Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Trīs receptes augusta maltītēm

Augustā dārzs arvien pilnāks ar sulīgiem, kraukšķīgiem, svaigiem dārzeņiem. Tāpēc ēdam tos aizgūtnēm.

Ātrā lazanja tā ir tāpēc, ka šajā gadījumā netiek gatavota bešamela mērce. Savukārt dārzeņu krēmzupā, kas ies pie sirds maigas garšas cienītājiem, dāsni izmantoti arī citi dārzeņi. Saldajam našķim – mafini ar banāniem. Vienkārša recepte – derēs konditoriem iesācējiem. Ja speciāli nedara nepareizi, kaut ko salaist dēlī ir grūti. Galvenais ir šķidrās un sausās sastāvdaļas sajaukt atsevišķos traukos, bet kopā tās samaisīt tikai pirms pašas cepšanas. Vēl – jo gatavāki banāni, jo gardāki un aromātiskāki mafini. Droši var pirkt jau pārgatavojušos banānus.


Vasaras dārzeņu krēmzupa

Sastāvdaļas: 1 sīpols, 2 daivas ķiploka, 1 ēd. k. olīveļļas, 150 g jauno kartupeļu, 1 ziedkāposts, 2 burkāni, 1 neliels cukīni, buntīte pētersīļu, 200 ml dārzeņu buljona, 200 ml piena, pipari, sāls, 100 ml kausētā siera, 2–3 šķēles baltmaizes, eļļa apcepšanai

1. Nomizo sīpolu un ķiploku daivas, sagriež pēc iespējas smalkāk. Notīra arī kartupeļus, burkānus un sagriež nelielos gabalos. Pētersīļu zaļumus sakapā smalkāk. Cukīni sagriež gabalos, ziedkāpostu rozetēs.
2. Zupas katliņā uzkarsē olīveļļu un nedaudz apcep sasmalcinātos ķiplokus ar sīpoliem, kamēr tie kļūst tādi kā glāžaini caurspīdīgi, bet vēl ne brūni. Pievieno kartupeļus un pārējos dārzeņus un pāris minūšu maisot apcep. Pētersīļa zaļumus pieliek dārzeņiem un arī mazliet apcep.
3. Pielej buljonu un maisot izšķīdina katla dibenā radušos piecepumu. Pielej pienu un vāra 10–12 minūtes, kamēr dārzeņi mīksti.
4. Zupu uzmanīgi sablendē, liek atpakaļ uz plīts, iemaisa kausēto sieru un pēc garšas bagātina ar svaigi maltiem pipariem un sāli. Pagaida, līdz zupa uzmet burbuli, tad ņem nost no uguns.
5. Baltmaizi sagriež kubiņos un uz pannas uzkarsētā eļļā apcep.
6. Zupu servē padziļos šķīvjos, pārkaisot ar baltmaizes grauzdiņiem. 


Ātrā lazanja

Sastāvdaļas: 350 g lazanjas plākšņu, 500 g liesas maltās gaļas, 800 ml sakapātu tomātu, 3 ēd. k. tomātu pastas, 3–4 ķiploku daiviņas, 100 ml sarkanvīna, šķipsniņa bazilika, sarkanās paprikas pulvera, čili vai citu garšaugu pēc izvēles, 1 cukīni, 2 burkāni, 1 liels sīpols, 1 paprika, 100 g vājpiena biezpiena (plus ķiploka daiviņa, šķipsniņa diļļu); 150 g siera pārkaisīšanai, eļļa apcepšanai

1. Pannā uzkarsētā eļļā viegli apcep malto gaļu, pievieno ķiplokus, nedaudz sarkanvīna un garšaugus pēc izvēles.
2. Kamēr gaļa cepas, sagriež sīpolus, papriku, cukīni un sarīvē burkānus. Kad gaļa apcepusies, pievieno dārzeņus.
3. Pieliek konservētos tomātus, tomātu pastu, baziliku, pasautē.
4. Tad cepamajā traukā kārto lazanjas plāksnes, virsū liek maltās gaļas un dārzeņu maisījumu, atkal plāksnes, tad atkal gaļas un dārzeņu maisījumu. Vienā no kārtām pievieno vājpiena biezpienu, kas pirms tam sajaukts ar ķiploku un svaigām dillēm.
5. Visu izlīdzina, uzrīvē sieru, uzliek tomātu šķēlītes.
6. Liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 40 minūtēm.


Banānu mafini

Sastāvdaļas: 300 g banānu, 2 olas, 150 g paniņu, 250 g miltu, 100 g cukura, 1 tējk. citrona sulas, 1 tējk. brūnā cukura, sāls

1. Mazā panniņā vai metāla bļodiņā izkausē sviestu un noliek, lai atdziest. Citā traukā ielej paniņas, pievieno divas olas un ar kuļamo slotiņu sakuļ. Pievieno padzisušo sviestu un vēlreiz izmaisa.
2. Vēl citā traukā samaisa miltus ar cepampulveri, cukuru un šķipsniņu sāls. Nelielā bļodiņā ar dakšiņu cītīgi saspaida banānus, pievieno tiem tējkaroti citrona sulas un izmaisa.
3. Traukā ar miltiem lej iekšā ar olu un sviestu sakultās paniņas un izmaisa. Maisa tikai tik, cik nepieciešams, lai masa nekļūst pārāk blīva un lipīga, jo tad arī mufini var sanākt pārāk blīvi.
4. Gatavo masu pilda 12 formiņās, bet ne līdz pašām malām, jo cepoties tā vēl nedaudz pacelsies. Pārkaisa brūno cukuru un liek cepties iepriekš līdz 175 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī. Cep 40 minūtes, ņem ārā un mazliet atdzesē.

Top komentāri

ļuļa
ļ
cik jauki, ka klimata pārmaiņu ietekmē pie mums beidzot augustā var ievākt bagātīgu banānu ražu! lūgums nākamajās recepšu reportāžās sniegt receptes banānu saglabāšanai ziemā konservētā, sālītā vai ievārījumu veidā!
nēnu
n
Banānu mafini tiešām ir ļoti piemērota recepte augustam, kad cilvēki nespēj tikt galā ar pašu plūmēm, āboliem, bumbieriem, kad meži pilni brūklenēm. Ļoti "sezonāla" recepte! Tāpat svaigus sezonas dārzeņus zupā nav nekādas vajadzības sapļurināt putrā. Ja vien negatavo zīdainim, kam vēl nav zobu, vai kādam smagam slimniekam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko