu.
Laika gaitā The Macallan pārtapa par vienu no pirmajiem licencētajiem viskija ražotājiem Skotijā, un ar katru paaudzi tā reputācija auga. XX gadsimtā, kad citi viskiji meklēja masu tirgus atzinību, The Macallan izvēlējās citu ceļu – kvalitāti un ekskluzivitāti.
Luksusa simbola dzimšana
Par īstu leģendu The Macallan kļuva pēc Otrā pasaules kara, kad Eiropā sāka pievērst uzmanību viena iesala (single malt) viskijiem – nevis maisījumiem, bet tīram viena darītāja produktam. The Macallan bija viens no pirmajiem, kas šādu stilu ieviesa kā luksusa zīmi.
Vēlākajos gados zīmolu līdz ikonas statusam pacēla mākslas un kolekcionāru pasaule. Ierobežotas sērijas, vecuma izlaidumi un retu mucu izlases kļuva par investīciju objektu, ne tikai baudījumu. Dažas The Macallan pudeles izsoļu namos sasniedz astronomiskas summas – pat vairāk nekā miljonu eiro.
Ne velti par The Macallan runā tāpat kā par Rolls-Royce automašīnām vai Patek Philippe pulksteņiem – nevis vienkārši prece, bet mantojums.
Augstās cenas noslēpums
Kāpēc The Macallan izceļas ar augstu cenu?
Uzņēmums ļoti lielu uzmanību pievērš tam, kā tiek iegūtas ozolkoka mucas. Tas bieži izmanto Eiropas ozolu, kas ir dārgs. Arī mucu sagatavošana ir laikietilpīgs process.
Ne visas dzēriena līnijas ir plaši izplatītas. Daļai ir ierobežota pieejamība. Reti vai vecāki izlaidumi tiek tirgoti kā kolekcionējamas vērtības.
Zīmola prestižs un investīciju aspekts – The Macallan kļuvis par statusa simbolu – cilvēki to pērk ne tikai baudīšanai, bet arī kolekcionēšanai un investīcijai.
Vecums, nogatavināšana un eņģeļu tiesa (angel’s share) – jo ilgāk viskijs nogatavojas, jo vairāk šķidruma iztvaiko no mucas. Tas paaugstina izmaksas. Tādējādi The Macallan pudelēm ar vecu izlaiduma datumu vai īpašu izdevumu cena mēdz būt ļoti augsta.
Lai raksturotu bāzes līmeņa The Macallan cenu, kā piemēru minēšu 12 gadus izturētu dzērienu – 0,7 l pudele maksā 110–130 eiro. Vidēja līmeņa (18 gadus izturēts) var maksāt 350 un vairāk eiro. Īpaši reti izdevumi kolekcionāriem – pat simt tūkstoš dolāru. Pārdodot izsolē, pudeles cena var sasniegt miljonu eiro.
Ražošanas process un garšas
The Macallan viskija sirds ir mazie vara destilācijas katli (vieni no mazākajiem Speisaidā) un šerija mucas no Spānijas. Pēdējās tiek gatavotas pēc īpaša pasūtījuma un nogatavinātas gadiem ilgi pirms lietošanas.
Dzēriena pamatā ir trīs elementi:
1. mieži – audzēti ziemeļu reģionos, ar zemu proteīna saturu, 2. ūdens – no Macallan avota, ko izmanto tikai šī darītava, 3. laiks – viskijs tiek nogatavināts šerija ozolkoka mucās, kas piešķir tam raksturīgo dzintara krāsu, žāvētu augļu un vaniļas notis.
The Macallan garša ir bagātīga un sildoša – tajā jūtamas žāvētas vīģes, karamele, šokolāde, apelsīna miziņa un koksnes notis.
Jaunākie, mazāk nogatavinātie izlaidumi, piemēram, Double Cask vai Sherry Oak, piedāvā salduma un dūmu līdzsvaru, kas patīk gan iesācējiem, gan pazinējiem. Vecāki izlaidumi ir maigāki, dziļāki, ar siltu pēcgaršu un smalku eleganci.
Pats ražotājs apgalvo, ka The Macallan nav tikai dzēriens – tā ir pieredze. Katrs malks stāsta par Skotijas dabu, laiku un pacietību. To bieži dzer neatšķaidītu vai papildinātu ar dažiem pilieniem ūdens, lai atvērtu garšu nianses. Katrā ziņā tas ir dzēriens, kura pudeli neatver steigā un nedzer daudz, bet bauda ar cieņu.
The Macallan lieliski iederas rudens un ziemas vakaros, svinīgos pasākumos. Tas ir piemērots dāvanai cilvēkam ar izsmalcinātu gaumi, svinībām vai nozīmīgam dzīves notikumam, kā arī vienkārši klusam vakaram ar labu grāmatu vai cigāru.

