Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Panku karalienes Vivjenas Vestvudas tērpi Rīgā

Modes muzejā būs apskatāma īpaši gaidīta izstāde Vivienne Westwood: Personiska tērpu un aksesuāru kolekcija , kas tapusi sadarbībā ar privātu kolekcionāru no Lielbritānijas. Pirmo reizi Rīgā būs iespēja redzēt izcilās britu dizaineres radītos tērpus un aksesuārus.

Dāma Vivjena Vestvuda (1941–2022) allaž bijusi dumpiniece – un vienlaikus viņa kļuvusi par britu modes klasiķi: panku estētikas izveidotāja, britu stila, īpaši tartana un tvīda, apdziedātāja, korsešu aktualizētāja modē, politiskā un klimata aizsardzības aktīviste… Visas šīs spilgtās viņas dizaina šķautnes būs iespēja novērtēt Modes muzeja izstādē Vivienne Westwood: Personiska tērpu un aksesuāru kolekcija, kas tapusi sadarbībā ar britu kolekcionāru Lī Praisu (Lee Price). Viens no izstādes vadmotīviem – pašas Vestvudas vārdi: «Dzīve ir daudz labāka, ja tu valkā iespaidīgas drēbes.»

Modes muzeja vadītāja Natālija Muzičkina atzīst: «Vivjena Vestvuda paveica to, ko nereti paveic īsti reformatori – viņa pamatīgi izpurināja noputējušo modes lādi, apskatīdama lietas caur ironijas vai nolieguma prizmu. Bet pēc tam, it kā jokodama, izveidoja pati savu stilu, kas teju uzreiz kļuva par klasiku.»

Vestvudas modes skatēs pirmajās rindās sēdēja izcilākie modes dizaineri, no Vestvudas ietekmējusies nākamā dizaineru paaudze – Džons Galjāno, Aleksandrs Makvīns, Džunja Vatanabe, viņu apbrīnoja Žans Pols Gotjē, Kristiāns Lakruā, Azedīns Alaija, Karls Lāgerfelds, Reja Kavakubo… Pat Džanni Versače 90. gadu sākumā nespēja turēties pretī panku dumpīgajam valdzinājumam un iekļāva šī stila elementus savās kolekcijās.

Tērpi un aksesuāri, kas būs apskatāmi izstādē, ir daļa no brita Lī Praisa (Lee Price) privātās kolekcijas. Kaismīgs Vestvudas fans kopš 13 gadu vecuma, Lī pusaudža gados tērēja savu kabatasnaudu, lai aizbrauktu uz Londonu un nopirktu kaut ko no Vestvudas drēbēm – savu pirmo Westwood T-kreklu viņš joprojām atceras…

«Manā skatījumā Vestvuda iemieso britiskumu un britu mantojumu,» stāsta Lī Praiss. «Es uztveru viņas radīto apģērbu kā nākotnes dārgumus – un es esmu kā savdabīgs šo apģērbu aizbildnis, kas rūpējas par tiem. Brīnišķīgākais visā ir tas, ka Vestvudas kolekcija nekad nebūs pabeigta – vienmēr ir vēl kaut kas, ko darīt, ko atrast – tie ir nebeidzami svētā Grāla meklējumi.»

17. maijā plkst. 18.30 Modes muzeja kafejnīcā notiks izstādes svinīgā atklāšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Modes muzejs, Grēcinieku iela 24

Kad?

Vakar – 31. oktobris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja