Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Darbadiena bez vadiem

Mobilā interneta ēras «bērni» netbuki negrib aprobežoties ar savu pamatfunkciju veikšanu. Ja pirmsākumos tie bija paredzēti tikai un vienīgi sērfošanai globālajā tīmeklī, tad tagad mazie klēpjdatori kļūt aizvien jaudīgāki. Dienas testēšanā nonākušais _Asus _tīmekļdators _Eee PC 1005H Go _var padižoties ar tādiem parametriem, kādus pirms pāris gadiem varēja lasīt vien dārgu klēpjdatoru tehnisko datu lapā.

Viens no netbuku atzara pamatlicējiem Asus pērn iepludināja tirgū vairākus savstarpēji ļoti līdzīgus datoru modeļus. 1005H Go no 1005HA un mazliet dārgākā 1008HA atšķiras vien ar to, ka tam ir iebūvēts 3G mobilo sakaru tīkla modems. Tas nozīmē, ka internets ir pieejams jebkurā puslīdz civilizētā vietā, ja vien iebūvētajā modemā ieliek kāda sakaru operatora piedāvāto SIM karti. Tātad var secināt, ka šis ir tīmeklim draudzīgākais produkts no Eee jaunākā metiena. Taču to var izmantot ne tikai klejošanai tīmekļa plašumos. Eee ir aprīkots ar Intel Atom N270 procesoru ar takts frekvenci 1,60 GHz, 250 GB cieto disku, 1GB operatīvo atmiņu un Microsoft Windows 7 Starter operētājsistēmu.

Sauli nemīl

Tādējādi iegūstam ierīci, kas ir gatava darbam aptuveni 20 sekundes pēc ieslēgšanas (kamēr cietais disks nav piekrāmēts ar programmām) un ir pietiekami ātra, ja vien netiek apkrauta ar vairākiem pienākumiem vienlaikus. Darbinot 3-4 programmas reizē Eee tomēr pagurst un sāk iepauzēt. Pat loga aizvēršana prasa vairākas sekundes, kuru laikā dators ir rīcībnespējīgs.

Aptuveni tāpat uzvedas visi Intel Atom procesorus izmantojošie tīmekļdatori. Patiesībā veiktspējas ziņā tie visi ir tik līdzīgi, ka kādu izcelt nemaz nav iespējams. Katrā ziņā ar šādu procesoru un 1-2 GB operatīvo atmiņu pilnīgi pietiek, lai darbotos internetā, strādātu ar visām Microsoft Office programmām, klausītos mūziku un skatītos filmas. Ja esat ar mieru pieciest pauzes, var strādāt arī ar Adobe Photoshop attēlu apstrādes programmu, bet neko vairāk no mazajiem «skaitļotājiem» pagaidām nevajag prasīt.

10,1 collas ekrāns nodrošina labas krāsas un kontrastu, tomēr senā netbuku sāpe – grūtības saskatīt ekrānu spilgtā saulē – nav atrisināts. Spožā gaismā burtus, ikonas un pat attēlus tikpat kā nevar saskatīt, kas apgrūtina datora lietošanu, piemēram, saulainā vasaras dienā parkā. Grūtības sagādā arī skatīšanās no asākiem leņķiem no augšas un lejas - tiek izkropļotas krāsas. No sāniem šī problēma nav tik aktuāla. Ņemot vērā, ka 1024x600 punktu izšķirtspēju mūsdienās nevar uzskatīt par tehnoloģisko iespēju kalngalu, kopumā var teikt, ka Eee ekrāns nav no labākajiem netbuku kategorijā.

Lai arī Eee skaļruņi ir iemontēti tikpat nepateicīgā vietā kā citiem netbukiem – datora apakšā tuvākajā daļā – skaņa ir salīdzinoši laba. Sīkie skaļruņi ir izmantojami, skatoties filmas vai televīzijas pārraides, taču mūzikas atskaņošanai visā istabā vai ārā labāk pieslēgt datoru lielākiem skaļruņiem.

Pie trūkumiem noteikti jāmin Eee korpuss. Var saprast, ka Asus centās radīt elegantu datoru, ietērpjot to spīdīgā melnā apvalkā. Taču mazliet pārcentās. Glancētais materiāls pievelk pirkstu nospiedumus kā medus mušas, tādēļ estētiskas baudas sagādāšanai nāksies ik pa laikam korpusu paspodrināt.

Taupīgs un ērts

Asus parūpējušies par kādu interesantu risinājumu – kursora vadības skārienpaliktnis nav padziļinājumā izvietots taisnstūris, kā vairākumam datoru. Tā vietā uz korpusa virsmas ir sīki apaļi izcēlumi, kas ļauj labāk kontrolēt kursora virzību. Īpaši tad, ja jāpavirzās par pāris milimetriem. Vēl ievērības cienīgs fakts ir tas, ka Eee paliktnis ļauj palielināt un pamazināt attēlus, virs tā attālinot vai satuvinot pirkstus.

Zem paliktņa ir tikai viens taustiņš, taču tas darbojas gluži kā klasiskā pele. Uzspiežot labajā pusē, uz ekrāna izlec mini izvēlne, bet uzspiežot kreisajā varam apstiprināt komandu. Tiesa, taustiņa nesadalīšana nav visviedākais lēmums, jo nepareizi uzliekot uzsvaru uz pogu, varam nodot negribētu komandu.

Uzslavas vērta ir Eee tastatūra. Lai arī par astoņiem procentiem mazāka, tā neatstāj saspiestības sajūtu un pierašana neaizņem daudz laika. Tas tādēļ, ka taustiņi ir pietiekami lieli, aptuveni tādās pašās izmēra proporcijās, kā klasiskajā versijā, un ražotāji nav nodevušies nevajadzīgiem eksperimentiem, mainot taustiņu izvietojumu. Vienīgais trūkums ir niecīgās atstarpes starp taustiņiem, kas reizēm noved pie drukas kļūdām.

Iespējams, viena no pievilcīgākajām Eee priekšrocībām ir izturīgais sešu šūnu 4400 miliampērstundu akumulators. Ražotāji apgalvo, ka tas spēj ar vienu uzlādēšanu darboties pat 10,5 stundas. Nu varbūt vienīgi pilnīgā taupības režīmā un bez noslogojuma. Normālā darba ritmā ar nepārtraukti ieslēgtu WiFi uztvērēju tas izturēja dažas minūtes ilgāk par sešām stundām, kas nemaz nav slikts rādītājs. Samazinot ekrānu spilgtumu līdz 70% datoram izdevās «izdzīvot» gandrīz pilnu darba dienu.

Ārpus biroja bieži strādājošajiem Eee PC 1005H Go noteikti var ieteikt kā vienu no labākajiem netbukiem akumulatora izturības ziņā. Vienīgi brīvā dabā nāksies noslēpties ēnā, lai no ekrāna neatspīd saules stari.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Asus Eee PC 1005H Go

Plusi

Teicams akumulatora darbības ilgums

Ērta tastatūra un skārienpaliktnis

Integrēts 3G tīkla modems

Mīnusi

Salīdzinoši vājš ekrāns, saulē grūti saskatīt

Pabiezs korpuss, turklāt uz tā labi redzami pirkstu nospiedumi

Slikts risinājums skārienpaliktņa pogai

Cena ap 240 Ls

Iegādājoties LMT iBiroju, pirmā iemaksa par datoru ir Ls 35 un mēneša maksājums Ls 7,67, ja slēdz līgumu uz 36 mēnešiem

Konkurenti

MSI Wind U120 H

Glīts un pamatīgs korpuss, ļoti pārdomāti veidots 10 collu monitors, kurā attēlu var labi redzēt pat no asa leņķa un spilgtā saulē. Atbalsta HSDPA datu pārraidi caur mobilo sakaru tīklu, kas nodrošina ātru piekļuvi internetam. MSI Wind visspilgtākā ekrāna košuma režīmā, darbinot rakstīšanas programmu un nepārtraukti lietojot internetu, sešu šūnu baterijas resursus iztērē 3,5 stundās. Vēl jāizceļ datora spēja atpazīt seju un aizstāt ar šo funkciju paroles ievadīšanu. Cena ap 200 latiem.

HP Mini 311

No Hewlett-Packard tīmekļdatoru klāsta jāizceļ Mini 311, kas par spīti 11,6 collu LED ekrānam ar 1366x768 punktu izšķirtspēju saglabājis ļoti pieņemamu cenu – ap 280 latiem. Standarta tehniskais aprīkojums plus Nvidia Ion video karte, kas ļauj pienācīgi atskaņot augstas izšķirtspējas (HD) video un pat noder ne pārāk prasīgām datorspēlēm. Bonuss ir HDMI pieslēgvieta un fotokamerās izmantoto atmiņas karšu lasītājs. Sešu šūnu baterija kalpo ap piecām stundām. Pie trūkumiem var pieskaitīt salīdzinoši skaļo ventilatoru, kas nemitīgi žūžo.

Samsung N310

Korejiešu kompānijas ražojumu ar 10 collu ekrānu ar 1024x600 punktu izšķirtspēju iekāro cilvēki, kuriem bieži nākas būt ārpus biroja. Un ne velti. N310 ir viens no labākajiem akumulatoriem tīmekļdatoru klasē – ar vienu uzlādi tas spēj darbināt ierīci gandrīz 8,5 stundas. N310 ir ērts lietošanā, pateicoties veiksmīgi izveidotai tastatūrai. Cena gan augsta – ap 340 latu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko