Pēc siltā septembra, ko ar pilnām tiesībām varējām saukt par ceturto vasaras mēnesi, izskatās, ka līdz ar oktobri pienācis arī rudens. Dienas saulainas, taču dzestras, tāpēc beidzot ir laiks arī īsti rudenīgām, sildošām zupām. Katlos un šķīvjos atgriežas miežu putraimi, bietes, ķirbji, kā arī pa kādam sātīgākas gaļas gabalam.
Lai zupas pilda un silda vēderus. It īpaši pēc pastaigām zelta rudenī.
Sātīga gaļas un miežu putraimu zupa
Sastāvdaļas: 300 g liellopu vai cūkgaļas, 100 g miežu grūbu, 3 kartupeļi, 2 burkāni, 1 sīpols, 2 daivas ķiploka, 1 tomāts, 1. ēd. k. tomātu pastas, 2 lauru lapas, pipari, sāls, eļļa apcepšanai
1. Divas stundas pirms zupas vārīšanas liek izmērcēties miežu putraimus.
2. Gaļu sagriež gabaliņos un liek vārīties. Nosmeļ putas, tad pievieno piparus, lauru lapas.
3. Kamēr gaļa vārās, pannā uzkarsē eļļu un apcep vispirms sakapātu sīpolu, tad pievieno sakapātu ķiploku un gabaliņos sagrieztu vai uz rupjas rīves sarīvētu burkānu.
4. Visbeidzot pannā pievieno sasmalcinātu tomātu. Visu maisot apcep un noliek malā.
5. Zupai pievieno iepriekš izmērcētos miežu putraimus, vāra apmēram 30 minūtes.
6. Pieliek apceptos dārzeņus, kartupeļus, sāli pēc garšas. Vāra, līdz visi dārzeņi mīksti.
7. Pasniedz ar pievienotu karoti skābā krējuma un pārkaisītu ar zaļumiem.
Biešu un ābolu krēmzupa
Sastāvdaļas: 3 vidējas bietes, 1 burkāns, 1 kartupelis, 3 skābi āboli, 1 l dārzeņu buljona, citrona sula, sāls, pipari pēc garšas, krējums vai grieķu jogurts pasniegšanai
1. Sagriež bietes, burkānu un kartupeli, liek vārīties buljonā.
2. Kad dārzeņi mīksti, pievieno nomizotus un sagrieztus ābolus un vāra vēl 5 minūtes.
3. Sablendē līdz gludai masai, pievieno citrona sulu un garšvielas.
4. Pasniedz ar karoti krējuma.
Ķirbju un sarkano lēcu zupa
Sastāvdaļas: 500 g ķirbja, 150 g sarkano lēcu, 1 burkāns, 1 sīpols, 2 kartupeļi, 2 ķiploka daiviņas, 1 l dārzeņu buljona, ingvers, muskatrieksts, pipari, sāls, nedaudz krējuma vai kokosriekstu piena, vai rīvēta cietā siera, eļļa apcepšanai
1. Notīra, sasmalcina un pannā sakarsētā eļļā apcep sīpolu, ķiploku un ingveru.
2. Pievieno kubiņos sagrieztu ķirbi, kartupeļus un burkānu, aplej ar buljonu. Vāra 20–25 minūtes, līdz visi dārzeņi gatavi. Sablendē.
3. Atsevišķi novāra lēcas un iemaisa zupā.
4. Pasniedzot pievieno garšvielas, rīvētu cieto sieru (pēc izvēles) un krējumu.

