Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Sula kokteilim

Laba kokteiļa pamatā ir ne tikai labs destilāts vai cits alkoholu saturošs dzēriens, bet arī laba sula, minerālūdens vai limonāde. Ko svarīgi ņemt vērā, izvēloties sulas jauktajiem dzērieniem?

Augļu sulas, nektāri, dzērieni

Augļu sulas ir izplatītākais komponents, ko pievieno kokteiļiem. Tās ir dabiski saldas, turklāt ar savu augļainumu "mīkstina" alkohola sīvo noti kokteilī. No vienas puses, augļu sula padara mazāk jūtamu alkohola garšu, no otras – alkohols pastiprina augļu aromātu. Lielisks piemērs tam ir kokteilis Skrūve, kas sastāv tikai no degvīna un apelsīnu sulas. 

Piemēram, laba tomātu sula ir galvenais atdzīvinošais elements slavenajā pretpaģiru kokteilī Asiņainā Mērija. Tomātu sulu nekad nepievieno saldajiem kokteiļiem, jo sulas spēcīgā garša pieprasa sāli, piparus, garšvielas.

Apelsīnu sulas pakā augļu saturs svārstās no 100% tīrā sulā līdz 6% sulas dzērienā. Taču pat dabīgajām sulām tiek pievienoti saldinātāji. Lai mazinātu transporta izmaksas, no daudzām sulām izcelsmes valstī iztvaicē 50– 80% šķidruma un transportē tikai sulas koncentrātu. Nākamajā vietā koncentrātam pievieno ūdeni, un iegūto dzērienu sauc par 100% no koncentrāta iegūtu augļu sulu. Savukārt "svaigi spiesto sulu" pasterizē, saldē, atsaldē un vēlreiz pasterizē, iegūstot salīdzinoši svaigu produktu.

Nektāru sastāvā atkarībā no augļu veida ir 25–50% īstas augļu sulas. Vismazāk sakara ar īstiem augļiem ir augļu sulas dzērieniem – tos ražo no ūdens un saldinātājiem, kam pievienoti 6–30% augļu sulas vai tās koncentrāta.

Daudzi augļi nesatur daudz sulas, tāpēc to sula nekad nav nopērkama tīrā veidā. Piemēram, no banāniem gatavo tikai nektāru – sulu, kas pamatīgi atšķaidīta ar ūdeni. Nektāriem mēdz pievienot ap 20% cukura, un tas var sabojāt jebkura kokteiļa garšu.

Citrusaugļu sulas ‒ neaizvietojamas

Intensīvais augļu aromāts ir daudzu kokteiļu garšas noslēpums. Ne ar ko nesajaucamais un neaizstājamais pasijas auglis dod raksturīgo garšu kokteilim Hurricane.

Taču visbiežāk tiek izmantotas citrusaugļu sulas, jo to skābums lielākajai daļai jaukto dzērienu piešķir dzīvīgu svaigumu.

Kopumā labas kvalitātes vai svaigi spiesta citrusaugļu sula var šķietami vienkāršu jauktā dzēriena kombināciju padarīt neaizmirstamu.

Eksotisko augļu sulas

Eksotiskie augļi – ananass, mango, papaija – ir izteikti augļaini un piešķir sarežģītu aromātu buķeti daudziem eksotiskajiem kokteiļiem. Tie lieliski sader ar daudziem dzērieniem, īpaši rumu, tekilu un degvīnu. Tāpēc ar tiem var eksperimentēt un tos var dažādi kombinēt. Tikai jāizmanto labas sulas. Ja, piemēram, izvēlas nevis 100% ananasu sulu, kas būs dabiski skāba, bet saldināto ananasu nektāru, iegūsiet garlaicīgu cukurūdeni, kas kokteili sabojās.

Izmantojot persiku un aprikožu sulu, jāņem vērā, ka tām ir ne tikai augļaina, maiga garša, bet arī samtaina tekstūra, kas ir būtiska kokteiļa elegancei. Slavenākais persiku kokteilis ir Bellini, ko gatavo no vienas daļas persiku sulas (vai biezeņa) un divām daļām prosecco. Šis kokteilis radies laikā starp 1934. un 1948. gadu Harry’s bārā Venēcijā, Itālijā. Leģenda vēstī, ka dzērienu bārmenis nosauca par Bellini, jo tā maigi rozā krāsa atgādināja kāda svētā togu XV gadsimta venēciešu mākslinieka Džovanni Bellīni gleznā.

Ogu sulas

Intensīvās ogu sulas, piemēram, upeņu, kokteiļiem pievieno nedaudz, bet tās sniedz kādu raksturīgu niansi. Savukārt, piemēram, balto vīnogu sula bezalkoholiskajos kokteiļos aizvieto baltvīnu. Pat alkoholiskajos kokteiļos balto vīnogu sulas noapaļotā, izteiktā garša nereti ir veiksmīgāka izvēle nekā baltvīns.

Vīnogas vienlīdz labi sader gan ar eksotiskajiem augļiem, gan ar vietējiem – ķiršiem, āboliem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko