Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Populārākie gruzīnu vīni, kurus var iegādāties arī pie mums

Noslēdzot rakstu sēriju par Gruzijas vīniem, izstāstīšu par populārākajiem gruzīnu vīniem, kurus var atrast arī mūsu valsts veikalu plauktos. Latvijā tautā iecienītākie galvenokārt ir pussaldie gruzīnu vīni – aromātiski, sulīgi, saprotami. Taču Gruzijā tiek gatavoti arī ļoti kvalitatīvi sausie vīni.

Visbiežāk uz pudelēm gan neatradīsit vīnogu šķirņu nosaukumus – līdzīgi kā frančiem. Gruzijā vīna zīmols un galvenais nosaukums lielākoties ir tā ciematiņa vārds, kura apkaimē vīns tiek darīts.

Khvanchkara

Sarkans, parasti pussalds (reti, bet mēdz būt sausais Khvanchkara). Oficiālās liecībās kā darīšanas sākums ir minēts 1907. gads, lai gan neoficiāli tiek uzskatīts, ka tas ir gatavots arī senāk. Gatavo no Aleksandrouli un Mudžeretuli šķirņu sajaukuma Račas-Lečhumi reģionā, Hvančkaras ciematiņa apkaimē, un tieši no tā šis vīns ir ieguvis savu nosaukumu.

Kindzmarauli

Dabīgi pussalds vīns, kas gatavots no Gruzijas vīnogu šķirņu flagmaņa Saperavi. Nosaukumu vīns ieguvis no ciematiņa Kindzmarauli, kas atrodas Kahetijas reģionā, Kvareli. Tiek uzskatīts, ka šis vīns tiek gatavots kopš 1942. gada.

Akhasheni

Dabīgi pussalds sarkanvīns, kas tiek darīts no Saperavi vīnogu šķirnes Ahašeni ciemata apkārtnē, Gurdžaani municipalitātē, Kahetijas reģionā. Tiek gatavots kopš 1958. gada.

Ojaleshi

Dabīgi pussalds sarkanvīns, kurš tiek gatavots Megrelijas novadā, Orbeli un Samegrelo ciemata apkaimē, no Ojaleshi vīnogu šķirnes.

Tvishi

Dabīgi pussalds baltvīns, kurš tiek gatavots no Tsolikouri vīnogu šķirnes Tviši rajonā, kas atrodas Rioni upes krastos Lečhumi reģionā. Vīns tiek gatavots no 1952. gada.

Pirosmani

Pussauss sarkanvīns, kas nosaukts par godu gruzīnu māksliniekam Pirosmani. To gatavo kopš 1981. gada no Saperavi vīnogu šķirnes Alazani ielejā Kahetijā. Mēdz būt baltais pussaldais Pirosmani, kas tiek gatavots no Tsolikauri un Tsitska vīnogu šķirņu sajaukuma.

Mukuzani

Tiek gatavots jau no 1888. gada. Šis sausais sarkanvīns ir kļuvis par zīmolu, kas simbolizē kvalitāti. Tas tiek darīts no Saperavi vīnogu šķirnes Kahetijā, Teliani un Mukuzani ciemata tuvumā. Parasti tiek izturēts vismaz trīs gadus.

Napareuli

Sauss, augstvērtīgs sarkanvīns, kas tiek gatavots no Saperavi vīnogu šķirnes jau no 1890. gada. Vīnogas tiek audzētas un vīns tiek darīts Kahetijas reģionā, Alazani ielejas Napareuli ciemata apkārtnē. Parasti tiek izturēts vismaz trīs gadus.

Tsinandali

Sauss baltvīns, kas tiek gatavots Kahetijas reģionā, Telavi un Kvareli municipalitātē, no Rkatsiteli un Mtsvane vīnogu šķirņu maisījuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko