Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Aizturēti kārtējie nodokļu nemaksātāji, tostarp kāda nozīmīga IT uzņēmuma pārstāvji

Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi noziedzīgu grupējumu, kas izvairījies no nodokļu nomaksas lielā apmērā un legalizējis noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus,  nodarot valsts budžetam zaudējumus aptuveni 1,4 miljoni latu apmērā, informē VID.

VID Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas pagājušajā nedēļā, veicot 27 kratīšanas Rīgas rajonā, apturēja kāda noziedzīga grupējuma darbību, kura organizētajā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas shēmā bija iesaistīti vairāk nekā 10 reāli strādājoši uzņēmumi un vēl 15 fiktīvi uzņēmumi.

Astoņas personas, tajā skaitā pieci organizatori un trīs atbalstītāji, ir atzītas par aizdomās turētām, septiņas - aizturētas un ievietotas Valsts Policijas Īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Vienai aizturētajai personai Rīgas pilsētas centra rajona tiesa piemēroja apcietinājumu, bet pārējām personām tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Viens no shēmā iesaistītajiem uzņēmumiem ir nozīmīgs Latvijas datorprogrammu izstrādes tirgus dalībnieks. Noziedzīgo grupējumu veidoja pieci organizatori, divi trīs atbalstītāji, vairāk kā divdesmit fiktīvās amatpersonas, kā arī "klienti", kuru precīzs skaits pagaidām vēl nav noteikts.

Noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas "klienti" savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā. Lai iegūtu nepamatoti nodokļos nenomaksātos naudas līdzekļus, noziedzīgās darbības organizatoru un "klientu" rīcībā, tika izveidots naudas līdzekļu pārskaitīšanas mehānisms caur vairāku uzņēmumu banku kontiem - Latvijā, Kiprā, Lietuvā, kas vērsts uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

2012.gada 26.martā uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki sadarbībā ar Valsts Policijas Kriminālistikas pārvaldes Infotehniskās ekspertīžu nodaļas speciālistiem veica 27 kratīšanas Rīgas rajonā uzņēmumu juridiskajās adresēs, iesaistīto personu dzīvesvietās, automašīnās un garāžās. Kratīšanu laikā tika izņemta skaidra nauda 8100 eiro un 17 000 lati, dokumenti, kodu kalkulatori, zīmogi (tai skaitā Uzbekistānas notāra zīmogs), pasu kopijas, pierakstu klades ar personu datiem, bankas kartes, datori, datu nesēji un citi svarīgi lietiskie pierādījumi. Tāpat kratīšanu laikā divās adresēs tika izņemti augu izcelsmes produkti, kas, iespējams, varētu būt narkotiskās vielas. Šobrīd izņemtās augu izcelsmes vielas ir nodotas Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes speciālistiem ekspertīzes veikšanai.

Kriminālprocesa ietvaros astoņas personas ir atzītas par aizdomās turētām, septiņas tika aizturētas un ievietotas Valsts Policijas Īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Vienai aizturētajai personai Rīgas pilsētas centra rajona tiesa piemēroja apcietinājumu, bet pārējām personām tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas