Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

AT nosūta jaunai izskatīšanai autovadītāja lietu par bijušā Rīgas mēra ģimenes locekļu sabraukšanu

Augstākā tiesa (AT) atcēlusi attaisnojošo apelācijas instances tiesas lēmumu un nosūtījusi jaunai izskatīšanai krimināllietu, kurā apsūdzēts autovadītājs par bijušā Rīgas mēra Mārtiņa Staķa ģimenes locekļu sabraukšanu, noskaidroja aģentūra LETA.

Lietā tika vērtēts, vai apelācijas instances tiesa pamatoti atstāja negrozītu pirmās instances tiesas attaisnojošo spriedumu. Pārbaudot prokurora kasācijas protestā un cietušo pārstāvja kasācijas sūdzībā norādīto, AT apelācijas instances tiesas lēmumu atcēla un lietu nosūtīja jaunai izskatīšanai, aģentūru LETA informēja AT.

Saskaņā ar apsūdzību, autovadītājs 2018.gada 29.decembrī Jūrmalā pie pasažieru sabiedrisko transportlīdzekļu pieturvietas "Dzintaru koncertzāle" notrieca četrus gājējus.

Pirmās instances tiesa apsūdzēto attaisnoja un apelācijas instances tiesa šo spriedumu atstāja negrozītu, jo autovadītājs neparedzēja un viņam nevajadzēja paredzēt to, ka ceļa brauktuvi neatļautā vietā, rupji pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus, šķērsos gājēji. Turklāt tiesa konstatēja, ka vieta bija vāji apgaismota un gājēji bija bez gaismu atstarojošiem elementiem.

AT atzina, ka pierādījumi lietā nav izvērtēti atbilstoši Kriminālprocesa likumā izvirzītajām prasībām. Turklāt daži tiesas atzinumi ir pretrunīgi. No pirmās instances tiesas sprieduma, kuram ir pievienojusies apelācijas instances tiesa, nevar izdarīt nepārprotamu secinājumu par brīdi, kad apsūdzētais ieraudzījis cietušos.

AT, pamatojot ar Kriminālprocesa likumā noteikto, norādīja, ka apelācijas instances tiesa nav izvērtējusi visus kriminālprocesa laikā iegūtos faktus vai ziņas par faktiem kopumā un savstarpējā sakarībā. Ziņu izvērtēšana kopsakarā nozīmē, ka, lai arī ticamība ir katram individuālam pierādījumam piemītoša pazīme, tomēr to noteikt var, tikai skatot attiecīgo pierādījumu vienotā sistēmā ar citiem pierādījumiem un vērtējot, kā veidojas to savstarpējās sakarības.

Autovadītājs apsūdzēts pēc Krimināllikuma panta par satiksmes noteikumu pārkāpšanu.

Traģiskais satiksmes negadījums notika 2018.gada decembra vakarā. Četri cilvēki, diennakts tumšajā laikā, bez atstarojošo elementiem uz apģērba, Meža prospektā Jūrmalā, šķērsoja intensīvas satiksmes brauktuvi tam neparedzētā vietā, kaut arī tuvumā bija regulējama gājēju pāreja.

Prokuratūra iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka saskaņā ar apsūdzību apsūdzētais vadīja sev piederošo automašīnu un, neievērojot satiksmes noteikumus, pie pieturvietas "Dzintaru koncertzāle" notrieca četrus gājējus.

Divi cietušie vīrieši nomira, bet vēl diviem cietušajiem tika nodarīti attiecīgi smagi un vidēji smagi miesas bojājumi.

Bojāgājušie bija Staķa tēvs un vectēvs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas