Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mākslīgā intelekta kurss Elements of AI Latvijā piesaista vairāk sieviešu nekā jebkurā citā ES valstī

IT Izglītības fonds 2020. gadā Latvijas sabiedrību iepazīstināja ar Elements of AI, pasaules Nr.1 tiešsaistes datorzinātņu studiju kursu, kas koncentrējas uz mākslīgo intelektu. Šobrīd Elements of AI Latvijā mācās vairāk nekā 9000 studentu, no kuriem gandrīz 70% ir sievietes.

"Esam lepni, ka Latvijā tik daudz cilvēku vēlas apgūt mākslīgo intelektu, neskatoties uz viņu vecumu vai dzimumu. Saskaņā ar datiem vislielākā interese (aptuveni 31,0%) par kursu sabiedrības pārstāvju vidū  ir vecumā no 25 līdz 34 gadiem, kam seko cilvēki vecumā no 35 līdz 44 gadiem (aptuveni 19,0%). Interesanti, ka izglītojamie vecumā no 55 līdz 65 gadiem un vecāki ir bijuši tikpat aktīvi kā jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem, aptuveni 17% abās grupās. Mēs visvairāk priecājamies par to, ka ievērojama daļa no Latvijas, kas pievienojas kursam, ir sievietes — gandrīz 70%. Tas ir acīmredzams rezultāts mūsu pūlēm, popularizējot kursu sieviešu un meiteņu auditorijai", komentē IT Izglītības fonda izpilddirektore Zanda Zilgalve.

Latvijā ir lielākais Elements of AI studentu skaits Baltijā.

Latvijā Elements of AI kursu ir sākuši vairāk nekā 9000 cilvēku, Igaunijā un Lietuvā salīdzinoši attiecīgi 6900 un 3500. Gandrīz 80% no Latvijā reģistrētajiem ir uz vietējo valodu kursiem.

Elements of AI veido Somijas mācību tehnoloģiju uzņēmums MinnaLearn kopā ar Helsinku Universitāti.

MinnaLearn izaugsmes vadītāja Viivi Pitkänen ir pārsteigta par IT izglītības fonda līdzšinējiem pozitīvajiem rezultātiem mākslīgā intelekta izpratnes palielināšanā Latvijā: "Datorzinātņu tiešsaistes kursos kopumā sieviešu studentu īpatsvars ir pat līdz 7–14% zems. Jau no paša sākuma mūsu pamatvērtībās ir bijis MI tēmu padarīt pievilcīgu ikvienam. Pasaulē aptuveni 40% Elements of AI studentu ir sievietes, un Latvijas dati parāda, cik liela ietekme var būt zināšanu apmaiņai. Esam priecīgi turpināt sadarbību ar IT izglītības fondu Latvijā," komentē Pitkänen.

2020. gada maijā Latvijā tika atklāts Elements of AI, lai Latvijas sabiedrība varētu pilnveidot zināšanas darbā ar tehnoloģijām un paplašinātu digitālās prasmes.

Lai sasniegtu plašu kursa auditoriju, IT izglītības fonds uzsāka sadarbību ar Nevalstisko organizāciju Latvijas Lauku forums un Riga TechGirls. Kampaņā #DomāUzPriekšu tika veikta virkne dažādu mārketinga aktivitāšu un izglītojamo izaicinājumu.

Kā norāda Latvijas Lauku forums vadītāja Anita Seļicka, "Mākslīgais intelekts piedāvā jaunas, līdz šim nerealizētas iespējas veicināt lauku kopienu ilgtspēju, pakalpojumu pieejamību un ekonomisko attīstību. Tajā pašā laikā tas arī izceļ vairākas problēmas, ar kurām mēs saskarsimies nākotnē. Lai gan nevaram būt īsti droši par to, kā digitalizācija un tehnoloģiju attīstība ietekmēs Latvijas lauku teritorijas nākotnē, kopienas pārstāvju dalība tiešsaistes kursā Elements of AI un aktivitātes, kas tika īstenotas sadarbībā ar IT izglītības fondu, ļāva aktīviem sabiedrības locekļiem atklāt jaunas iespējas sev un savai kopienai, uzdot jautājumus, uz kuriem vēlas saņemt atbildes, un apgūt praktiskos Mākslīgā intelekta aspektus un tā terminoloģiju. Būtiski, ka šī sadarbība un reģionu līdzdalība apliecināja, ka šodien lauki ir moderni un atvērti inovācijām, savukārt lauku iedzīvotāji var un vēlas uzzināt par jaunām tendencēm un ir gatavi eksperimentēt, ieviešot jaunus risinājumus labākai nākotnei."

Tāpat Riga TechGirls Empowerment biroja vadītāja Anna Andersone atzīst, ka, lai gan mākslīgais intelekts jau tagad ietekmē visu mūsu dzīvi, nākotnē tam būs vēl lielāka ietekme uz mūsu ikdienas eksistences kvalitāti.

Kā skaidro Andersone, “Ir svarīgi saprast un spēt novērtēt, kā MI darbojas un kā mēs ar to mijiedarbojamies. Sieviešu ieguldījums un iesaiste Mākslīgā intelekta veidošanā un attīstībā ir nenovērtējams, tāpēc Riga TechGirls ir gandarīti par sadarbību ar IT izglītības fondu un to, ka kurss Elements of AI Latvijā ir pieejams bez maksas latviešu valodā."

Lai apgūtu Elements of AI kursu, nav nepieciešamas priekšzināšanas par mākslīgo intelektu vai programmēšanas prasmes. Kurss paredzēts ikvienam neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai profesijas. Tajā ir seši moduļi un 25 testi, kas sniedz ieskatu Mākslīgā intelekta pamatmetodēs. Pēc kursa beigšanas kursu absolventi sapratīs svarīgākos Mākslīgā intelekta aspektus, tādējādi uzlabojot savas digitālās prasmes.

Lai Latvijas sabiedrība varētu turpināt bez maksas apgūt Elements of AI kursu, MinnaLearn un IT izglītības fonds meklē jaunus atbalstītājus un sadarbības partnerus.

MinnaLearn ir tiešsaistes mācību uzņēmums, kura mērķis ir izglītot 1% pasaules iedzīvotāju par darba nākotni. No MI līdz uzņēmējdarbībai un Agile metodēm — to izglītības rīki virza valstis, iedzīvotājus, uzņēmumus un darbiniekus uz taisnīgāku, prasmīgāku un patīkamāku nākotni. MinnaLearn ir īpaši pazīstams kā pionieris grupu mācībās un tiešsaistes kursa Elements of AI dēļ, kas tiek vadīts kopā ar Helsinku Universitāti.

Mākslīgā intelekta kurss Elements of AI ir pieejams mājaslapā: www.elementsofai.lv. Vidējais kursa apguves laiks ir 31 diena, un pēc kursa beigšanas absolventi saņems Helsinku Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes sertifikātu, kas apliecina viņu zināšanas.

IT izglītības fonds un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ir mākslīgā intelekta kursa Elements of AI oficiālie partneri Latvijā. Elements of AI autori ir mācību tehnoloģiju uzņēmums MinnaLearn un Helsinku Universitāte. Kursu finansēja Somijas valdība Somijas prezidentūras ES Padomē aizgādībā 2019. gadā. Tā tulkojumu ES valodās organizēja Eiropas Komisija. IT izglītības fondu finansiāli atbalsta Accenture Baltics un IT uzņēmumi Visma un eazyBI.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko