Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Laikraksta Diena draugu kinoseansa skatītāji par filmu Atbrīvošanas diena

Ceturtdien, 30. martā, kinoteātrī Kino Citadele laikraksta Diena lasītājiem un draugiem tika demonstrēta režisoru Uģa Oltes un Mortena Travika filma Atbrīvošanas diena, kas kļuvusi par pirmo Latvijas kopproducēto dokumentālo filmu, kuru šī gada marta mēnesī vien izrādīs 12 valstīs.

Latviešu un norvēģu mākslinieku kopdarbs ir paradoksu pilns stāsts par pirmo rokkoncertu pasaules noslēgtākās totalitārā režīma valsts Ziemeļkorejas vēsturē, ko sniedza bijušās Dienvidslāvijas kulta grupa Laibach

Par pārsteigumu visai pasaulei bijušās Dienvidslāvijas kulta grupa Laibach kļūst par pirmo ārzemju rokmūziķu apvienību, kas jebkad koncertējusi izolētajā Ziemeļkorejā. Brīnums izrādās iespējams, pateicoties filmas režisora - sena grupas fana un aktīva kultūras diplomāta - šķietami utopiskajām ambīcijām. Saduroties ar stingru ideoloģiju un kultūras atšķirībām, grupa cenšas izvilkt savas dziesmas caur cenzūras adatas aci, lai drīkstētu atskaņot tās publikai, kas nekad agrāk nav dzirdējusi rokmūziku. Tikmēr uz robežas starp divām Korejām tiek uzstādīti propagandas skaļruņi, ieskandinot kara draudus.

Vairāk par filmu var uzzināt šeit, savukārt kinokritiķu recenzijas par filmu var lasīt šeit (Dita Rietuma) un šeit (Kristīne Matīsa).

Latvijas pirmizrāde notika 24. martā, savukārt filmu kinoteātros visā Latvijā demonstrē no piektdienas, 31. marta.

Laikraksta Diena lasītāji un draugi par filmu:

Ļoti laba filma. Nezinu kāpēc agrāk nebiju dzirdējis par Laibach. Noteikti painteresēšos vairāk.
Bruno Sniķeris

Šī filma sniedza nelielu ieskatu Ziemeļkorejas valsts dzīvē. Atsauca atmiņā mūsu pašu piedzīvotos padomju laikus un cenzūru kultūrā. Mūzika var būt dažāda. Un „katrā mūrī ir plaisa ...”
Daina Ozoliņa

Labi, ka dzīvojam brīvā valstī!
Daiga Rudzīte

Kvalitatīva filma ar interesantu saturu. Interesanti bija uzzināt par citu valstu politisko nostāju un kultūru.
Kristiāna Freidenfelde

Dokumentāla – tātad vai mēs gribam vai nē, tā ir bijis. Vai mums to vajag zināt? Ja kādam interesē – tad vajag. Jo vairāk zinām, jo vairāk palielinām savu apvārsni. Ir jāzina kā un kas notiek aiz priekškara.
Inta Milaškēviča

Šo filmu ļoti grūti komentēt. Pilnīgi atšķirīgas dzīves uztveres. Nebūt nevar apgalvot, ka mūsu demokrātija ir stipri pārāka un labāka, vienkārši diametrāli citādāka. Variet vilkt paralēles ar PSRS laikiem, dažas iezīmes bija ļoti līdzīgas.
Vija Ose

Ja ir mūris, tad jāmācās veidot tajā plaisas. Jo elpošanai nepieciešams gaiss. Mūra abās pusēs.
Ilma Rugāja

Lielisks Laibach reports par koncertu Ziemeļkorejā, ar nelielu ieskatu patiesajā Korejas ikdienā. Nav skaidrs vai parādīta patiesība, jo dažādos avotos informācija krasi atšķiras. Kopumā lieliska filma, kas netikai izklaidē, bet arī paplašina redzesloku.
Artūrs Lerums

Pēc filmas noskatīšanās patiešām ir jāpiekrīt, ka Ziemeļkoreja ir pavisam cita pasaule, cita planēta. Apbrīnojami, ka valsts ir spējīga tik ilgu laika posmu pasargāt valstisko iekārtu no ārējiem faktoriem. Redzētais liek novērtēt latviešu tautai piešķirto vārda brīvību.
Liene Lēruma

Man vienmēr patīk filmas, kas domātas domājošiem cilvēkiem. Mārtiņš Luters bija labākais katolis, tāpēc pāvests viņu izslēdza no baznīcas. Provocējiet cilvēkus, lai patiesību meklētu...
Rihards Gribusts

Paldies! Kārtējo reizi pārliecinājos par Ziemeļkorejas dzīvi šodien. Patika režisora un operatora darbs. Iespaidīgi. Vai tiešām tā bija arī 60.-70.-80.gados arī Latvijā. Neviļus jāatceras Elpojiet dziļi! Bauda klausīties pazīstamas dziesmas grupas izpildījumā.
Kaspars Špūle

Tīri laba filma, tikai grūti saprast, kā radās ideja, kāpēc tieši Laibach utt..
Andris Grīnbergs

Patika! Ir piestrādāts pie video un skaņas kompozīcijas, kas šādā filmā liek sekot no sākuma līdz beigām. Simpatizē filmas pozitīvais tonis. Īstenībā te var redzēt skaistumu it visā!
Inese Grīnberga

Izcila filma! Visa filma kā koncentrēts piedzīvojums un līdzpārdzīvojums.
Diāna Popova

Dokumentālais žanrs īsti nav mans mīļākais žanrs, bet filma „ievilka sevī”. Mūzika spēj vienot dažādas kultūras, gadsimtus. Skats uz pilnīgi citādu pasauli. Vissvarīgākais cilvēks, kuram to visu izdevās paveikt – „savedējs”. Tas pierāda to, ka visu var sarunāt, ja prot. Gaumīgs humors.
Santa Balaša

Pēc filmas noskatīšanās gribas dzirdēt vairāk no grupas dziesmām. Cilvēks, ja grib var visu, pat izveidot koncertu Ziemeļkorejā.
Armands Vilimans

Atnācu ļoti skeptiska, bet filma pārspēja cerēto! Tiešām ļoti interesanti parādīta dzīve, kuru daļa ir aizmirsusi, bet jaunatne nespēj pat iztēloties. Vienreizēja pieeja jautājumam.
Vineta Ritova

Man patika. Humora pieskaņa un itkā neiespējamais, tomēr notika. Man arī ir bailes, vai pēc filmas demonstrēšanas, korejiešiem viss vēl labi beigots. Laibach ritms ļoti atbilst Korejas kareivīgajam visas valsts ritmam.
Īra Zaneriba

Sākumā bija pārāk skaļi trokšņi un mūzika, pēc tam vairāk vai mazāk pieradu. Jā, mūzika ir dažāda, un labi, ka ir iespēja mēģināt iepazīt un saprast arī to, kas pirmajā brīdī neiet pie sirds.
Mudīte Smiltena

Ļoti patika, labs darbs.
Ilze Irbe

Patika!
Sarmīte

Lielisks operatoru darbs un šermuļus uzdzenošais stāsta saturs. Lieliska filma!
Laura Gāga

Filma spilgta, pārsteidzoši lieliska un tik pat par mums blakus esošo realitāti brīdinoša. Paldies par tik lieliskas grupas atklāšanu.
Evita Šternberga

Ļoti filozofiska un arī jautra filma :)
Dace Kotzeva

Man patika! Stilīga! Iešu mājās klausīties Laibach. Kruti džeki un paldies radītājiem! 
Laura Bluša

 

Dienas draugu kinoseansi notiek vienu reizi mēnesī kinoteātrī Kino Citadele, pulcējot laikraksta lasītājus un draugus, lai baudītu jaunāko kino. Vairāk par Dienas Drauga karti un tās iespējām var lasīt šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi